У Неаполі зі сміття зробили вертеп

— 8 грудня 2008, 13:03

У неаполітанських вертепах можна побачити не тільки традиційних пастухів, але італійських міністрів та футболістів. А цього року - навіть фігурку новообраного американського президента, повідомляє "Німецька хвиля".

Однак вертеп зі сміття є абсолютною новинкою. Подивитись на нього можна до шостого січня у Базиліці Сан Доменіко Маджоре в Неаполі.

Цей витвір мистецтва чотири метри завширшки, має дві половини: одну зроблену за стародавньою традицією, а іншу - з пластикових пляшок, старого картону, паперу, бляшанок та іншого непотребу.

Кардинал Крещенціо Сепе вважає, що й такий вертеп має право на існування: "Якщо він допоможе підвищити сумлінність щодо сміттєвої проблеми - то хай буде".

[L]"Мій твір - не провокація, - зазначає автор вертепу Антоніо Кантоне, - а згадка про кризу, яку ми пережили. Неаполь має дивитися вперед, а вертеп - найкращий спосіб відновити зв'язок з великою культурою нашого минулого".

Саме для цього - задля збереження аутентичної традиції - деякі неаполітанські майстри виступили з ідеєю ставити на справжніх, зроблених за всіма правилами вертепах, марку ДОК - "походження перевірене".

Так, як це робиться для вина або сиру. З цією метою вже організований консорціум, що почне діяти з наступного року. Для майстрів впровадження марки ДОК є також вагомим аргументом при переговорах з владою.

Реклама:

Головне сьогодні