Covid-19, повінь та карантин: як самотні пенсіонери долають ці та інші труднощі

Covid-19, повінь та карантин: як самотні пенсіонери долають ці та інші труднощі

Українська Правда. Життя за підтримки P&G продовжує розповідати історії людей, на яких карантин вплинув чи ненайбільше.

Ці історії про пані Євгенію, яка 43 роки живе з ревматоїдним поліартритом, та пані Віру, яка стала заручницею стихії.

Пандемія – час, коли у боротьбі з ковідом та його наслідками об’єдналися соціально відповідальні бізнеси, благодійні та волонтерські ініціативи.

Великий бізнес, як P&G, не міг залишитися осторонь і забезпечив допомогою сотні людей. Ці історії про них.

Від водійки тролейбуса до пані з собачкою

"З Хрещатика на Червоноармійську (Велика Васильківська ред.), далі на Дружби Народів", розповідає пані Євгенія про свій маршрут. Майже пів сторіччя тому вона сіла кермувати тролейбусом №13 і протягом 7 років бачила як живе улюблене місто і вдень, і вночі.

"Дуже любила Червоноармійську вулицю, вона вся така зелена. Рано вранці, як виїжджаєш, пахне такою свіжістю: дерева поливали й асфальт мили", ділиться спогадами 69-річна киянка.

Хвороба змінила життєвий устрій пані Євгенії. Через захворювання — ревматоїдний поліартрит — вона вже 43 роки не виходить за невелику площу свого двору в спальному районі Києва.

Більш як 20 років тому сусідка порекомендувала пані Євгенії звернутися за допомогою до Фонду "Карітас".

"Я зателефонувала, вони прийшли й от тепер кожен день мені допомагають, — розповідає літня пані.

Пані Євгенія справжня "пані з собачкою", прикрашає її буденність білий пудель Тимофій.

"Кожен день я виходжу з дому, бо в мене є песик — Тимофєй", розповідає жінка. Песик спонукає її виходити з дому, якщо б не він, то пані Євгенія бачила б Київ лише з вікна своєї квартири.

Майже кожен день 20 років поспіль до пані Євгенії приходять соціальні працівники з фонду. Сама вона вже не може справлятися із побутовими справами.

"Допомагають наборами продуктовими, допомагають по дому щось", говорить киянка.

Колись нарізати овочі, колись повністю приготувати обід. Всі банні процедури також не обходяться без допомоги.

В період карантину пані Євгенія як і сотні інших пенсіонерів отримала гуманітарні набори необхідних речей від P&G. Так соціально відповідальний бізнес піклувався про найнезахищніших.

Одна на всю Дарницю

Пані Олена одна з тих, хто працює у Фонді "Карітас". ЇЇ день починається рано, адже треба встигнути провідати всіх підопічних.

8 років вона обходить майже всю Дарницю, щоб ніхто з бабусь і дідусів не залишився без допомоги.

"Були ще на Оболоні підопічні, але дорога займала багато часу. Зараз всі вони (підопічні фонду ред.) у мене на Дарниці", ділиться пані Олена.

На цей час вона працює лише з тими, хто знаходиться в цьому спальному районі, в інших частинах Києва працюють її колеги.

На карантині роботи у пані Олени стало ще більше: "Важче стало, бо ми кожен день розвозили обід, 15 чоловік треба було встигнути оббігати — розвести цю їжу".

Зараз, за словами пані Олени, все стало на свої місця. Вона вже звикла до нового режиму роботи.

І хоча карантин ще не закінчився, і діють певні обмеження (закорема у спілкуванні з людьми похилого віку тепер тримається фізична дистанція і Олена завжди працює у масці і рукавичках), вже немає того страху, який був на початку березня.

В самої соціальної працівниці є батьки похилого віку, тому вона як ніхто розуміє необхідність допомагати. Щоб не дати смутку і жалю поглинути її думки, пані Олена збирається з колегами.

"Часто їздимо на семінари, і в Карітасі збираємось — проводимо час", говорить пані Олена.

Працівниця Фонду говорить, що таке неформальне спілкування з колегами разом з підтримкою друзів і сім’ї стало її відрадою у важкі часи пандемії.

Допомогти, не можна залишити

Сам Фонд "Карітас" намагається підтримувати своїх працівників у непростий час пандемії.

"Повсякчасна комунікація з працівниками задля запобігання професійного вигорання грає дуже велику роль в нашій роботі, — розповідає Директор з комунікацій "Карітас" Владислав Шелоков. Ще в нас є штатні психологи і їхніми послугами користуються і соціальні працівники".

Безпека понад усе, тому всі офісні працівники Фонду були переведені на дистанційну роботу, а співробітники, що працюють безпосередньо з людьми на місцях, були забезпечені необхідним захистом.

"Під час карантину робота благодійних фондів стала з одного боку дистанційною, бо необхідно задля безпеки зберігати соціальну дистанцію", ділиться думками пан Владислав.

Під час пандемії жоден з працівників Фонду не захворів на COVID-19.

Окрім допомоги людям похилого віку, під час пандемії "Карітас" спрямував ще свою допомогу у медичні заклади.

Загалом "Карітас" працює в Україні понад 20 років. За останні 6 років Фонд надав допомогу понад 600 тисячам людей. І це не лише люди похилого віку.

Це ще й переселенці з Криму та Донбасу, діти, що зараз проживають близько до лінії розмежування та ще багато категорій, які потребують різного роду допомоги.

Разом сильніші

Повінь наприкінці червня на Заході України завдала великих збитків. Хтось лишися роботу, комусь повінь зруйнувала будинок, а хтось – залишився без можливості дістатися до магазину за найнеобхіднішим.

Для самотньої пенсіонерки з Тернопільщини пані Віри склалося все саме так.

"Ця руйнівна повінь наробила багато лиха. Зруйновано все – від дому до саду. Затопило всю хату, не залишилося геть нічого, ні що їсти, ні чим прати. Адже, моєї пенсії вистачає лише на ліки, а тут ще й таке лихо", – розповідає пані Віра.

Бренд зі світовим ім’ям Procter & Gamble Україна лише у червні-липні відправив свою продукцію безкоштовно до 55 лікарень та ще більше півсотні інших соціальних закладів, також окремим бенефіціарам, як пані Віра.

Майже 6 тисяч людей, які опинилися в скрутних життєвих обставинах, відчули отримали продукцію P&G.

Завдяки відкритості та взаємопідтримці благодійників та бізнесу такі люди як пані Євгенія та пані Віра мають змогу насолоджуватись літом та отримувати необхідну допомогу навіть під час карантину.

Автор: Маргарита Рівчаченко

Головне сьогодні