Як обрати вино та як його подавати. Поради від сомельє
Як правильно обрати вино – чи не найголовніше питання у відвідуванні ресторану. Адже саме вино стає важливим акомпанементом до страви, дозволяє повною мірою нею насолодитися.
Особливої поваги тут заслуговують ресторани з об'ємною винною картою, які не тільки дозволяють знову спробувати улюблені напої, а й оцінити нові, вдало підібрані професійними сомельє.
У постійному оновленні винної карти допомагають пряме спілкування з власниками винних будинків, відвідування світових спеціалізованих виставок, а також винний туризм в глобальному сенсі – подорожі до знаменитих терруарів та маленьких маловідомих сімейних виноробень.
Поєднання ексклюзиву, модних новинок, раритетного вінтажа і приємної класики стає успішною запорукою гарного настрою гостя в ресторані.
Шеф-сомельє сімейного ресторану Veranda on the river Олексій Олексієнко розповість про те, як не помилитися у виборі вина та отримати максимальне задоволення.
Увага до знань та бажань
Дуже часто гість приходить до ресторану, ознайомившись з його кухнею. Це і впливає на його вибір вина.
Як показує статистика, більшість гостей воліє відразу поспілкуватися з сомельє.
Винна карта, навіть невелика за мірками сомельє, для звичайного гостя все одно є великим документом, в якому легко загубитися.
Професіонал відразу підкаже гостю той чи інший напій, що найбільш підходить до обраної страви, нагоди, атмосфери.
Хоча є й гості, які чітко знають, що хочуть сьогодні спробувати. Тут роль грає їх власний досвід і бажання. Вони багато подорожують, п'ють вино і точно мають свої улюблені напої.
Більше ніяких помилок
21-е століття диктує свої правила. Ми відходимо від класичних канонів вживання вина: якщо обрали м'ясо – то тільки червоне, якщо замовили рибу – то тільки біле вино.
В першу чергу, вино повинно приносити радість і задоволення. Не так важливо, з чим ви будете його поєднувати, головне – фінальний ефект.
В цьому випадку варто спиратися лише на власні смаки та побажання.
Світ вина, як і світ людей – неосяжний. Якісна винна карта в ресторані повинна містити вина з різних частин світу, постійно оновлюватися.
За цим, зазвичай, стежить команда професійних сомельє. Приємно дивувати гостя – їхнє завдання.
Легкі, складні, середньої насиченості, більш насичені – можна підібрати будь-яке вино під будь-яку страву.
Основні правила
Аперитив
Почніть з аперитиву. Саме він відповідає за появу апетиту, поліпшення настрою. Як аперитив ідеально підійде будь-який ігристе, шампанське, кава, просекко.
Це не важкі, ненасичені вина. Для старту – саме те.
Червоне / біле
Свою трапезу ви можете продовжити як червоним, так і білим вином. Іноді варто вибрати рожеве. Вони також діляться на більш важкі та легкі.
Орієнтація на вибір страви
Шанувальникам класики присвячується: любите рибу – поєднуйте її з білим вином, обрали м'ясо – підберіть червоне.
Вибір з улюблених регіонів
Швидше за все, у вас вже є улюблене вино з якогось регіону. Але можна трохи й експериментувати.
Наприклад, якщо ви шанувальник Франції, Бордо, ви можете вибрати подібне вино з Італії або США. Ці напої будуть схожі за стилем, але у вас з'являється можливість їх порівняти і відкрити для себе нових фаворитів.
Ви не тільки отримаєте задоволення, але і станете більше розбиратися в стилістиці улюбленої класики і наймодніших новинок, вивчите на смак відмінності французького та каліфорнійського вина, подібного за нотами та відтінками.
Правильна подача
Правильна подача – одне з найголовніших і невід'ємних правил. Від правильної подачі залежить все. По-перше, вино має зберігатись за оптимальної температури. По-друге, подаватися за температури, яка розкриє його якнайкраще.
Правильно підібраний келих
До кожного вина – свій келих. Це зберігає канони подачі напою гостям і служить ознакою хорошого тону.
Правильно підібраний келих
До кожного вина – свій келих. Це зберігає канони подачі напою гостям і служить ознакою хорошого тону.
Правильна подача
Правильна подача – одне з найголовніших і невід'ємних правил. Від правильної подачі залежить все. По-перше, вино має зберігатись за оптимальної температури. По-друге, подаватися за температури, яка розкриє його якнайкраще.
Вибір з улюблених регіонів
Швидше за все, у вас вже є улюблене вино з якогось регіону. Але можна трохи й експериментувати.
Наприклад, якщо ви шанувальник Франції, Бордо, ви можете вибрати подібне вино з Італії або США. Ці напої будуть схожі за стилем, але у вас з'являється можливість їх порівняти і відкрити для себе нових фаворитів.
Ви не тільки отримаєте задоволення, але і станете більше розбиратися в стилістиці улюбленої класики і наймодніших новинок, вивчите на смак відмінності французького та каліфорнійського вина, подібного за нотами та відтінками.
Орієнтація на вибір страви
Шанувальникам класики присвячується: любите рибу – поєднуйте її з білим вином, обрали м'ясо – підберіть червоне.
Червоне / біле
Свою трапезу ви можете продовжити як червоним, так і білим вином. Іноді варто вибрати рожеве. Вони також діляться на більш важкі та легкі.
Аперитив
Почніть з аперитиву. Саме він відповідає за появу апетиту, поліпшення настрою. Як аперитив ідеально підійде будь-який ігристе, шампанське, кава, просекко.
Це не важкі, ненасичені вина. Для старту – саме те.
1. Аперитив.
Почніть з аперитиву. Саме він відповідає за появу апетиту, поліпшення настрою. Як аперитив ідеально підійде будь-який ігристе, шампанське, кава, просекко.
Це не важкі, ненасичені вина. Для старту – саме те.
Про класику поєднань
Обираючи вино, зверніть увагу на меню та власні побажання.