Міфи та факти про систему реабілітації, які варто знати кожному

За підтримки Аксель Медікал
17 жовтня 2023

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 2.4 мільярди людей в світі мають стан здоров'я, який потребує реабілітаційних послуг.

Проте, що таке реабілітація?

Наше уявлення про це й досі може бути хибним. Хтось уявляє собі якісь вправи, які роблять люди старшого віку, щоб "не болів поперек". Хтось – масаж. А хтось просто не має уявлення, що таке сучасна реабілітація.

Спробуймо розглянути деякі міфи та факти про цей процес, які пояснять, які Україна має проблеми в системі реабілітації  і як їх варто подолати.

Реабілітація — це масаж та інші пасивні методики

Ні, це міф, який був популярним ще за радянських часів. Тож для початку варто розібратися, що таке, власне, реабілітація.
Це комплекс заходів, який дозволяє вам поновити, зберегти або покращити функції, які важливі для вашого повсякденного життя. Це можуть бути як фізичні, так і ментальні функції.
Комусь реабілітація допоможе знову ходити, а комусь – відновити/покращити можливості навчання, мислення тощо.
Після яких травм або хвороб люди, як правило, потребують реабілітації:

- інсульти;
- розсіяний склероз;
- хвороба Альцгеймера;
- ДЦП;
- травми внаслідок ДТП;
- травми хребта;
- спортивні травми;
- переломи;
- опіки;
- мозкові та спинномозкові травми;
- генетичні захворювання;
- побічні дії деяких видів лікування, наприклад, хімієтерапія тощо.
Головна мета реабілітації — повернути людині незалежність.
Рівень цієї незалежності може виглядати по-різному. Хтось буде ходити на своїх ногах, як і до травми. Хтось буде трохи шкутильгати, комусь знадобиться палиця. Але головне, що людина може самостійно жити, обслуговувати себе, повернутись до професії, яку мала до травми чи хвороби або опанувати нову сферу діяльності. Все залежить від важкості травми або хвороби.
Якщо казати про відновлення фізичних функцій, то тут ключовими будуть активні фізичні вправи, які допоможуть розвинути силу, функціональність, мобільність тощо. Але це неможливо завдяки лише масажу чи такому й досі популярному електрофорезу.
Наприклад, як зазначає проєкт реабілітація травм війни, масаж може бути додатковим методом, який допоможе людині розслабитись.
Але скільки не розминай м'язи руками — людина не почне ходити, поки не докладе до цього зусиль. Це як в старому анекдоті:
- Лікарю, я зможу після операції грати на піаніно?
- Звичайно!
- Це диво, лікарю, я раніше ніколи не грав на піаніно.
Вірити, що операція навчить вас грати безглуздо ж, еге? Так само і масаж не відновить функція ходіння. І тут ми переходимо до наступного пункту:

В реабілітації найголовніший — лікар. Пацієнт просто має його слухатись

Все не так просто. Безумовно, дослухатись до лікаря фізичної та реабілітаційної медицини, а також фізичного терапевта (і не лише їх, але про це згодом) — важливо. Проте, якщо не найголовніша, то точно одна з ключових ролей в процесі реабілітації належить саме пацієнтові. Адже лише людина, яка потребує відновлення функцій, розуміє свої потреби, життя, яке вона хоче і надалі вести. Саме вона повинна докладати зусиль, якщо хоче жити активно та повноцінно. 
Сучасна та доказова реабілітаційна система практикує пацієнтоцентричний підхід. Це означає, що пацієнт та його родина мають голос в процесі ухвалення рішень щодо лікування/реабілітації.
Також пацієнтоцентричний підхід – це про повагу, гідність та активне включення пацієнта в процес відновлення. Що також має на увазі докладання зусиль та відповідальність і самого пацієнта.

Є диво-спеціаліст, який поставить мене на ноги

Тривалий час у нас було мало розуміння, хто саме повинен забезпечувати якісну реабілітацію. Мало цього розуміння і досі, але його важливо долати, адже масштаби потреб не залишають місце для невігластва.
Для початку важливо розуміти, що однією людини, яка може “поставити на ноги” — не існує. Для того, щоб відновити втрачені функції після травми/хвороби необхідна команда спеціалістів.
Або, якщо вже дотримуватись термінології, мультидисциплінарна реабілітаційна команда.Більш того, склад команди визначений Законом України про реабілітацію в сфері охорони здоров'я від 2020 року.
Так в тексті закону йдеться про те, що до фахівців з реабілітації належать:

1) лікарі фізичної та реабілітаційної медицини (лікар ФРМ);
2) фізичні терапевти;
3) ерготерапевти;
4) терапевти мови й мовлення;
5) протезисти-ортезисти;
6) психологи, психотерапевти;
7) сестри медичні з реабілітації;
8) асистенти фізичних терапевтів та ерготерапевтів тощо.
Також “проводити реабілітацію фахівці з реабілітації можуть як у складі мультидисциплінарної реабілітаційної команди, так і надавати реабілітаційну допомогу самостійно відповідно до мети, зазначеної в індивідуальному реабілітаційному плані, у формах, не заборонених законодавством”.
За потреби до згаданих спеціалістів можуть доєднуватись й інші фахівці, якщо це необхідно для стану пацієнта. Наприклад, гастроентеролог чи дієтолог, у випадку як хвороба потребує коригування раціону.
Що роблять ці фахівці?

Лікар ФРМ очолює мультидисциплінарну команду. Відповідає за організацію роботи команди, виконання індивідуального реабілітаційного плану та інших завдань, покладених на команду, пише на своїй сторінці проєкт “Реабілітація травм війни”. 

Фізичний терапевт забезпечує максимальне відновлення та підтримує можливості людини рухатись. Це виконується за допомогою спеціальних вправ. 

Ерготерапевт допомагає відновити або зберегти навички, які необхідні людині, щоб почуватися незалежною в побуті.  Англійською мовою ця професія звучить як “occupational therapist”.   
І це ми описали лише трьох спеціалістів з переліку. Суто для того, щоб показати, що “поставити на ноги” має купу нюансів і потребує знань чи не десятка людей. Не існує диво-експерта, який вилікує вас масажем. Віра в цей міф лише відкладає початок активного життя. 

Лікар не повинен навчатися працювати на новому обладнанні

Практично в усіх сферах ключовим фактором успіху є професіонал. Проте обладнання може значно оптимізувати роботу спеціаліста. А професіоналу для ефективнішої роботи важливо опанувати те, що його роботу полегшить. Наприклад, як полегшити його роботу фізично, так і дозволити приділити увагу більшій кількості пацієнтів.
“Використання сучасного обладнання є важливим аспектом якісної реабілітації. Саме тому важливо обирати лише перевірених виробників та слідкувати, аби було дотримано усіх норм користування тим чи іншим пристроєм. - розповідає директор компанії Аксель Медікал Едуард Сух- Ми приділяємо значну увагу саме навчанню, надаємо детальні консультації та навіть організовуємо поїздки на завод-виробник для спеціалістів, щоб вони досконало навчилися користуватися тим чи іншим приладом та могли надавати кваліфіковану допомогу, націлену на результат”
Якщо пацієнта очікують заняття з ерготерапевтом, то знадобляться ремені для роботи з руками пацієнтів, пристрої для застібання ґудзиків, одягання шкарпеток, набір тестів та пазлів для розвитку чутливості кистей та пальців, терапевтичний пластилін тощо.
Повний перелік необхідного обладнання можна прочитати в наказі МОЗ № 995.
Отож у висновку: активність та відповідальність пацієнта, професійна команда та інструменти, які можуть оптимізувати роботу — і поступово реабілітація в нашій країні з пасивного розминання м'язів перетвориться в систему, яка повертає до життя. 
Розвиток реабілітації неймовірно актуальний, зважаючи на повномасштабне вторгнення росії в Україну та збільшення пацієнтів із травмами та ампутаціями. Лише завдяки якісній реабілітаційній системі українці та українки повернуться до активного життя. І ця система повинна забезпечити потреби кожного,  адже сьогодні це саме той час аби збудувати інклюзивне суспільство.