Українці переживають соціальну депресію та стрес

— 2 грудня 2008, 16:19

Про це свідчать результати експертного опитування "Соціально-економічна ситуація в умовах фінансової кризи: ризики та тенденції", проведеного Інститутом глобальних стратегій, повідомляє УНІАН.

Соціальне відчуття українців респонденти майже одностайно охарактеризували як "соціальна депресія, стрес" (90,9%), зазначила заступник директора Інституту Уляна Кірієнко під час презентації результатів дослідження.

На цьому фоні експерти дають стримані оцінки щодо рівня протестного потенціалу "простого українця".

В те, що в Україні можуть початися масові акції протесту вірять лише - 18,2%, за те, що акції протесту можуть охопити найбільш "проблемні" галузі економіки висловилось - 13,6%, більше експертів вважає, що акції протесту можливі тільки на окремих підприємствах (22,7%).

Акції протесту можливі тільки внаслідок критичної ситуації для робітників, в тому числі звільнення, - вірять 31,8% експертів.

За словами Кірієнко, до проблем, що можуть активізувати протестні настрої експерти віднесли: зростання цін на продукти харчування (63,6%), часткова чи повна втрата роботи (63,6%), неспроможність населення розплачуватися по кредитах (54,5%).

Інститут також запитав експертів, чи здатні профспілки організувати масові акції протесту.

54,5% негативно відповіли на це запитання. Експерти пов'язують це з тим, що в Україні відсутній профспілковий рух (31,8%), профспілки - номінальні структури (27,3%) або лобісти партійних інтересів (27,3%).

Соціальний протест може бути використаний окремими політичними партіями радикального політичного спрямування. Серед таких партій експерти називають КПУ (63,6%), ВО "Свобода", ПСПУ та інші.
Реклама:

Головне сьогодні