Лікар провів ампутацію за SMS-інструкціями

— 4 грудня 2008, 10:00

Пацієнтом Девіда Нота став 16-річний конголезький підліток, який потрапив до благодійного медичного центру в місті Рутшуру з практично відірваною лівою рукою.

За деякими повідомленнями, руку хлопчику відкусив гіпопотам. На місці травми починалася гангрена, і підлітку знадобилося термінове хірургічне втручання.

"Коли його привезли, він помирав. Жити йому залишалося два-три дні", - згадує Нот про стан свого пацієнта.

Лікар відразу зрозумів, що йому доведеться провести повну ампутацію кінцівки, для чого буде потрібно також видалити ключицю і плечовий суглоб, повідомляє ВВС.

Однак Девід Нот - фахівець із судинних захворювань - ніколи раніше самостійно не проводив подібних операцій і був змушений звернутися по допомогу до більш досвідченого колеги в Лондоні.

"Я відправив йому SMS і попросив інструктувати мене по кожному етапу операції теж за допомогою коротких текстових повідомлень", - каже Нот.

За словами медика, зрозуміти інструкції колеги йому було не важко, тому що в Лондоні вони часто оперували вдвох і розуміли один одного з півслова.

Девіда Нота хвилювало, що для такої складної операції в його розпорядженні були лише примітивні хірургічні інструменти й зовсім невеликий запас донорської крові.

Однак, каже лікар, усе пройшло успішно, і підліток швидко відновився.

Девід Нот щорічно проводить у Конго один місяць і працює в рамках благодійної лікарської організації. За його словами, те, що саме в цей момент він опинився в Конго, - везіння.

"Я думаю, що будь-який інший лікар, який на відміну від мене не спеціалізується на судинах, провів би цю операцію набагато менш вдало", - заявив Нот.

Реклама:

Головне сьогодні