Як українське кіно розвивалось
за
33 роки незалежності

За підтримки Київстар ТБ
23 серпня 2024
За часи незалежності українські кінематографісти створили безліч фільмів рідною мовою. Цьогоріч українська документальна стрічка "20 днів у Маріуполі"  завоювала Оскар – одну з найвищих нагород індустрії, а українське ігрове кіно, вітчизняні мультфільми виходять у міжнародному прокаті у десятках країн. І хоч Росія впродовж десятків років проводила цілеспрямовану політику щодо засилля російського контенту, український глядач більше не хоче споживати продукти країни-агресорки. Натомість українське кіновиробництво нині переживає справжній бум: фільмів стає більше, вони якісні, різноманітні, цікаві.
Редакція "УП Життя" разом із платформою кіно та телебачення Київстар ТБ дослідили творення українського кінематографу в період незалежності.

Від 1991 року до першого в історії України Оскару

Радянська влада ніколи не була лояльною до українського кінематографу. Лише окремі стрічки все ж долали партійний тиск і проривалися на великі екрани.
Втім, після того, як Україна здобула незалежність, сплеску національного кінематографу не сталося. Навпаки, українських фільмів суттєво поменшало на екранах. Не найкращим було й становище вітчизняних кінотеатрів, зокрема одного із найстаріших кінопросторів – "Жовтня".
"У кінці вісімдесятих тут провели капітальний ремонт, і після нього кінотеатр відкрився в 1991 році. У цьому була його драма. Технічно він відповідав стандартам того часу: це був широкоформатний кінотеатр із новою залою, в якій остаточно зник балкон і з’явився цей високий, різкий амфітеатр. Навіть коли я прийшла сюди у 2000 році, він був не зовсім технічно поганий, але глядача в кінотеатрі вже не було. У 90-ті його покинула аудиторія", – згадує роботу "Жовтня" засновниця ТОВ "Кіноман" (ТМ "Жовтень") Людмила Горделадзе
У 2000-х для українського глядача стає доступним світове кіно рідною мовою: з’являється український дубляж фільмів та мультфільмів. Одним із найвідоміших проєктів тих часів став ситком "Альф". Популярним був й український дубляж американських "Друзів" та "Сімпсонів", а у 2006 році з’явилася перша українська адаптація іноземного мультфільму в історії незалежності – "Тачки".
Українське кіно тих років теж стає різноманітнішим. З’являються історичні драми, комедії та навіть трилер. Після Помаранчевої революції у 2004 році режисери знімають цілу палітру протестних стрічок, які показують важливу сторінку нашої історії.
А у 2010-х кіновиробництво стає доступнішим та масовішим. Втім, влада часів Януковича не підтримує розвиток кінематографу, що дає поштовх українському авторському кіно. Популярними стають вітчизняні фестивалі: вперше відбувається Одеський міжнародний кінофестиваль, а "Молодість" та Docudays UA розширюють глядацьку аудиторію.
Зима 2013-2014 років дає неймовірний поштовх українському кінематографу. З’являється потреба говорити не лише про непрості сторінки вітчизняної історії, а й про болючі події, свідками яких стають українські кінотворці. У прокат виходять стрічки про Революцію Гідності, Іловайськ, оборону Донецького аеропорту та морського тральщика у бухті Донузлав.
Події на Донбасі, 2014
Кінопремія Оскар
Революція Гідності, Київ, 2014
Трагікомедії й комедії, короткометражні фільми та серіали, екранізації культових українських книг та антиутопії – режисери шукають різноманітні способи, аби відверто поговорити із глядачем. Палітра українського постмайданного кіно з кожним роком стає цікавішою, кінематографісти отримують підтримку держави, розвивається ігрове, документальне кіно та навіть унікальна українська анімація.
Втім, 24 лютого 2022 року змінює українське кіно назавжди. Режисери, сценаристи, оператори й актори вступають до лав ЗСУ, а українські фільми тепер "говорять" не лише із вітчизняним, а й з іноземним глядачем.
І хоч Оскар – важлива сторінка українського кіно протягом всієї історії незалежності, здобути нагороду Україні вперше вдалося лише цьогоріч. Статуетку Оскар за найкращий повнометражний документальний фільм виборола стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова.
"Це перший український Оскар в історії. Але я хотів би ніколи не робити цей фільм, не виходити на цю сцену, і хотів би, щоб Росія не нападала на Україну. Якби я міг обміняти нагороду на те, щоб Росія не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників…", – сказав режисер зі сцени кінофестивалю.
Втім, "20 днів у Маріуполі" – не єдиний фільм, який боровся за нагороду. У різні роки на Оскар висували: фільм Нарімана Алієва "Додому", "Рівень чорного" та "Атлантида" Валентина Васяновича, "Поводир" Олеся Саніна, "Погані дороги" Наталії Ворожбит, "Будинок зі скалок" Азада Сафарова, "Той, хто пройшов крізь вогонь" Михайла Іллєнка.
"Ми бачимо, як змінюється свідомість українців, виходячи із показників переглядів на нашій платформі. До прикладу, у 2022 році українські кінострічки переглядало 30% користувачів, на сьогодні — це вже 40% усіх глядачів і цей показник буде рости. Наша статистика каже, що з 15 найпопулярніших фільмів, які глядачі дивилися на Київстар ТБ впродовж цих двох років, половина — це кінострічки українського виробництва", – прокоментував СЕО Київстар ТБ Павло Рибак.
Безліч українського контенту доступно на платформі кіно та телебачення Київстар ТБ: новинки кіно, документальні фільми, серіали, мультфільми, шоу та подкасти.

Як українці дивилися телебачення

Разом із розвитком кінематографу українці змінювали й спосіб перегляду контенту.
Впродовж років сигнал можливо було "зловити" зовнішніми радіоантенами, які приймали та передавали на екран зображення. Таким телебаченням українці користувалися до 2009 року і майже повністю відмовилися від нього у 2018 році.
Якість такого телебачення, порівняно із доступною тепер, недостатня. Дивитися можна було лише 20 телеканалів за оплату провайдеру.
Інший популярний раніше серед українців спосіб дивитися телевізор – кабельне телебачення. У цьому випадку для розповсюдження сигналу на телевізор абонента потрібен кабель. Але якість зв’язку залишалася недостатньою.
Значно кращу якість зображення пропонувало супутникове телебачення. Такий вид зв’язку передавав сигнал із супутника і міг бути доступним там, куди не досягало цифрове чи кабельне мовлення. Втім, якість сигналу залежала від зовнішніх впливів. Погіршити "картинку" могли дощ, сніг чи пориви вітру.
Зовнішня антена
Супутникова антена
Цифрове телебачення
Технологія супутникового телебачення була дуже поширеною в Україні до 2020 року. Втім, у січні 2020 року найпопулярніші телеканали закодували своє мовлення і перестали транслювати сигнал для відкритого супутника. Медіа розкодувалися у 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення. 
Ще один спосіб, завдяки якому українці дивилися телебачення – тюнер Т2. Не всі телевізори підтримують технологію DVB-T2, тож для переходу на цифрове мовлення потребують спеціального обладнання. Доступними для перегляду завдяки Т2 є 32 безоплатні телеканали. Зображення цифрового телебачення не залежить від погоди й може подаватися у розширенні HD.
Втім, найбільш популярними в останні роки стали OТТ-сервіси. Ця послуга пропонує глядачеві потокове мовлення й оминає кабельне, цифрове чи супутникове мовлення. Для перегляду контенту на платформах ОТТ користувачу необхідно зареєструвати індивідуальний акаунт та оформити щомісячну платну підписку на вибраний тариф. Лише легальний перегляд контенту дає можливість розвивати український та світовий кінематограф. Переглядати улюблені фільми й серіали можна на різних пристроях.
Таку можливість для користувачів надає й Київстар ТБ. Щоб дивитися контент платформи, не потрібно мати якесь спеціальне обладнання, супутник чи користуватися іншими сервісами. Телебачення та фільми стали доступними будь-де та з будь-якого гаджета, що під рукою. Особливо актуальною для українців у 2024 році стала функція "Завантаження". Вона надає змогу користувачеві дивитись завантажений попередньо контент навіть у періоди відключень електроенергії або за відсутності зв’язку в дорозі під час подорожі.

Що дивилися українці

Офіційний постер фільму. Джерело: Вікіпедія
Фільм Ахтема Сеітаблаєва, який розповідає про запеклу боротьбу українських захисників за Донецький аеропорт. Головні персонажі стрічки мають реальних прототипів, які брали участь у російсько-українській війні.
Офіційний постер фільму. Джерело: Вікіпедія
Це дебютний фільм Нарімана Алієва. Він розповідає історію Мустафи – кримського татарина, старший син якого загинув в АТО. Мустафа приїздить до Києва, щоб забрати та поховати тіло за мусульманськими звичаями у Криму. Молодший син Мустафа, Алім, не хоче повертатися зі столиці, але їде із батьком додому.
Офіційний постер фільму. Джерело: Вікіпедія
Вадим – фрилансер-звукорежисер, якому трапляється нагода попрацювати із замовником з Канади. Той хоче записати українських птахів та звірів для створення відеогри. Особливий голос, який потрібен замовнику – рахівський крижень. Тож Вадим вирушає на пошуки птаха. У мандрівку з ним їде мама, роль якої виконала Ірма Вітовська.
Офіційний постер фільму. Джерело: Вікіпедія
Популярним серед глядачів став і український телесеріал "Спіймати Кайдаша", шоуранеркою якого стала Наталка Ворожбит. Серіал показує родину Кайдашів у період із 2005 по 2014 рік. Протягом 12 серій вони за класичним сюжетом сперечаються й сваряться. Апогей сюжету настає у 2014 році, коли родину розділяє Революція Гідності.
Офіційний постер фільму. Джерело: Вікіпедія
Американський інженер Майкл Шемрок разом із сином приїздить до Харкова, 1930–х. За трагічних обставин чоловік гине, а хлопчика рятує від переслідувань сліпий кобзар. Малий стає поводирем й разом зі співцем проходить через найтрагічніші сторінки української історії.
Офіційний постер фільму. Джерело: Вікіпедія
Мультфільм розповідає про українського хлопчика Микиту, який прагне здійснити славетні подвиги. Малий хоче колись стати, як батько, який раніше переміг могутнього Змія.
Офіційний постер фільму. Джерело: Вікіпедія
"Віддана" – це екранізація відомого роману української авторки Софії Андрухович "Фелікс Австрія". Дія фільму розгортається у Станіславі, у 19 столітті. З пожежі, де загинула дружина лікаря Анґера, чоловік рятує двох дівчат: рідну доньку Аделю та дочку слуг Стефу. Що чекає дівчат у майбутньому, як складеться їхня доля?
Офіційний постер фільму. Джерело: Вікіпедія
Колишній контрабандист Леонід починає заробляти чесною працею, аби стати добрим прикладом для сина. Він довгий час працює за кордоном, а коли повертається – родина не хоче відпускати його на заробітки. Син Леоніда наважується спалити документи тата, але випадково підпалює місцеву церкву. Щоб відновити зруйноване, Леоніду доведеться повернутися до минулого життя…
Офіційний постер фільму. Джерело: Вікіпедія
Один із найновіших українських фільмів, екранізація роману Артема Чеха "Хто ти такий?" Це зворушлива історія дружби хлопчика Андрія із чоловіком Феліксом, який має непросте минуле. Вони проживають різні досвіди, пригоди та випробування.
Ці та інші українські фільми читачі "УП. Життя" можуть подивитись на Київстар ТБ, скориставшись промокодом UPLIFE, який надає доступ до пакету "Преміум HD" без додаткової плати протягом 14 днів.
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".