17 професійно-технічних училищ України-учасники програми EU4Skills®

— 21 грудня 2021, 10:48

DEPOSITPHOTOS

Наприкінці 2020 року стартував проєкт "EU4Skills: Модернізація інфраструктури системи професійно-технічної освіти в Україні" (далі - "Проєкт").

Це-Третій Компонент масштабної Програми Європейського Союзу "EU4Skills: Кращі навички для сучасної України".

У матеріалі розповідаємо, чому цей Проєкт є таким важливим, та яким чином він допоможе подолати стереотипи щодо професійної технічної освіти в Україні.

У чому проблема закладів ПТО?

Згідно з даними Держстату на сьогодні в Україні функціонує близько семисот закладів професійної освіти.

За останні 20 років кількість випускників зменшилась, а отже й кількість професійно-технічних навчальних закладів скоротилася ― майже на третину.

Одна з причин цьому-стереотипи, пов’язані із професійною освітою в Україні: молодь часто вважає, що навчатися у ПТУ "непрестижно", інфраструктура та матеріальне забезпечення освітніх закладів у поганому стані, а робітничі професії є непривабливими з точки зору побудови успішної та прибуткової кар’єри.

Саме через це абітурієнти все частіше націлені на здобуття вищої освіти, а не професійної.

У чому цінність проєкту "EU4Skills"?

Проте реальна значущість робітничих професій недооцінена: близько 70% випускників вишів не працюють за спеціальністю.

Водночас більш ніж половина наявних в Україні вакансій - це робітничі професії. І саме цей Проєкт допоможе молодим людям здобути якісну та сучасну освіту для подальшої успішної кар’єри.

Очікується, що завдяки створенню сучасної інфраструктури професійно-технічної освіти, її репутація серед молоді буде зростати.

Проєкт має закласти основу для ефективної освіти, яка відповідатиме потребам ринку праці, а також надасть учням змогу набути навичок, необхідних роботодавцям.

"Європейський Союз підтримує реформу профтехосвіти. Ми вважаємо, що модернізація інфраструктури закладів ПТО та нове обладнання є важливим кроком для підвищення якості викладання. Реформа професійно-технічної освіти має зробити її більш привабливою для студентів та відповідати очікуванням роботодавців щодо їхньої кваліфікації", - розповідає Мартін Шрьодер, керівник відділу місцевого та людського розвитку Представництва ЄС в Україні.

Проєкт фінансується Європейським Союзом та впроваджується Німецьким державним банком розвитку KfW і Українським Фондом соціальних інвестицій (УФСІ).

У чому суть?

Мета цього Проєкту - оновлення і модернізація обладнання та інфраструктури закладів професійно-технічної освіти в Україні.

А саме - ремонт, закупівля обладнання, оновлення та облаштування технікою навчальних лабораторій тощо.

Для участі у проєкті відібрано 17 освітніх закладів з різних куточків України: з Львівської, Вінницької, Запорізької, Миколаївської, Полтавської, Рівненської та Чернівецької областей.

Зараз вже є підписаними тристоронні меморандуми про співпрацю між УФСІ, закладами ПТО та облдержадміністраціями усіх регіонів.

ДОВІДКОВО

Програма "EU4Skills: Кращі навички для сучасної України" складається з трьох компонентів. Компонент №1 - підвищення ефективності реформи професійно-технічної освіти. Компонент №2 - покращення якості, привабливості профосвіти та збільшення її відповідності потребам ринку праці. Компонент № 3 -модернізація інфраструктури та обладнання.

Головне сьогодні