Що варто знати про воду, яку ви п’єте. 10 фактів

Довкола вживання води вже виникло чимало запитань: "норма" води в день, смачна – не смачна, безпечна чи ні? Втім, беззаперечно – регулярне вживання води необхідне нашому організму для нормальної роботи. Цей процес називають гідратацією.

Тут ми зібрали 10 цікавих фактів про воду, яку ми п’ємо, щоб з’ясувати, що вона може та які у неї властивості.

Для початку глянемо, яка вода, зазвичай, доступна в Україні:

Фасована вода:

  • мінеральна (отримана з підземного джерела, не піддавалась зміні та впливу, містить багато мінералів, зокрема магній та кальцій, сірку, використовується без додаткової обробки). Мінеральні води є столові, лікувально-столові і лікувальні води.
  • питна (в якій дотримані норми мінерального та бактеріологічного складу);

Фасовані води можуть бути негазовані та газовані (в які додають вуглекислий газ)

А також ароматизовані (вода з цукром або штучними підсолоджувачами, яка містить натуральні або штучні ароматизатори)

Вода з-під крану (з водойми або свердловин, очищена від шкідливих речовин, таких як бактерії, грибки та паразити і контрольована владою міста);

Дистильована (вода, яку кип’ятять, а пара збирається та конденсується назад у рідину)

Кринична (надходить прямо з-під землі, неочищена і несе в собі низку ризиків, якщо її не перевіряти).

А тепер, власне, факти про воду.

1

Від 65 до 75% ваги тіла людини – це вода

Вода становить до 75% ваги людського тіла.

Дослідження показують, що навіть легке зневоднення може негативно вплинути на пам’ять, концентрацію, рівень тривоги та втоми.

2

Вода необхідна для нормальної роботи всього організму

Вживання достатньої кількості води забезпечує зволоження, що може сприяти оптимальній роботі мозку, пам’яті, рівню енергії та артеріальному тиску.

Втім, немає єдиних норм щодо того, скільки води ви повинні пити щодня. Існують рекомендації від різних організацій, які швидше є орієнтиром, а не чіткою вказівкою, скільки пити.

Адже такі рекомендації не враховують ваші індивідуальні потреби, які залежать від того, де ви живете, наскільки активні, що їсте, а також від вашого розміру тіла та віку.

Та рекомендації враховують не тільки вживання води в чистому вигляді, а й в продуктах харчування, адже близько 80% загального споживання води людьми припадає на воду та інші напої, а решта 20% – надходять з їжі.

Ось тут, наприклад, можна глянути, скільки води міститься в тому чи іншому продукті.

3

Рівень pH води

pH – водневий показник, який показує ступінь кислотності або лужності розчину. Нейтральний рівень рН – 7. Нижче 6,5 – кислотна, вище – 8,5 лужна. Людська кров має рН 7,4, згідно зі шкалою кислотності.

Рівень рН води в природі в першу чергу залежить від комплексу розчинених у воді речовин, а також від погодних умов та від виду людської діяльності на території, де видобувається вода.

4

На присмак води може впливати і вміст мінералів

Не всі мінерали легко виявляються вашими смаковими рецепторами. Та дослідження, проведене в 2013 році за допомогою тесту наосліп, визначило чотири мінерали, які найбільше впливають на сприйняття смаку:

  • HCO₃⁻ (бікарбонат)
  • SO₄²⁻ (сульфат)
  • Ca²⁺ (кальцій)
  • Mg²⁺ (магній)

Або ж якщо у воді переважає вміст заліза – ви відчуєте його присмак. Якщо багато кальцію – вода буде на присмак більш "твердою", а при кип’ятінні утворюватиметься осад.

Якщо ми кажемо "смачна" вода – це означає, що вона має збалансований вміст мінералів та органічних речовин.

5

У воді немає калорій. Але залежить в якій

Вода – безкалорійна рідина.

Калорії можуть містити бутильовані води, в які додають цукор чи інші підсолоджувачі (лимонади, кола, підсолоджені та ароматизовані газовані напої, квас, соки та ін.).

6

Пити воду зранку, перед їжею чи ввечері однаково корисно

Ключовою є послідовність. Починати день зі склянки води – гарна звичка, щоб допомогти собі прокинутися. А випити склянку води перед прийомом їжі – можливість зменшити порцію з’їденого, яка є особливо корисною для тих, хто бореться з переїданням чи надмірною вагою.

Одне дослідження показало, що дорослі з надмірною вагою або ожирінням, які випивали 500 мл води за 30 хвилин до їжі, з’їдали на 13% меншу порцію, ніж ті, які не пили рідини перед їжею.

Інше – що вода значно збільшує витрати енергії в стані спокою у дорослих. Тільки мова саме про просту воду, а не підсолоджені напої.

Ваше тіло чітко регулює водний баланс протягом дня, а надлишок води виводиться з організму через шкіру, легені, нирки та травну систему.

7

Мозок людини приблизно на 80% складається з води

І також відслідковує, чи час нам уже випити склянку води.

Вода входить до складу нейронів, нейроглії, мієлінових оболонок відростків нейронів (аксонів), міжклітинної та цереброспінальної рідини, крові, яка протікає через судини мозку.

Ба більше, мозок (а саме гіпоталамус) має спеціальні центри, які відслідковують, чи достатній рівень води в організмі, чи вам потрібно поповнити його. Їх називаються центрами спраги та задоволення.

8

На збільшення потреби в гідратації впливає і посилена розумова діяльність

А не лише фізична.

Посилена активність, розумова або психічна, посилює кровообіг у всьому організмі, і у мозкові також. В зв’язку з цим зростають потреби в енергетичних ресурсах. Зокрема, в гідратації

9

Мозок сигналізує відчуттям спраги, коли втрачає 1-2% води

Від стану гідратації залежить ефективність роботи м’язів.

Так, втрата води на рівні 1-2% може впливати на результат у спортсменів, фізичний стан і когнітивні здібності. При втраті 5% води – результат відчутно падає.

7-10% – вже вважається критичним, загрожує втратою свідомості

10

Вживання води впливає на мотивацію

Легке зневоднення призводить до змін у ряді важливих аспектів когнітивних функцій, таких як концентрація, уважність і короткочасна пам’ять.

Втім, це можна використовувати, як індикатор, що час попити – як тільки голова перестає "варити" і мозок тягнеться в прокрастинацію – спробуйте випити склянку води.

ТрускавецькА – природна мінеральна столова вода із серця Карпат – бальнеологічного курорту Трускавець. Це м’яка смачна вода з оптимальним вмістом мінеральних та органічних речовин. Рівень pH ТрускавецькА знаходиться в межах 7,6-8,0. Виробник ТрускавецькА ПІІ ТзОВ "АКВА-ЕКО" регулярно стежить за рівнем pH, проводить постійний контроль мінерального та бактеріологічного складу. Щорічні дослідження, проведені в лабораторіях Українського науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортології, доводять стабільність показника рН та стабільність мінерального складу води.

Пильнуйте, щоб вода хорошої якості завжди була під рукою.

Бережіть себе.

ТрускавецькА

Всі фото unsplash.com

Головне сьогодні