В Україні вийшов підручник про те, як правильно вживати допінг

— 9 грудня 2008, 15:08

Цей підручник дає рекомендації, як досягти високих спортивних результатів. Усе начебто б добре, але відкриваючи розділ "Фармакологічні засоби для оптимізації тренувального процесу", автори посібника рекомендують спортсменам "алкоголь, анаболічні стероїди, бета-блокатори, діуретики", повідомляє газета "Сегодня".

Людина, яка хоч трохи цікавиться спортом, від цих назв схопиться за голову. Усі перераховані засоби входять у список заборонених препаратів, затверджений Всесвітнім антидопінговим агентством "ВАДА".

Джерела газети кажуть, що книжку написали доценти, а професор не відстежила ці нюанси. Валентині Шаповаловій від скандальної історії стало погано. В інтерв'ю виданню вона повідомила, що "після цього непорозуміння пролежела в реанімації, зараз у лікарні". І попросила журналістів більше її не турбувати.

"Для мене поява цієї книги є свідченням того, що наш навчальний заклад, зокрема кафедра спортивної медицини університету ім. Богомольця, знаходиться в повному відриві від світового спорту. Повне незнання нормативно-правової бази, міжнародних зобов'язань України, правил олімпійського руху, закріплених міжнародним та нашим законодавством. І це подвійно дивно", - каже віце-президент НОК, народний депутат Віктор Корж.

Рекомендації підручника. Усі фото "Сегодня"

"Я шкодую, що більшість наших представників освіти та науки не знають специфіки світової медицини і тим більше документів, у яких регламентується процес антидопінгової діяльності. І при цьому присвячують цілі розділи в книгах, для майбутніх спортивних фахівців, розкриваючи схеми використання заборонених препаратів", - додав він.

За словами Віктора Коржа, книга може мати неприємні наслідки для країни, якщо нею зацікавляться у ВАДА: "Можлива різка активізація Всесвітнього антидопінгового агентства проти України. Ми потрапимо в групу неблагонадійних країн. До нас частіше будуть приїжджати допінг-офіцери і влаштовувати систематичні перевірки спортсменів. Це ще в кращому випадку. А в гіршому - можуть піти і санкції ВАДА".

"Це анти-брошура. Книга цілком суперечить кодексові ВАДА, що цим хотіли сказати автори? Адже за позитивну спробу відповідальність, у першу чергу, несуть спортсмени. Це ж порушення закону. Існує ж Всесвітня антидопінгова конвенція, що ратифікована указом президента України. Незрозуміло, чому автори цієї книги не захотіли проконсультуватися з фахівцями з нашого центра НОК", - каже керівник Українського антидопінгового центра Іван Курлищук.

Член медичної комісії Національного олімпійського комітету професор Геннадій Апанасенко теж шокований: "Як можна рекомендувати те, з чим бореться увесь світ? Адже ми втратили вже кілька олімпійських медалей через допінгові скандали".

Фото з сайту "Сегодня"

Головне сьогодні