Лівадійський палац можна приватизувати?

— 5 грудня 2008, 11:16

Зокрема, в законі "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" не згадані: комплекс Лівадійського палацу, комплекс споруд палацу Олександра III, печерні монастирі Шулдан та Челтер-мармара в Тернівці, Панорама героїчної оборони Севастополя та колишній Будинок офіцерського зібрання (зараз - Художній музей) у Сімферополі.

За словами заступника голови Республіканського комітету з охорони культурної спадщини Криму В'ячеслав Зарубін, в списку також допущені серйозні помилки, повідомляє "Дзеркало тижня".

"Змішали докупи два комплекси Юсуповських палаців: один - у Бахчисарайському районі, інший - у Кореїзі, їхні об'єкти просто переплутали. Двічі у списку проходить Данильча Коба в Бахчисарайському районі. У кількох пам'яток - зокрема в комплексу Алупкинського палацу - неправильні адреси, є дивні охоронні номери", - каже він.

Ознайомившись із змістом закону та переліком пам'яток на сайті Верховної Ради, кримський Рескомітет звернувся до Держслужби з охорони культурної спадщини України, де, за словами Зарубіна, повідомили, що на сайт, ймовірно, потрапила технічна редакція переліку, та цю помилку буде виправлено.

"Перша публікація закону пройшла на сайті Верховної Ради з переліком, потім у "Голосі України" з'явився текст закону, але без переліку. Скориставшись паузою, що немає офіційно опублікованого переліку, ми тут-таки надіслали документ у Держслужбу, де вказали на помилки, і зразу ж внесли низку пропозицій, включно з пропущеними пам'ятками", - додав заступник голови Рескомітету.

Міністр культури та туризму України Василь Вовкун, у свою чергу, здивував усіх, повідомивши, що "ставив перед президентом питання" про Лівадійський та Воронцовський палаци.

"Сьогодні, на жаль, розпорядженням уряду призупинено процес надання їм статусу національних через кризові явища", - сказав міністр, додавши, що ця ситуація - тимчасова, і ці питання обов'язково будуть вирішені.

Як відомо, Лівадійський та Алупкінський (Воронцовський) палаци вже є пам'ятками національного значення.

Реклама:

Головне сьогодні