Тест

Україна пообіцяла заборонити рекламу сигарет

Це стало підсумком третьої Міжнародної конференції рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я з боротьби з тютюном у Південній африканській республіці.

Україна, відповідно до взятих на себе зобов'язань, має заборонити всі види реклами сигарет, в тому числі промоакції, а також спонсорство концертів та спортивних змагань.

Заборона реклами тютюнових виробів має поширюватися на зовнішню, внутрішню рекламу та електронні ЗМІ.

Також Україна повинна заборонити вживання назв тютюнових брендів на всіх продуктах, які не належать до тютюнових виробів.

Окрім того, відтепер держава повинна вимагати більші та чіткіші попереджувальні надписи на упаковці тютюнових виробів.

Попередження повинні містити графічні зображення хвороб, які викликані тютюном, і повинні займати не менше, ніж 50% пачки сигарет. Також вони мають змінюватися для того, щоб споживач не встигав до них не звикнути.

В Україні палять 20% жінок та 67% чоловіків. Фото з сайту neky.ru

Згідно з директивами, маркування та упаковки мають бути позбавленими надписів і символів, що вводять в оману, створюючи враження, що певні сигарети є менш шкідливими, ніж інші.

Україна має вжити заходів для обмеження впливу тютюнової продукції на політику в сфері охорони здоров'я і забезпечення прозорості будь-якої взаємодії. Окрім того, стандарт вимагає, щоб будь-яка інформація, що надається тютюновою індустрією, була точною та прозорою.

Не допускається партнерства з тютюновою індустрією з питань, що мають відношення до здоров'я. Діяльність, яка зветься "соціальною відповідальністю", повинна строго регулюватися.

Наступна конференція з рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі з тютюном відбудеться за 2 роки в Уругваї, де Україна повинна буде представити звіт по взятих на себе зобов'язаннях.

Україна посідає 7-ме місце з кінця у списку 132 країн за рівнем поширеності куріння. Серед українців курить дві третини чоловіків (старше за 15 років) - 67% та кожна 5-та жінка - 20%.

Так багато, як в Україні, наприклад, у США та Канаді курили в 1960-ті роки, коли людству ще тільки стали відомі наукові данні про шкоду куріння. Сьогодні там поширеність куріння вдвічі менша, ніж в Україні.