Швейцарець об’їхав на електромобілі всю планету

— 15 грудня 2008, 10:37

Півтора роки тому він стартував на електромобілі "Solartaxi" в Люцерні, минулого грудня побував на міжнародній конференції з питань клімату на Балі й тепер прибув на таку ж конференцію в Познані, повідомляє "Німецька хвиля".

"Це наповнює великим задоволенням, що я справді впорався із завданням. За моїми підрахунками, про мій електромобіль почули 600 мільйонів людей в усьому світі. З іншого боку, я сподівався почути багато ідей, як захистити клімат на планеті. Ідей справді багато, але їх мало підтримують", - каже мандрівник.

Навколосвітню подорож на електромобілі Палмер задумав, щоб показати - нові технології, які вже існують. Його двохмісний "Solartaxi" тягне за собою причеп із сонячною батареєю. Мандрівник стверджує, що машина працює "як швейцарський годинник".

На шляху з Балі до Європи Луї особливо вразив Китай.

[L]

"У мене було дещо дивне уявлення про Китай. Але мої упередження не підтвердилися. Сьогодні я можу сказати, що в світі немає іншої такої країни, яка б так багато створювала в галузі відновлювальних джерел енергії", - ділиться враженнями мандрівник.

Китай був однією з 38 країн, які перетнув Палмер на своєму сонячному таксі. Він назвав авто так, бо катав на ньому людей. І не будь-когох, а самого генерального секретаря ООН Пана Гі Муна, який дозволив відвезти себе на роботу в штаб-квартиру в Нью-Йорку.

З повністю зарядженим акумулятором машина може проїхати 300 кілометрів з максимальною швидкістю 90 кілометрів на годину. Палмер каже, що і в Америці його електромобіль викликав жвавий інтерес.

"Америка стала другою приємною несподіванкою для мене. У мене були зовсім інші уявлення. Це було просто якесь божевілля. В кожному місті нас зустрічали, показували в ранкових новинах. В Лос-Анджелесі нас знімали на відеокамеру з вертольота. Американці стали дуже відкриті, якщо порівнювати з тим, що було років 10 тому", - зауважив він.

На конференції в Познані йшлося про те, як скоротити викиди в атмосферу вуглекислого газу, що призводить до глобального потепління.

"У пресі можна було прочитати: на конференції у Познані йдеться про скорочення викидів СО2 на 10-20%. Але приклад "Solartaxi" показує, що можливі й 100%. Це почули в світі і я цим особливо пишаюся", - каже Луї.

Швейцарець не збирається зупинятися на досягнутому. Тепер він хоче влаштувати перегони на екологічних автомобілях - за 80 днів навколо світу. Старт заплановано через рік на конференції з питань захисту клімату в Копенгагені.

Реклама:

Головне сьогодні