Добова норма, мінерали, пакування, користь.

Усе, що треба знати про воду
Спецпроєкт про властивості води
13 вересня 2024
Торік індієць Ганеш Параджі Куте випив літр води лише за 13 секунд – це досягнення потрапило до "Всесвітньої книги рекордів". Повторювати звитягу добродія не рекомендують, але знати про значення води в організмі має кожен.
Чи правдиве переконання, що воду треба пити щодня, як насправді розрахувати свою норму, чи є різниця між фільтрованою водою з крана та мінеральною з магазину – з’ясовувала "УП. Життя".

Чи дійсно потрібно пити воду щодня

Організм людини майже на 80% складається з води, тому вона впливає на все – від клітин до систем органів. Тож здатність перетравлювати їжу, виводити токсини, забезпечувати обмін речовин і мати здорову шкіру напряму залежить від кількості рідини, яку споживає людина.
Лікарка та нутриціологиня Ірина Теглівець зауважує, що є п’ять основних функцій, для яких вода життєво необхідна:
01
Регуляція температури.
Вода допомагає підтримувати стабільну температуру тіла, зокрема через потовиділення.
02
Транспортування речовин.
Вода є основним компонентом крові й лімфи; переносить поживні речовини до клітин і допомагає виводити відходи через сечу.
03
Участь у біохімічних реакціях.
04
Забезпечення нормальної функції клітин.
Вода підтримує осмотичний баланс у клітинах і міжклітинному просторі, що є важливим для підтримання клітинної цілісності та функцій.
05
Підтримка кислотно-лужного балансу.
Вода допомагає підтримувати правильний pH-баланс в організмі, що важливо для нормальної роботи ферментів та інших біологічних процесів.
"Вода, яку ми отримуємо з їжі та напоїв, також враховується в загальному обсязі спожитої рідини. Однак важливо розуміти, що деякі напої, такі як кава та алкоголь, можуть мати сечогінний ефект і зменшувати загальний рівень гідратації", – зауважує Ірина Теглівець.
Вона додає, що проста вода є оптимальною рідиною, оскільки не містить додаткових калорій, цукру чи кофеїну.
"Саме тому для досягнення збалансованого рівня гідратації важливо вживати достатню кількість простої води", – наголошує нутриціологиня.
Потреба у воді змінюється залежно від віку. Наприклад, діти часто п’ють більше води, адже багато рухаються, а в їхньому організмі відбувається багато метаболічних процесів.
Дорослі ж переважно мають стабільну потребу у воді, це залежить від фізичної активності, кліматичних умов і загального стану здоров’я.
Літні люди зазвичай рухаються менше, а метаболічні процеси в їх організмі сповільнюються.
"Ця категорія людей найбільш вразлива до зневоднення, навіть якщо вони не відчувають спраги. Саме тому їм треба уважно стежити за кількістю води, яку вони споживають.

Нестача рідини в організмі може викликати загострення хронічних захворювань, пришвидшення серцебиття та підвищення артеріального тиску,  а також – погіршення когнітивних функцій"
, – пояснює фахівчиня.
Бренд "Моршинська" запустив просвітницьку кампанію про необхідність щоденного вживання води ще 2013 року. У відомій рекламі джерельної мінеральної води рекомендують для здоров’я та ефективної підтримки гідробалансу організму вживати півтора літра "Моршинської" на день.
Необхідність такої кампанії очевидна, адже Україна, на жаль, істотно відстає за споживанням води на душу населення навіть від сусідньої Польщі.

Споживання бутильованої води на рік на душу населення

Україна
52,5 л
польща
128,2 л
німеччина
129,4 л
сша
138 л
Утім, це передусім свідчить про високий потенціал розвитку культури споживання якісної води в Україні, і тому з кожним роком спостерігається зростання популярності бутильованої води.

Спрага – не єдиний показник. Як розрахувати свою норму води

Крім спраги, ознаками зневоднення є:
01
відчуття сухості в роті та горлі
02
темний колір сечі (нормальна сеча має бути світло-жовтою)
03
зменшення частоти сечовипускання або маленькі обсяги сечі можуть свідчити про зневоднення
04
сухість шкіри
05
утома та слабкість
06
головний біль і запаморочення
У важких випадках зневоднення можуть виникнути зміни в пульсі й диханні, запаморочення, дезорієнтація та стан сплутаної свідомості, що потребує медичної уваги.
Хронічне зневоднення може сприяти утворенню каменів у нирках, а також призвести до гострої ниркової недостатності.
Нутриціологиня Ірина Теглівець зауважує, що норма розраховується індивідуально з огляду на низку факторів (вік, стать, вага, рівень фізичної активності, кліматичні умови та індивідуальні характеристики організму).
Міністерство охорони здоров’я зазначає, що є певні рекомендації для дітей. Що старшими та рухливішими вони стають, то більше їм потрібно споживати води. Частину денної норми рідини дитина може отримати з харчових продуктів: овочів, фруктів, супів тощо.
До слова, у МОЗ зазначають, що запивати їжу можна. Адже вживання води під час їжі допомагає травленню і запобігає зневодненню та закрепам.
"Орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини становить 4% від загальної маси тіла. Тобто для людини вагою 70-75 кг цей показник становитиме 2800-3000 мл/день. Це не лише вода, а й рідина, яку ми отримуємо з їжею", – кажуть у міністерстві.

Фільтрована з крана чи природна мінеральна з магазину: яку вибрати

Вибір питної води на сьогодні вражає. Є безліч різноманітних фільтрів, які можуть якісно очищувати водопровідну воду – від маленьких у формі глечиків, до повноцінних комплексних систем, які не лише очищують, а й насичують воду мінералами.
Попри це, багато людей віддають перевагу саме природній мінеральній воді, замовляючи регулярне доставлення або купуючи воду в пляшках у магазині.
"Повністю очищена вода, як дистильована або зворотноосмотична, не містить мінералів і мікроелементів. Тривале вживання такої води може не забезпечувати організм всіма необхідними речовинами, які надходять із води, що має природний мінеральний склад.

Кальцій, магній, натрій у воді допомагають підтримувати електролітний баланс і забезпечити додаткові мінерали, які корисні для кісток, серця і загального здоров’я"
, – пояснює нутриціологиня Ірина Теглівець.
Фахівці найбільшого в Україні виробника бутильованих вод та напоїв IDS Ukraine (ТМ "Моршинська", "Миргородська", "Аляска", "Лимонада", "Воля") зауважують, що виробник не має права змінювати основний хімічний склад природної мінеральної води.
"У джерелі та в пляшці «Моршинська» однакова – це її головна характеристика та основна ознака. Ми пропускаємо воду через кілька механічних фільтрів лише для того, щоб прибрати можливі дрібні неорганічні часточки – піщинки, маленькі камінці тощо.

«Моршинську» можна пити навіть на місці виходу з-під землі, бо вода чиста, відсутні забруднення як мікробіологічні, так і хімічні"
, – роз’яснили в IDS Ukraine.

Не все так просто: чим джерельна вода відрізняється від артезіанської

Артезіанські води викачують на поверхню через пробурені отвори в землі, тому зазвичай вони мають вищий вміст розчинених солей, що містилися в складі порід, через які вони просочувалися.
Вода, що видобувається зі свердловини, може бути чистою з огляду на мікробіологічні забруднення, але її мінеральний склад специфічний та характерний для певного водного горизонту.
"«Моршинська» добувається з джерел, це самопливна вивільнена вода, що постійно надходить на поверхню як природне явище. Просочуючись крізь пласти землі, вода розчиняє мінімальну кількість солей, на противагу водам глибокого видобування. Поєднання невеликого вмісту розчинних солей та природної чистоти є тими унікальними факторами, які відрізняють «Моршинську» від будь-яких вод, що добуваються зі свердловин", – розповіли в IDS Ukraine.
Сформована природою "Моршинська" має майже необмежений ресурс, який при використанні промисловим наливом води не зменшується, а її склад не змінюється протягом багатьох років. До того ж спосіб відбору води з природних джерел є найбільш екологічним.
"Масштаби та можливості природи дати однакову за складом, чистотою та сформовану в однакових умовах джерельну «Моршинську» та воду, видобуту зі свердловини, неспівставні. Звичайно, артезіанська вода з однієї свердловини чи кількох розташованих поруч або з одного водоносного горизонту є однаковою, але її загальний об’єм не можна навіть теоретично порівняти з кількістю і якістю «Моршинської», яку можуть надати Карпати", – пояснили фахівці IDS Ukraine.

Пластик чи скло – в чому краще зберігати воду

Суперечки про те, як зберігати питну воду, не вщухають досі. Безперечними лідерами є пластикова і скляна тара.
Близько 10 років тому вчені вирішили дослідити, чи існує вірогідність потрапляння пластику у воду та який його вплив на здоров’я. Цим займались науковці з Європи. Вони з’ясували, що потрібно випивати по 120 літрів води на день, аби ці речовини хоч якось вплинули на людину.
Як у пластику, так і в скляній тарі мінеральна вода має термін придатності 12 місяців, хоча насправді вода може зберігатися й довше.
Воду в пластикових пляшках треба правильно зберігати – в темному місці, захищеному від ультрафіолету, та дотримуватись температурного режиму до 30°C. Сонячні промені можуть порушувати хімічний склад рідини та вплинути на її властивості.
Фахівці IDS Ukraine зауважують, що і скло, і пластик досить інертні, тобто вони не вступають у хімічні реакції.
"Воду в склі подають у дорогих ресторанах, барах і готелях, на урочистих подіях тощо. Але це робиться насамперед з міркувань естетики престижного споживання.

А за сукупним впливом на довкілля (викиди CO2 під час виробництва, логістики, утилізації тощо) ПЕТ-пакування вважається екологічнішим за скло. Тому сьогодні на світовому рівні визнано, що пластик є найкращою тарою для пакування напоїв, з огляду на тривале зберігання продукту, зручність транспортування та споживання, а також подальшу утилізацію пляшки"
, – пояснили спеціалісти IDS Ukraine.
Отже, вода є необхідною речовиною для повноцінного функціонування організму. Варто щодня вживати денну норму рідини.
Вибір води – прерогатива споживача. Хоча для більшості людей вода з природним вмістом мінералів буде найкращим варіантом.
© 2007-2024, Українська правда.

Текстові матеріали, розміщені на сайті life.pravda.com.ua, можна безкоштовно використовувати в обсязі не більше 50% за умови прямого посилання у підзаголовку чи першому реченні матеріалу.Матеріали з позначкою PROMOTED, СПЕЦПРОЄКТ, ЗА ПІДТРИМКИ публікуються на правах реклами.

Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна", не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства "Інтерфакс-Україна".