Ватикан більше не визнає законів Італії

— 2 січня 2009, 14:16

Про те, що в Італії дуже багато норм кримінального та цивільного законодавства, частина яких до того ж не відповідає церковним засадам, заявили правники Святого престолу, повідомляє ВВС.

Угода між церковною владою та італійським урядом про чинність світських законів на території Ватикану було підписано рівно 80 років тому.

Рішення Папи Римського про те, що Ватикан більше не буде автоматично визнавати закони, які ухвалює італійський парламент, набрало чинності з 1 січня 2009 року.

Тепер італійські закони перед визнанням їх у Ватикані будуть проходити особливу експертизу, такий самий підхід буде застосовуватися і при визнанні міжнародних угод.

У грудні разом з деякими іншими країнами Ватикан відмовився підписати декларацію, що вимагала заборонити переслідування гомосексуалізму на законодавчому рівні.

Представники уряду Італії визнають, що претензії Ватикану небезпідставні: деякі закони справді погано написані і часом у них важко розібратися.

Наразі парламентська комісія країни працює над тим, щоб вилучити десятки тисяч застарілих правових актів із законодавства.

Оглядачі припускають, що таким чином влада Ватикану намагається відстояти свою незалежність у законодавчих питанням, що стосуються розлучень, громадянських шлюбів, евтаназії та іншого.

Віднині, якщо в Італії дозволять, приміром, одностатеві шлюби, у Ватикану є можливість не визнавати їхню легітимність.

Реклама:

Головне сьогодні