Керуйте дронами, даруйте світло.
Чому молоді варто обирати агросферу та енергетику для навчання й роботи

Спецпроєкт в межах програми USAID "Мріємо та діємо"
27 травня 2024
Українці цьогоріч по-особливому дякували енергетикам і ППО за зиму без блекаутів і захоплювалися фермерами, які вирощували пшеницю під обстрілами. 

Попри це, за даними програми "Мріємо та діємо", 72% батьків хочуть бачити свою дитину в ІТ – і це найпопулярніший сектор. Натомість щодо енергетичної та сільськогосподарської галузі досі поширені стереотипи про низьку оплачуваність і непрестижність роботи у них.

"Українська правда. Життя" спільно з програмою USAID
"Мріємо та діємо" підготувала матеріал про роботу в галузях енергетики та сільського господарства, перспективи для навчання й працевлаштування, тренди та тенденції на ринку праці.

Ми розпитали представників різних професій з агро- та енергетичної галузі, що найцікавіше у їхній роботі, скільки можна заробляти та на які перспективи розраховувати. А також дізналися,  які професії мають попит на ринку праці та де можна ефективно опанувати омріяну професію.

(І)
Сільське господарство. Як це – працювати в агросфері у 2024-му?

Сільське господарство – одна з найприбутковіших сфер для працевлаштування. На кінець 2023 року воно стало однією з семи галузей з найбільшою кількістю вакансій. А з початку 2024-го в агросекторі відмітили збільшення кількості робочих пропозицій і зростання зарплат.
Все більше професій у цій галузі передбачають роботу в офісі, у лабораторії чи на фабриці з сучасним обладнанням і роботизованими процесами. Детальніше про це може розповісти компанія "Волинь-зерно-продукт", яка постійно бере на роботу молодь – як випускників закладів вищої освіти або професійно-технічних коледжів, так і студентів після практики.
Одна з молодих працівниць – 24-річна Лілія Шумська, керівниця департаменту торгівлі агроресурсом.
У комерційному відділі, який вона очолює, дві основні посади: менеджер з продажу засобів захисту рослин, добрив і насіння та керівник із закупівлі агроресурсу. Компанія працює на прямих споживачів – фермерів. Менеджери з продажу допомагають їм складати технологічні карти, радять, що посіяти та чим захистити культуру. А керівниця відділу – укладає контракти із постачальниками, вигідні й для клієнта, і для компанії.
ЛІЛІЯ ШУМСЬКА
"Найбільше мене заряджає, коли клієнт задоволений, і коли ми вчасно поставляємо йому продукт по конкурентних, комфортних цінах. В результаті він має високі врожаї з хорошою якістю, а ми маємо прибуток.

Відповідно, коли заробляє компанія – заробляють усі наші працівники. Наприклад, усі наші менеджери віком до 30 років купили собі квартири, машини.
Агросфера – одна з найприбутковіших в Україні. Так, зараз війна і є багато труднощів, але людям завжди буде потрібна їжа", – каже Лілія.
З тим, що робота у сфері сільського господарства є сучасною, а різноманітність професій у ній лише збільшується, погоджується й Олександр Бойченко, співвласник фермерського господарства "Межирічка". Ферма продає молочну продукцію, картоплю та зернові, а ще планує запустити переробні потужності, щоб виготовляти натуральні йогурти, кефір, упаковані крупи.
"Одразу скажу, керувати фермою – це не кабінетна робота, бо треба за всім стежити. Мені це подобається: спілкування з людьми, роботи в полях, молочна ферма. Але я і за комп’ютером працюю, бо треба завжди знати, що у світі відбувається”, – розповідає Олександр.
У "гарячий" сезон на господарстві працює близько 100 людей. Ферма бере місцевих працівників, які закінчили професійні або профтехнічні заклади.
"У наше господарство йде молодь, тому що я кадри ціную. Нещодавно прийшов 22-річний хлопчина, який вже відвоював 2 роки, – буде керувати навантажувачем. Також прийшов тракторист, зараз став головним механіком, бухгалтер – головним бухгалтером", – каже Олександр.

"Пташки" на полях. Як дрони осучаснили роботу в агросекторі

В Україні вже працюють сотні агродронів, зокрема, найбільший найпотужніший з них – XAG P100 Pro, який торік презентували на виставці агротехніки в Ганновері.
анатолій безолюк
"Українські аграрії вміють ловити інноваційні тренди, які є у світі, і швидко їх впроваджувати в себе. Найпотужніший агродрон вже є в Україні та допомагає господарствам у їхніх технологічних операціях", – розповідає керівник агронапряму міжнародної групи компаній DroneUA Анатолій Безолюк.
У майбутньому робота з агродронами може допомогти військовим пілотам дронів, які повертатимуться до мирного життя. А нині дрони вже стають новою сторінкою в житті цивільних, які через повномасштабну війну втратили роботу в авіації. Вадим Самойленко, тренер-пілот групи компаній DroneUA, – один із тих, хто завдяки дронам знайшов себе в агросфері після багатьох років роботи в авіації.
Вадим керує агродронами, які обробляють поля. На перший погляд, ця робота монотонна, але насправді пілот агродрона постійно стикається з різноманітними викликами та вчиться нового.
Вадим самойленко
"Драйву в моїй роботі більш ніж вистачає, особливо зараз, коли обсяг робіт і відповідальності збільшилися в рази. Сьогодні ти виступаєш перед аудиторією, завтра вже працюєш у полі в іншій частині країни", – каже Вадим.
Робота пілотом агродрона також є високооплачуваною. Ставки Вадиму вистачає, щоб винаймати квартиру, відкладати по 10% від зарплати, заправляти та обслуговувати авто, оплачувати курси англійської та просто витрачати кошти на себе.
А зараз, в сезон польових робіт, чоловік отримує найбільшу зарплату за весь час роботи в Україні. Як пояснив Анатолій Безолюк, у цей період оператори агродронів можуть отримувати 60-80 тисяч гривень на місяць.
"З плюсів: для цієї роботи не потрібно закінчувати університети чи нальотувати години. Для старту достатньо пройти короткий курс навчання від 3-х днів і починати працювати та набивати свої шишки", – додає Вадим Самойленко.

Які професії мають попит в агросфері?

Лілія Шумська наголошує, що у сільському господарстві працюють не лише трактористи чи агрономи. Можна знайти роботу й у тваринництві, і у рослинництві, і на технічних чи дослідницьких посадах.
"Агро – це не завжди про поле та агрономів. Зараз є багато професій у відділі продажу, у логістиці, також багато холдингів відкривають власні лабораторії для перевірки якості культур та добрив, і завжди є попит на агрохіміків, біоінженерів. Головне – постійно навчатися й адаптовуватися до різних факторів ззовні. Одна з головних тенденцій агробізнесу: хто не розвивається, той сходить з дистанції", – каже Лілія.
Серед нових професій – біотехнолог і біоінженер, адже активно розвивається селекція сільськогосподарських культур і біоінженерія (зміна генотипу тієї чи іншої культури для покращення її властивостей і отримання вищого врожаю).
Розвивається агроінженерія – компаніям потрібні фахівці, які зможуть ремонтувати "розумні" новітні комбайни. Також на ринку праці зростає попит на агрономів-економістів, які не лише знаються на культурах, а й можуть прораховувати кроки для розвитку бізнесу на майбутнє.
З розвитком дронів агросектор "поповнився" ще кількома сучасними професіями, на які зараз є величезний попит – це пілот агродрона, який керує апаратом, і сервісний інженер, який може провести ремонт й обслуговування.
У майбутньому також зросте попит на агрономів із вузькою спеціалізацією точного землеробства – ця технологія передбачає використання GPS, дронів та іншої новітньої техніки для аналізу польових даних, щоб використовувати добрива "точково" і зменшити забруднення довкілля.
Звісно, є і робітничі професії, з яких можна почати кар’єру, маючи мінімальний досвід. Наприклад, вантажники, які перевантажують добрива, стропальники, які обв’язують вантажі на складах, автомеханіки.
На фермі "Межирічка" найбільша потреба у трактористах-механізаторах. Проте образ сучасного тракториста далекий від того, що був зображений у старих підручниках. Сільськогосподарська техніка – сучасна і комфортна, наголошує Олександр. Більшість процесів у сільському господарстві роботизовані.
"Ніхто з механізаторів вже не їздить на "білорусах". Їздять на іномарках – New Holland, John Deere. Як працює сівалка – я взагалі на комп'ютері відстежую. Агро дуже змінилося завдяки навігації, технологіям", – каже Олександр.
Що стосується зооферми, "Межирічка" найбільше потребує зоотехніків, ветеринарних лікарів. А в майбутньому господарство шукатиме оператора агродрона, як тільки придбає безпілотник.

(ІІ)
Енергетика. Як це – працювати у в енергетичній галузі у 2024-му?

Енергетичну галузь України можна поділити на кілька напрямів: видобування сировини, генерація електроенергії, передача виробленої електроенергії та її розподіл.
Наприклад, оператори системи розподілу (ОСР) ДТЕК Мережі займаються розподілом електроенергії у Києві, Київській, Одеській, Дніпропетровській та Донецькій областях. Їхні технічні працівники будують електромережі та підтримують їх в належному стані, забезпечують якість і надійність електропостачання, приєднують до мереж нових споживачів, встановлюють лічильники й фіксують їх покази. А ще енергетики щоразу відновлюють лінії та енергооб’єкти після ворожих обстрілів.
36-річний Вадим Буглак закінчив бакалаврат за спеціальністю готельно-ресторанний бізнес, але вже 16 років працює майстром з ремонту та монтажу кабельних ліній ДТЕК Київські електромережі. Чоловік випадково прийшов в енергетичну галузь, але полюбив роботу і вирішив залишитися.
"Я почав працювати електромонтером. Потрібна була фізична підготовка і бажання працювати. Спочатку було нелегко, але я працював із задоволенням. У 2008 році став майстром, здобувши вищу освіту", – ділиться Вадим.
Зазвичай Вадим працює у бригаді – їздить Києвом з одним або двома електромонтерами, які ремонтують лінії.
"У нас кожен пункт роботи тягне за собою якийсь коефіцієнт преміювання. Щоб отримати хорошу премію, треба добре працювати. Сума зароблених грошей може вирости на 15-20%", – каже Вадим. Окрім зарплати, він також має повний соціальний пакет, зокрема медичне страхування. Особливо цінною є вдячність від клієнтів.

"У період, коли були блекаути, до нас постійно підходили люди. Ми постійно працювали, щоб якось відновити світло. Нам дякували, пригощали кавою, тістечками", – згадує Вадим.
Щоб значно зменшити ризик аварій і поліпшити якість послуг для клієнтів, мережі потребують постійного оновлення й модернізації.
ігор вовк
"Інженери та проєктувальники займаються впровадженням інновацій у галузь, а електромонтери та майстри – своїми руками втілюють їх у життя та забезпечують країну світлом", – розповідає керівник департаменту з управління персоналом ДТЕК Мережі Ігор Вовк.
За словами Ігоря, енергетика – важлива стратегічна галузь, яка не стоїть на місці. Вже зараз оператори системи розподілу використовують спеціальні мобільні застосунки й дрони у своїй роботі. В майбутньому вона буде ще більше наповнюватися цікавими технологічними рішеннями, які автоматизують й цифровізують процеси. І чим більше молоді буде працювати в цій сфері, тим швидше це відбуватиметься.

Відновлювальна енергетика. Чому галузь "зеленої" енергетики є перспективною?

Окрема галузь енергетики – відновлювана енергетика. Вона активно розвивається в усьому світі, а для України є критично важливою ще й тому, що розосереджена на великій території.
олександр селищев
"Відповідно, ризик її атаки ворогом і досягнення ним бажаного є набагато меншим, ніж з підприємствами традиційної генерації, як ми бачили на прикладі ТЕС та ГЕС", – каже генеральний директор ДТЕК ВДЕ Олександр Селищев.
Розвиток відновлюваної енергетики в Україні розпочався орієнтовно 15 років тому. Це насамперед сонячні та вітрові електростанції, а також велика гідроенергетика (хоча її екологи не вважають "зеленою" через підтоплення земель).
Через повномасштабну війну Україна втратила 80% вітрових та 20% сонячних електростанцій, але частка відновлюваних джерел енергії в комплексі країни залишається значною – у 2023 році близько 10% електроенергії було вироблено на вітрових та сонячних електростанціях.
А з урахуванням великих гідроелектростанцій частка виробленої чистої енергії сягнула 20,3% (більше, ніж у довоєнний період).
Бренд-менеджер компанії EcoFlow Сергій Сілін вважає, що галузь, яка пропонує українцям енергонезалежність, точно буде перспективною та високооплачуваною щонайменше 30 років, зокрема у період післявоєнного відновлення України.
"Україна поставила за ціль інтегруватися в Європу, де законодавчі норми встановлюють долю відновлюваних джерел енергії. Ухвалена минулого року Енергетична стратегія України передбачає, що країна продовжуватиме курс на виробництво чистої енергії.

Вже у 2030 році частка відновлюваних джерел енергії має становити не менше 25% в енергетичному балансі, а до 2050 року Україна має досягти кліматичної нейтральності", – каже Олександр Селищев.
Коли Україна переможе у війні, рівень інвестицій в цей напрямок буде надзвичайний.
Енергетична стратегія України до 2050 року вже передбачає інвестиції у побудову нових енергогенерувальних потужностей близько $383 млрд.
"Галузь відновлюваної енергетики – це не просто цікава можливість, це наше завтра. І ця галузь буде потребувати великої кількості фахівців. Інженери, будівельники, проєктанти з досвідом реалізації великих і складних проєктів будуть мати великий попит в Україні. Враховуючи глобальну нестачу технічних фахівців, перспективну роботу фахівці цієї галузі будуть мати завжди", – підсумовує Олександр.

Які професії потрібні у сфері енергетики?

Професії напряму розподілу електроенергії, які мають найбільший попит, – це електромонтери, електрослюсарі та інший оперативно-виїзний персонал, який обслуговує лінії електропередач, майстри, які керують цим процесом, диспетчери, які моніторять стан електромереж та у разі аварій спрямовують бригаду на потрібне місце.
Також енергетична галузь потребує працівників, які вміють застосовувати сучасні технології, наприклад, обслуговувати дрони.
"Мережі проходять у найвіддаленіших куточках. Така техніка пришвидшує і полегшує виконання робіт, адже може побачити проблему у важкодоступних місцях та надати шляхи для її вирішення", – каже Ігор Вовк.
Основний виклик на ринку відновлюваної енергетики – високий темп будівництва станцій, тому в цій галузі доволі високий попит на фахівців, які вміють мислити нестандартно. Тут потрібні монтажники станцій, аналітики енергоринку, менеджери різних ланок.
А от компанія EcoFlow потребує більше інженерів-електриків, професійних інсталяторів сонячних систем, проєктологів, каже Сергій Сілін.
Через кадровий голод, зокрема, компанії пропонують професіоналам великі зарплати.
"Якщо говорити про мінімальні заробітні плати підсобника інсталятора – це може бути 20-25 тисяч. Фахівець-інсталятор уже зароблятиме від 45-50 тисяч гривень на місяць. Також є заробіток з установки.

Людина, яка встановлює станції, може заробити
150-200 тисяч гривень. На керівних посадах може бути 60, 100, 120 тисяч, залежно від компанії, в якій ти працюєш", – каже Сергій Сілін.
Водночас Вадим Буглак додає, що молоді не варто боятися працювати й на робітничих посадах, бо це гарна можливість увійти в професію з мінімальним досвідом і поступово будувати кар’єру, заробляючи непогані гроші.

Де здобути сучасну освіту для роботи в агросфері чи енергетиці?

На ринку праці спостерігається високий попит на фахівців агропромислової та енергетичної сфери. Значна частина професій із цих галузей не потребує вищої освіти, достатньо закінчити професійно-технічний навчальний заклад.
Можливостей для навчання в агросфері після середньої школи, на думку менеджерки проєкту DECIDE Валентини Полторак, дуже багато. Держава вже виділила субвенцію на створення навчально-практичних центрів, які мають стати осередками сучасної профтехосвіти з інноваційним обладнанням. У березні Міністерство освіти й науки України визначило перші 72 профтехи, які отримають 500 млн грн державних коштів на оновлення майстерень – більшість із них матимуть саме аграрне спрямування.
валентина Полторак
"У нас є сучасні професійно-технічні заклади освіти, які модернізуються, розвиваються. Так, їх небагато, але вони є в кожному регіоні України. Великий бізнес сьогодні відчуває нестачу кадрів і теж інвестує в професійну освіту", – наголошує Валентина.
Наприклад, група компаній Drone.UA активно співпрацює з навчальними закладами: проводить відкриті лекції та демонстрації агродронів, навчає викладачів і проводить безплатні курси для всіх охочих опанувати професію пілота дрона. У співпраці з компанією беруть участь, зокрема, Глухівський коледж, НУБіП, КНУБА, "Львівська політехніка", Чернятинський коледж, НТУ "Харківський політехнічний інститут", Білоцерківський НАУ, Хортицька національна академія, Сумський національний аграрний університет.
Також минулого року група компанії Drone.ua спільно з Німецьким фондом і Центром зайнятості та перекваліфікації України поставила у дев’ять регіональних центрів робочі комплекти агродронів і провела безплатне навчання спеціалістів. Ці центри можуть вже зараз перекваліфікувати чи навчити людей, які бажають отримати спеціальність пілота агродрона.
Якщо говорити про традиційну енергетику, базові навички для робітничих професій можна також опанувати у профтеху. Деякі технічні професії в галузі енергетики оплачуються набагато краще, ніж професії з цього ж сектору, які вимагають диплому про вищу освіту (наприклад, бухгалтерів, юристів).
Зокрема в Україні достатньо великий запит на фахівців робітничих спеціальностей, а рівень заробітної плати в середньому стартує від 20 тисяч гривень і може сягати 40-60 тисяч гривень, залежно від кваліфікації робітника.
Наприклад, у компанії EcoFlow є багато пропозицій для випускників професійно-технічних закладів, і для цих посад не потрібно додаткової вищої освіти.
сергій сілін
"Є брак технічних фахівців, які, розуміються на підключеннях і технічних картах, є брак проєктантів. Треба дивитись на технікуми, на технологічні інститути. Зараз багато профтехучилищ починають започатковувати професії інсталятора, проєктанта сонячних систем. Дивіться на заклади освіти у Вінниці, Києві, Львові", – каже Сергій Сілін.
Якщо абітурієнт хоче опанувати професію, яка потребує вищої освіти, в Україні є багато якісних аграрних університетів. Якщо ви вже визначилися на користь вищої освіти, але ще не вибрали спеціальність, Лілія Шумська радить почати з освіти агронома, щоб зрозуміти базові процеси у сільському господарстві, а навички вдосконалити на курсах.
"У нас прекрасні аграрні виші в Україні. Але я раджу не тільки ходити на пари: треба брати додаткову літературу, їздити на виставки, додатково навчатися. При всьому бажанні можна стати справжньою зіркою в агросфері. Головне – постійно розвиватися", – додає Лілія.
У сфері енергетики для працівників рівня майстра і вище також потрібно закінчити заклад вищої освіти. Серед направлень, які мають попит на ринку – "Теплові електричні станції", "Електричні системи та мережі", "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка", "Будівництво та цивільна інженерія". Фахівці саме цих технічних спеціальностей потрібні компанії ДТЕК ВДЕ та ОСР ДТЕК Мережі.
Компанії в галузі відновлюваної енергетики постійно впроваджують інновації, відповідно – шукають молодь, яка цікавиться ІТ і технікою. На думку Сергія Сіліна, у їхній галузі дуже важлива допитливість, відповідальність. Сергій радить майбутнім абітурієнтам приділяти особливу увагу фізиці та математиці.
"Я думаю, що робота в енергетиці сподобається тим, хто любить дарувати людям світло. Тим, хто розбирається в енергії. Хто знає, яким чином вона генерується, подається в перетворювач (інвертор), і як йде просто до споживача", – каже Сергій.
Здобувати додаткову освіту зараз можна паралельно з роботою. У багатьох вищих навчальних закладах є можливість вчитися за дуальною системою: і навчатися, і працювати у компаніях. Наприклад, ОСР ДТЕК Мережі вже співпрацюють з широкою мережею вишів і профтехів у Дніпрі, Одесі, Києві, Кривому Розі та інших містах. Потенційним працівникам радять звертати увагу на політехнічні заклади – Київський, Дніпровський, Одеський, Львівський.
Також багато компаній мають внутрішні навчальні програми, тренінги або оплачують потрібні додаткові курси для працівників. Наприклад, у ДТЕК Мережі є чотири навчальних центри з полігонами, де можна опанувати технології робіт з використанням сучасного обладнання.
"Свого часу весь технічний напрямок, був не дуже популярний. На початку 2000-х всі хотіли бути юристами, фінансистами, тому технічний персонал став дуже дефіцитним.

Зараз на ринку не вистачає майже всіх робітничих професій. Навчальні заклади готують мало електромонтерів. А оскільки з монтерів часто виростають майстри, то відповідно і майстрів теж мало.
Тому дуже важлива популяризація технічних напрямків серед молоді", – підсумовує Ігор Вовк.
Досліджуйте перспективні професії у сільському господарстві та енергетиці разом зі своїми дітьми на сайті кампанії "Поглянь на професії по-новому".
"Ця стаття є частиною інформаційної кампанії «Поглянь на професії по-новому», що втілюється IREX та Zinc Network у партнерстві з Міністерством освіти і науки України в межах програми USAID "Мріємо та діємо".

Ця стаття стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст статті є відповідальністю IREX та Zinc Network і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів."
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".