Спання 7,5 годин на добу збільшує ризик серцевого нападу в 4 рази

— 11 листопада 2008, 17:13

Такі дані нового дослідження японських учених на чолі з доктором Кацуо Егучі.

Єдине що може заспокоїти затятих трудоголоків і послідовників Наполеона, це те, що науковці досліджували вплив сну на людях похилого віку. Тож результати цього дослідження можуть не бути правдивими для молоді, повідомляє The Daily Mail.

Піддослідними японських вчених були 1255 пацієнтів з підвищеним артеріальним тиском у віці від 33 до 97 років (середній вік - 70 років).

У середньому за кожним з них спостерігали трохи менше двох років.

1007 осіб спали більше 7,5 годин на добу, а 248 - менше. У тих, хто недосипав, на 27% зріс ризик серцевого нападу й інсульту. Ще страшніший прогноз чекав тих представників другої групи, у кого по ночах підскакував тиск (таких виявилося 20 осіб).

Звіт про результати дослідження опублікований у Archives of Internal Medicine. Вчені зазначають, що в сучасному світі недосипання стало звичайним явищем, і саме з ним, можливо, зв'язаний ризик загострення ряду серцево-судинних захворювань.

Ще гірша ситуація з тими, хто спить п'ять годин або менше на добу, стверджує The Daily Mail з посиланням на фахівців з Університету Уорвіка. У таких людей на 70% підвищується ризик передчасної смерті, а небезпека вмерти від проблем із серцем подвоюється.

Однак, за їхніми даними, спати більше восьми годин теж шкідливо: шанси передчасної смерті зростають удвічі.
Реклама:

Головне сьогодні