Інтернет виростив покоління "кіберхондриків"

— 2 грудня 2008, 14:57

Провівши дослідження веб-сторінок, що містять інформацію медичного характеру, і опитавши більше 500 своїх співробітників, команда компанії Microsoft дійшла висновку, що існує вже цілий набір найпоширеніших страхів.

Наприклад, багато хто починає боятися, що банальний головний біль викликаний пухлиною в мозку, повідомляє ВВС.

Подібні результати стали несподіванкою для дослідників з Microsoft. Їхня початкова ідея полягала в тому, щоб шляхом вивчення запитів людей в інтернеті поліпшити якість пошукових систем.

Виявилося, що приблизно 2% усіх запитів у пошукових системах відносяться до сайтів медичного змісту.

Простеживши ланцюжок пошуку більшості користувачів, дослідники з'ясували, що, наприклад, бажаючи зрозуміти, від чого болить голова або живіт, люди потрапляли на сторінки, що описують серйозні, а іноді й невиліковні захворювання.

Так, наприклад, пошук простих пояснень про причини болю в грудях або м'язового розтягнення видавав інтернет-користувачам такі діагнози, як інфаркт або нейродегенеративне захворювання.

Таким чином, роблять висновок учені, усе починається з дрібниці, а в результаті приводить до необґрунтованих і виснажливих страхів.

Більшість опитаних повідомили, що згодом навіть стали цікавитися більш серйозними захворюваннями і все частіше цілеспрямовано шукати саме цю інформацію.

З усього цього дослідники роблять висновок, що доступ до будь-якої медичної інформації в мережі, імовірно, сприяє розвитку в людях різних фобій, що стосуються їхнього здоров'я.

Стурбовані новою тенденцією, медики закликають тих, хто переживає за стан здоров'я, консультуватися не з інтернетом, а з фахівцями.

Однак Генрі Скоукрофт із британського Інституту досліджень онкологічних захворювань вважає, що в деяких випадках інтернет може бути дуже корисний.

"Проблема в Британії, наприклад, полягає в тому, що багато хто не знає, які симптоми ракових захворювань, і тому не йдуть до лікаря. Цим пояснюється той факт, що відсоток онкохворих у цій країні, що вижили, набагато нижче, ніж в інших європейських країнах", - каже Скоукрофт.

Реклама:

Головне сьогодні