5 причин, чому реабілітація повинна стати трендом у сучасній медицині України

За підтримки Аксель Медікал
2 лютого 2024
Якісна реабілітація – запорука здорового суспільства.
Журналісти УП.Життя зібрали 5 аргументів на користь розвитку реабілітації в Україні.

Поліпшення якості життя постраждалих

Постраждалі від війни часто стикаються з фізичними травмами та психологічними труднощами. Реабілітація забезпечує комплексний підхід до їхнього лікування. Це допомагає покращити фізичні можливості, зменшує хронічний біль, покращує психічний стан і сприяє загальному покращенню якості життя.

Соціальна інтеграція

Військові і цивільні, які пережили війну, можуть відчувати відчуженість від суспільства. Реабілітація допомагає їм відновити соціальні навички, покращує комунікацію та допомагає в адаптації до повсякденного життя. Також вона сприяє встановленню соціальних зв'язків, які є важливими для психічного здоров'я та добробуту.

Зменшення довгострокових витрат на охорону здоров'я

Без реабілітації травми та психологічні проблеми можуть призвести до хронічних станів, які потребують постійного лікування. Рання та ефективна реабілітація може знизити ці ризики, зменшуючи загальні витрати на охорону здоров'я для суспільства.

Психологічна підтримка

Військові та цивільні, які пережили війну, часто страждають від ПТСР, депресії та інших психічних розладів. Реабілітація включає психологічну підтримку та терапію, спрямовані на обробку травматичних переживань, зменшення цих симптомів та підтримку емоційного стану.

Підвищення обізнаності та підтримка досліджень

Коли реабілітація стає важливим напрямком у медицині, це сприяє підвищенню обізнаності суспільства про наслідки війни. Це також стимулює дослідження та розвиток нових методів лікування, технологій та підходів до реабілітації, що може значно покращити допомогу постраждалим.
У довгостроковій перспективі нинішні напрацювання можуть зробити Україну лідером в реабілітації – до нас їхатимуть люди з різними видами травм. Також велика кількість пацієнтів може стати основою для досліджень у сфері реабілітації та сприяти розвитку цієї царини в усьому світі.
Юлія Харченко, спеціалістка з продажів
"Вже як два роки в Україні нова реальність. Прийняття її та усвідомлення – це найдовший етап, який напряму залежить від рівня свідомості кожного громадянина країни. Нам озвучують числа загиблих, поранених, але, на жаль, мало акцентують на тому, скільки відновлених. Адже за цим стоїть колосальна праця лікарів, реабілітологів, психологів, фізіотерапевтів. Тому важливо говорити про реабілітацію. Особливо про те, яке обладнання необхідне Україні, щоб надалі мати здорове суспільство", – зауважує спеціалістка з продажів Аксель Медікал Юлія Харченко.
І додає: "Тішить те, що зараз все більше стало запитів на сучасні інноваційні прилади. Це однозначно підтверджує, що в них є потреба, а найголовніше те, що лікарі цікавляться якісною реабілітацією, відходячи від застарілих методів лікування. Ще один з важливих факторів, який потребує сучасних методів відновлення, – це велика кількість травмованих та особливість травм, які пов'язані з центральною нервовою системою, мозковою діяльністю, а не тільки фізичними вадами. Для більшої ефективності, реабілітація має бути комплексною, тому ми і займаємося постачанням того обладнання, яке допоможе пришвидшити одужання. «Відновлення» та «реабілітація» має звучати частіше в ЗМІ, щоб українці розуміли, що це є важливо необхідним до наближення перемоги, яка починається з сильного духу та фізично здорового тіла".