Знайдено легендарні копальні царя Соломона

— 29 жовтня 2008, 11:18

Експедитори з Каліфорнії та Оксфорду знайшли нові дані про древні мідні копальні на півдні Йорданії, які функціонували в X і IX століттях до нашої ери, тобто початок їхньої розробки відповідає часу правління біблійного царя Соломона.

Дослідження проводилися в містечку під назвою Хірбат-єн-Нахас, що в перекладі з арабського "мідні руїни". Древні копальні займають величезну територію; чорні шлакові поля чітко видніються на тлі пустелі на зйомках Google Earth.

Вчений Томас Леві та Мохаммад Найжар працюють на розкопках копальні Хірбат-єн-Нахас у районі південного селища Фейнан ще з 2002 року. За цей період їм вдалося впевнено датувати шестиметровий шар деревинного вугілля та шлакових відходів 950-840 років до нашої ери.

В роки правління Соломона околиці нинішнього Фейнана входили до складу царства Ідумея, південного сусіда Ізраїльських володінь. У Старому Завіті говориться, що Соломон підкорив Ідумею і змусив їхній народ платити данину. Іншими словами, при Соломоні Ідумея не втратила контролю над мідними копальнями, що перейшли до євреїв, повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

В процесі експедиції у районі копалень було знайдено два предмети, зроблених у древньому Єгипті: амулет та оберіг священного жука. На думку вчених, це - сліди перебування армії єгипетського фараона Шишака I, засновника XXII Лівійської династії, сучасник царя Соломона.

У Біблії згадується, що Шишак втрутився до Ізраїльських володінь після смерті Соломона. Древній Єгипет був не задоволений економічним розквітом країни іудеїв і активно починав спроби зробити спадкоємця Соломона, Ієровоана своїм підлеглим, в результаті військової кампанії Шишака, так і сталося.

Розкопки в Хірбат-єн-Нахас велися ще в 1970-х та 1980-х роках, але тодішні знахідки вказували на більш пізній вік рудників - VII століття до нашої ери, запевняє Associated Press.

За матеріалами АР, New Scientist Environment

Реклама:

Головне сьогодні