Дід Барака Обами ненавидів британців

— 3 грудня 2008, 13:55

Так, дідуся Барака Обами кинули до в'язниці та жорстоко катували в період боротьби Кенії за незалежність від Британії, повідомляє The Times.

Хусейн Онянго Обама, дідусь Обами по батьку, працював кухарем у британського офіцера після Другої світової та брав участь у русі за незалежність Кенії.

Його заарештували у 1949 році та посадили до в'язниці на два роки. Саме там, за словами родини, з ним поводились вкрай жорстоко, намагаючись одержати будь-яку інформацію про повстанський рух.

"Білі солдати дали наказ африканцям з охорони бити його щоранку, поки він не зізнається", - каже Сара Онянго, третя дружина діда Обами.

"Він казав, що вони іноді затискали його геніталії металевими прутами. Також вони кололи гострою голкою його сідниці, заганяли голки під нігті. Сам він висів у цей момент обличчям до низу, а руки та ноги були зв'язані", - додає вона.

Ці катування, за словами дружини діда Обами, назавжди залишили йому шрами - та ненависть до британців.

Барак Обама трохи згадує про діда в своєму бестселері "Мрії від мого батька". Там же він відзначає, що його дідусь був "визнаний невинним", хоч знаходився в стінах катувалень "більше шести місяців".

Водночас його дружина Сара стверджує, що він все-таки доносив інформацію повстанцям - робота кухарем у британського офіцера цьому сприяла.

Мабуть, Онянго судили в звичайному магістративному суді за звинуваченнями у підбурюванні та участі в забороненій організації.

Відповідно до прийнятої процедури, британська колоніальна адміністрації через шість років документи знищувала.

Повідомляється, що дідуся Обами затримали двоє солдатів в його будинку. Він був доставлений до в'язниці Каміті - передмістя столиці Кенії Найробі. Його дружина називає це місце "табором смерті": чимало ув'язнених гинуло там від катувань.

У ході повстання "Мау-Мау" британці з драконівською жорстокістю відреагували на рух за незалежність - щонайменше 12 тисяч осіб були вбиті, деякі історики кажуть навіть про 50 тисяч жертв. Були вбиті також 32 європейських поселенця.

За матеріалами The Times переклад InoPressa

Реклама:

Головне сьогодні