Ізраїль влаштовує розпродаж подарунків, серед яких і булава від Ющенка

— 1 грудня 2008, 13:50

Усі державні візити традиційно розпочинаються з червоного килиму, високих промов та шампанського, а завершуються обміном ексклюзивними подарунками, вартість та краса яких обмежена лише фантазією та щедрістю гостей, повідомляє "Німецька хвиля".

У кожній країні питання, що робити з одержаними презентами, вирішують по-різному. В Ізраїлі знайшли доволі несподіване рішення: усі одержані від закордонних візитерів сувеніри пустити з молотка.

А таких предметів за останні роки назбиралося понад сім тисяч. Директор аукціонного будинку "Тірош" Дов Хазан саме займається останньою інвентаризацією лотів:

"Ось погляньте: тут 25 кубинських сигар "Монтекрісто". А це розкішний арабський кинджал. І от ще телескоп, вочевидь, з Індії. Далі традиційний узбецький халат нареченого. А поруч королівська таїландська ваза", - каже Хазан.

Щоправда, розповідає Дов Хазан, ізраїльське міністерство юстиції перед початком торгів висунуло свої умови:

"Перед тим, як ці предмети виставити на торги, нам довелося стерти всі помітки та урочисті присвячення, аби ніхто не здогадався від кого й кому призначався той чи інший подарунок. Такі вже правила".

Щоправда, історію та походження багатьох предметів буде важко приховати. Серед них, приміром, гетьманська булава, яку, як розповідають дипломати, презентував під час відвідин Єрусалима український президент, та шарманка від лідера Грузії.

Далеко не всім закордонним дарувальникам сподобалася ідея такого незвичного аукціону.

Короля Йорданії Абдаллу ІІ така ініціатива, приміром, обурила, і він наполіг, аби його подарунки - годинники та футляр з перовими ручками з гербом монаршого дому Хашемітського королівства - вилучили зі списків.

"Усі ці предмети просто вражають уяву! Важко повірити, що світові лідери колись "відірвали їх від серця". А ще з'ясувався такий кумедний епізод: найгарніші презенти, виявляється, дарував Ясир Арафат", повідомив світський репортер Хаїм Едгар.

Придбання культового предмета, подарованого монархом чи президентом, - задоволення не з дешевих.

Стартова ціна кількох інкрустованих діамантами годинників "Longіnes" та "Tіssot", приміром, коливається від 40 до 200 тисяч доларів. Проте організатори аукціону не сумніваються: охочих за будь-яку ціну заволодіти люксусовим "секонд-хендом" збереться чимало.

Реклама:

Головне сьогодні