Тепер за східним календарем. Відповідно до азіатських традицій цей вечір слід проводити вдома, у родинному колі, а наступного ранку можна продовжити святкування у кафе, ресторані, або просто на вулиці.
Київ, де проживають чимало китайців і в'єтнамців, не буде виключенням. У перший день нового року тут можна буде помилуватися танцем драконів, спробувати чай із камінням та скуштувати екзотичні делікатеси, повідомляє "Сегодня".
Головні казкові персонажі китайського Нового року - Дракон і Лев. А ще один невід'ємний елемент свята - феєрверк. Китайці вірять, що яскраві різнобарвні спалахи швидше проганяють зиму.
![]() |
У це свято головним китайським блюдом вважаються особливі "Імператорські" пельмені з начинкою із морепродуктів, загорнутих у рибне філе. Ще одною новорічною прикрасою столу є шматочки риби або м'яса, нанизані на шампури й обережно занурені у гарячу олію.
А на столах в'єтнамців у цей день буде пиріг із рису, гороху та м'яса, відварений у листах банана, салат із лотоса, в'єтнамський холодець, молочне порося та риба з імбиром. Пити на Новий рік у В'єтнаму прийнято рисову горілку та настойки на травах, а китайці обмежуються в основному пивом.
Після екзотичної трапези китайці приступають до чайної церемонії. Одна з них дуже незвичайна і називається "чаювання з камінням". Під час цієї церемонії можна відчути, як змінюють смак чаю занурені у нього камені - гірський кришталь, яшма, котяче око, місячний камінь.
![]() |
І, звичайно, який же Новий рік без подарунків? За східною традицією, у цей день прийнято дарувати гроші, причому, старші дарують молодшим, і не дріб'язок, а велику суму. Древня традиція розповідає про сто монет, які символізують сто років життя. Та, за словами сучасних українських китайців, вони обходиться і 200 гривнями.
Але головне, не забути в цей день сказати один одному китайське "Шинь нья хо!" або в'єтнамське "Тет!", тобто "З Новим роком!".