Сміття замість чаю та "чорнильне" молоко: що ми їмо?

21
2 червня 2008
Без коментарів... Всі ці дані були оприлюднені на розширеній колегії Держспоживстандарту
У майонезі "Провансаль вишуканий смак" експерти знайшли бенз(а)пірен
Порушення встановлених норм знайшли не тільки у винограді італійського походження...
... але й у турецькому, хоча на фото важко зрозуміти, у чому саме полягає порушення.
На цьому ж фото з написів "Укрметртестстандарту" все зрозуміло
У майонезах ТМ "Щедро" та "Торчин" експерти теж знайшли невідповідність у написах на етикетках та реальному складі продукту
У чорному шоколаді виявився бен(а)пірен
У Турецьких лимонах знайшли фосфорорганічні пестициди у кількості, яка перевищує допустиму норму у майже три рази
На цьому стенді Дерспоживстандарту - чимало порушників. Але журналістів на засідання колегії не пустили, тож не відомо, хто саме з виробників годує нас не тим, чим обіцяє

"Був такий випадок приблизно півроку-рік назад. Жінка придбала молоко, і поставила його скисати на сир. Через декілька годин воно стало синім з якимись крупинками чорнильного кольору", - розповіла "Життю" начальник юридичного відділу ВГО "Союз споживачів України" Олена Петренко.

Інші покупці вирішили придбати листовий чай, але в упаковці "замість самого чаю там було сміття, якісь палки, якесь листя, трава, але не чай".

У таких випадках небезпека від вживання продукції очевидна, алгоритм дій активного громадянина також.

"Звертаєтесь в управління захисту прав споживачів, яке може ініціювати експертизу товару; якщо це прострочення дати, то можна одразу звертатися до виробника і вимагати компенсації товарів та коштів, витрачених на лікування наслідків вживання неякісного продукту", - інструктує Олена Петренко.

Інша справа те, що заховано під етикеткою, адже часто трапляється так, що напис на ній зовсім не відповідає реальному складові продукту. А дані, які наводять державні органи перевірки якості продукції можуть підняти волосся на голові навіть у дуже флегматичних покупців.

Ось найсвіжіша офіційна інформація, надана "Життю" "Укрметртестстандартом" (підрозділ Держспоживстандарту).

Ревізор іде!

У лютому 2008 року спеціалісти науково-дослідного центру досліджень продукції Укрметртестстандарту провели експертизу 9 зразків згущеного молока з цукром (дата виробництва листопад 2007 - січень 2008 року), які вони придбали у столичних супермаркетах.

5 зразків продукції деяких виробників не містила рослинний жир (виробники: ТОВ "Ланнівський молочний завод", ЗАТ  Білицький молочноконсервний комбінат, ТОВ "Альтек", ТОВ "Київінтерпак").

У інших 4 зразках, "згущонка" містила від 20 до 95% рослинних жирів (виробники: ВАТ "Ічнянський молочноконсервний комбінат, ТОВ "Городокконсервмолоко", ЗАТ "Бахмачконсервмолоко", ЗАТ "Куп'янский молочноконсервный комбинат").

Ознайомившись з результатами експертизи, Дежрспоживстандарт видає указ про перевірку якості згущеного молока та вершків згущених з цукром (квітень 2008 року).

За квітень-травень 2008 року "Укрметртестстандарт" перевірив 15 зразків продукції (дата виготовлення березень-травень 2008 року) 8 виробників. І лише у двох зразках цієї продукції було виявлено від 10 до 20% рослинних жирів (в одному зразку з 4 відібраних ЗАТ "Бахмачконсервмолоко" та 1 зразку з 2 відібраних ТОВ "Ланнівський молочний комбінат").

Здавалося б, все чудово і після "прочухана" Дерспоживстандарту у лютому місяці виробники справді почали випускати якісну продукцію.

Як виявилось, все не зовсім так.

Держспоживстандарт вирішив перевірити ту продукцію, яка була випущена не безпосередньо перед квітневою перевіркою, а раніше.

Тому в травні 2008 року представники "Укрметртестстандарту" закупили в супермаркетах, магазинах м.Києва, Київської області та Закарпатської області 21 зразок згущеного молока та згущених вершків (дата виробництва - січень-квітень 2008 року) 8 виробників.

З цих 21 зразків у дванадцятьох виявлені рослинні жири (80-90%!) (виробники: ЗАТ "Бахмачконсервмолоко" (2 зразки), ТОВ "Городокконсервмолоко" (1 зразок), ВАТ "Ічнянський молочноконсервний комбінат (6 зразків)

Також потрапили в цей список Білицький молочноконсервний комбінат (в 2 зразках з 3) та ЗАТ "Лозівський молочний завод"  (1 зразок).

"Незалежно від того, де була придбана продукція, тенденція однакова", - зазначають в "Укрметртестстандарті".

Тож ті, хто купують згущене молоко, яке було виготовлене у квітні-травні цього року їдять справді "згущонку". Те, що було виготовлене до проведення перевірки держструктури, таким не є.

За словами начальника хроматографічної лабораторії "Укрметртестстандарту" Володимира Тищенка, яка й здійснювала експертизу згущеного молока, продукт містив в основному пальмові жири.

"Найбільш корисним вважається молочний жир. Але тут справа навіть не в цьому. Навіть якщо воно не шкідливо, то що, це означає, що його можна додавати? Тут навіть питання не в тому, що шкідливе, а що ні. Цей продукт не можна називати згущеним молоком", - зазначив Тищенко "Життю".

В організації зазначають, що і проблема з вмістом соєвого білка в м'ясопродуктах на сьогодні є дуже гострою.

Новим ДСТУ (діють з 01.04.2009 року) дозволено використовувати соєвий білок у ковбасах традиційних найменувань (ковбасах варених, сосисках, сардельках, ковбасах напівкопчених, за винятком ковбас вищого ґатунку).

Але при здійсненні випробувань 13 зразків ковбасних виробів, що були придбані у столичних торгових мережах, у 8 зразках було виявлено соєвий білок, хоча на етикетці цього не було зазначено. У чотирьох зразках експерти знайшли генетично-модифіковану сою (у двох зразках її було більше 5%).

"Я колись читала книжку з рецептами, і там було зазначено: "Візьміть гарний вихідний продукт". Я тоді здивувалась: зрозуміло, що я не братиму щось зіпсуте", - розповіла "Життю" начальник лабораторії сертифікації харчової продукції та тютюнових виробів Держспоживстандарту України Галина Грабарчук.

Аудитор мала на увазі те, що виробник, який прагне отримати сертифікат якості на свою продукцію, виготовлятиме її з якісної сировини.

Але кореспондента "Життя" ця розповідь наштовхнула на думку, що зауваження у книзі рецептів дуже слушне для українських господинь: купити якісний продукт в Україні стає все важче...

Всі фото надані "Укрметртестстандартом"

powered by lun.ua