У курячих стегенцях та ковбасі "Сарвелат" знайшли кишкову паличку

12
3 червня 2008

Що відбувається сьогодні на продовольчому ринку України - тема для великого дослідження. Навіть поодинокі рейди чиновників з перевірками продукції на полицях магазинів свідчать: не все те, що ми споживаємо є корисним, а реальний склад продукту часто не відповідає тому, що зазначено на етикетці.

"Життя" вже наводило дані перевірки всіх виробників згущеного молока, яке нещодавно здійснив підрозділ Держспоживстандарту "Укрметртестстандарт". Журналісти передачі "Знак якості" на телеканалі "Інтер" теж допомагають споживачам зорієнтуватись у ринку продовольчих товарів України.

Так, впродовж останніх днів травня вони обнародували дані перевірок курячих стегон, копчено-вареної ковбаси "Сарвелат", плавлених сирків у фользі та солених горішків.

Бактерії як бонус

Для перевірки якості копчених курячих стегон було взято продукцію тих виробників, яка користується найбільшою популярністю у покупців: "Гармаш", "Идекс", "Територія якості", "Колос" та "Щирий кум".

Під час другого етапу оцінювання якості продукту (дегустація професіоналів), було зазначено, що курячі варено-копчені стегенця нічого спільного з копченням не мають, оскільки ці продукти не коптили. Вони пройшли спеціальну обробку рідким азотом, що не дуже добре впливає на смакові якості продукту.

Ще більше здивували результати хімічної експертизи. Оцінку "відмінно" отримали ТМ "Колос" і "Щирий кум", оцінку "добре" - "Идекс", "незадовільно" - "Гармаш" та "Територія якості": у продукції цих торгових марок було виявлено бактерії групи кишкова паличка. Кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних організмів теж не відповідала нормі.

А от дослідження фізико-хімічних та мікробіологічних показників зразків соленого арахісу (торгові марки "Козацька розвага", "Кондор",  "Премія", "Мачо", "Пан горішок") у всіх зразків чітко відповідала нормам.

Не все гаразд в Україні і з популярною ковбасою "Сарвелат". Для дослідження якості варено-копченого різновиду цієї ковбаси було взято продукцію таких торгових марок: "Ідекс", "Ятрань", м'ясокомбінат "Ювілейний", "Поліс", "Полісся".

На думку експертів, жоден з перелічених зразків цієї ковбаси не відповідає критеріям якості ковбаси "Сарвелат".

По фізико-хімічним та мікробіологічним показникам ТМ "Полісся" отримала оцінку "відмінно".

Торгові марки "Ідекс", "Ятрань", "Поліс" отримали оцінку "добре". А от в "Сервелаті" м'ясокомбінату "Ювілейний" виявили бактерії групи кишкової палички, тому лабораторія "Укрметртестстандарту", яка проводила експертизу ковбаси, поставила її оцінку "незадовільно".

Під час дослідження плавлених сирків у фользі ТМ "Народний продукт", "Тульчинка", "Наш молочник", "От всего сердца", "Роси" ніяких запитань у експертів хімічної лабораторії не викликали сирки чотирьох торгових марок ("Народний продукт", "Наш молочник", "От всего сердца", "Роси").

А от у плавлених сирках ТМ "Тульчинка" фізико-хімічний показник масової частки загального жиру в сухій речовині не відповідав технічним умовам.

За матеріалами, наданими прес-службою телеканалу "Інтер". Телеканал зазначає, що програма "Знак якості" виходить без підтримки рекламодавців та на кошти каналу. Висновки про якість продукції журналістам надають експерти Держспоживстандарту, всі дослідження проводяться теж в його лабораторіях.

powered by lun.ua