Доза радіаційного опромінення при польоті на Марс може вбити людину

— 12 листопада 2008, 15:19

"Якби під час якої-небудь з пілотованих місій "Аполлона" стався спалах на Сонці, її учасники могли б одержати велику дозу опромінення, що призвела б до смерті", - вважає російський науковець Юрій Зайцев, повідомляє "Інтерфакс"

Політ на Місяць і назад триває близько 10 днів. На Марс космонавтам доведеться долати шлях в кілька місяців.

За два роки польоту сумарна доза радіації може в два рази перевищити максимально допустиму норму, впевнений Зайцев.

Для захисту корабля від впливу радіації можна розмістити баки з водою і паливом, що володіють гарними захисними властивостями, навколо житлового модуля. Але й цього буде недостатньо, щоб цілком убезпечити екіпаж.

Чим менше залишатиметься запасів рідини на корбалі, антирадіаційний захист корабля буде слабшати. Обладнати ж весь корабель товстими поглинаючими стінами не можливо, оскільки це призведе до дуже сильного збільшення його маси.

Вирішити проблему захисту космонавтів від радіації можливо допоможуть досягнення сучасної науки, а саме: створення навколо корабля магнітного поля.

ВІДЕО ДНЯ

Для цього достатнього "магнітного міхура", свого роду портативної версії магнітосфери Землі, діаметром усього кілька сотень метрів, але дуже потужної, переконаний Зайцев.

Але наразі фахівці налаштовані досить скептично до реалізації ідеї створення "магнітного щита" навколо космічного корабля.

Штучна магнітосфера повинна бути максимально подібна з природною. Вона має бути не просто магнітним полем, а його сполученням із плазмовим бар'єром, контрольованим цим самим полем.

"Наскільки ефективно буде працювати такий магнітно-плазмовий захист - покаже майбутнє. Але одразу виникає питання: наскільки безпечною вона буде для самих космонавтів? У проведених раніше дослідженнях російські вчені встановили, що тривале перебування людини в умовах сильного магнітного поля, як втім і "магнітне голодування", може мати небажані наслідки і, зокрема, призводити до психічних порушень", - розповів Зайцев.

Навіть якщо буде створений захист для космічного корабля й екіпажеві вдасться уникнути яких-небудь негативних наслідків впливу радіації, космонавти одержать значну частку опромінення, коли будуть знаходитися вже на поверхні Марса.

"Виміри, виконані російським приладом "XEHД", який встановлений на американському апараті "Mars Odyssey", показали, що під час сонячних спалахів інтенсивність потоку нейтронів, відбитих від поверхні планети, може зростати в сотні разів, і досягати смертельних для космонавтів доз", - додав Юрій Зайцев.

Реклама:

Головне сьогодні