promoted

Турбота без компромісів:
хто в Україні допомагає піклуватися про літніх людей

PROMOTED
14 жовтня 2024
Зазвичай українці традиційно беруть відповідальність за допомогу батькам, дідусям, бабусям літнього віку на себе. Як батьки піклуються про нас в дитинстві, так і ми, вже дорослі діти, прагнемо піклуватися про них. Коли ж батьки стають старшими, то потреба в турботі про них збільшується в рази. Але у сучасному світі, існують розумні альтернативи, що дозволяють забезпечити літнім родичам комфортну старість.
Які ж умови наразі пропонують у пансіонатах та чи зможе домашній догляд замінити фахову підтримку, читайте на УП. Життя.
"Кожному з нас непросто дивитися, як старіють наші родичі. Коли ми бачимо їх неспроможність, то часто обираємо роль рятівника та звалюємо на себе довічну відповідальність за їх гідну старість. Часто жертвуючи власною кар'єрою, стосунками, здоров'ям та дітьми, що виснажує не лише фізично, а й емоційно. Такі жертви заради інших — швидше помилка, ніж здорова позиція", – пояснює лікар-психіатр Ярина Виртос.
За її словами, вдома не завжди вчасно можна помітити депресію чи деменцію, що становить додаткову небезпеку для здоров'я.
"Також з віком наші батьки змінюються не лише фізично, а й психологічно: стають вразливими, важче сприймають нове, особливості характеру стають більш вираженими, суттєво зростає потреба в увазі. Власноруч “закрити” всі їх потреби досить складно"

Рішення щодо турботи про людей похилого віку

В Україні є понад 400 державних закладів для людей похилого віку, де, через погані умови, брак фінансування та стереотипи, перебуває лише 25 тисяч осіб. Багато літніх людей обирають залишатися вдома, що часто вимагає повної опіки від їх дітей.
"У нашому суспільстві глибоко вкорінена традиція родинного піклування, де молодші покоління беруть на себе відповідальність за догляд за старшими. Передача цієї відповідальності стороннім вважається ознакою невдячності, що формує соціальний тиск і змушує родини відмовлятися від ідеї пансіонату. Це може нашкодити не лише дітям, а й батькам. Адже вони можуть бути позбавлені якісного догляду", – зауважує власниця мережі пансіонатів для літніх людей "100-ліття" Юлія Городечна.
В Україні та за кордоном є певна різниця у ставленні до пансіонатів. В процесі відкриття мережі пансіонатів, Юлія Городечна з колегами тривалий час вивчала пансіонати у Польщі, Франції, Італії, спілкувались з працівниками, мешканцями та їх родичами. На жаль, наразі українські пансіонати не готові імплементувати цей досвід, оскільки загальне сприйняття пансіонатів у суспільстві неоднозначне.
"В деяких країнах світу обовʼязкове медичне страхування повністю або частково покриває витрати на проживання у таких пансіонатах. Тому закордоном і діти, і їх літні батьки, ставляться до цього, як до звичного явища. А у нас в Україні, на жаль, досі є викривлена думка, що літні люди в пансіонатах просто доживають віку, позбавлені любові близьких, піклування, медичної допомоги тощо. Хоча насправді це можливість зробити життя наших батьків дійсно безпечним та наповненим", – наголошує Юлія Городечна.

Які умови в приватних пансіонатах в Україні

Догляд за людиною похилого віку часто вимагає значних фізичних зусиль, особливо якщо є проблеми з мобільністю. Це може бути важким завданням для родичів без належної підготовки. Більшість людей 70+ мають серйозні проблеми зі здоров'ям, і потребують постійного спостереження та фахового лікування. У таких випадках спеціалізовані установи можуть надати необхідну допомогу та підтримку.
"Страх щодо догляду за літніми людьми в пансіонатах підсилюється історіями про погані умови в деяких закладах.Однак з розвитком індустрії догляду, підвищенням стандартів і поширенням позитивних прикладів, це ставлення може поступово змінюватися. Ми прагнемо розвіювати ці міфи, влаштовуємо дні відкритих дверей для потенційних пацієнтів та їх родин, активно ведемо соцмережі, показуємо багато фото та відео нашої щоденної роботи", – каже Юлія Городечна.
Наразі "100-ліття" має кілька локацій пансіонатів у межах міста або у передмісті Києва та Львова, що дозволяє частіше відвідувати близьких. 
Команда мережі пансіонатів "100-ліття"
"Ми пропонуємо різноманітні умови проживання, що відповідають високим стандартам. Деякі локації спеціалізуються на пацієнтах, які потребують постійної медичної допомоги чи реабілітації, інші ж забезпечують лише відпочинок і догляд. Все підбирається індивідуально, завжди радимося з майбутніми мешканцями та їх родичами", – зазначає власниця мережі пансіонатів для літніх людей "100-ліття".
Пансіонати мережі "100-ліття" обладнані з урахуванням потреб літніх людей: зручні меблі, безбар'єрні приміщення, спеціально облаштовані санвузли та комфортні ліжка. Персонал організовує різноманітні розважальні програми та заходи. На території є всі умови для занять спортом, хобі, настільні ігри та бібліотеки.
"За бажаннями наших бабусь та дідусів на деяких локаціях маємо тварин: курочок, кролика та міні свинок. На озері, біля одного з пансіонатів,  дідусі рибалять, а виловленою рибою підгодовують місцевих котів. Усе це дарує їм радість і наповнює життя сенсом. Адже, коли серце спокійне, а душа сповнена теплих моментів, то й здоров’я відчувається міцнішим. Однозначно рішення, щодо умов утримання ваших родичів похилого віку, лишається за кожним особисто, та тягне за собою певну відповідальність. Проте аби цей вибір був зваженим та дійсно свідомим, люди мають мати повну картину та інформацію, якої часто бракує. Ми завжди відкриті до спілкування", – каже  власниця мережі пансіонатів для літніх людей "100-ліття" Юлія Городечна.
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство
"Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".