Новий рекорд переходу Антарктиди пішки

— 9 січня 2009, 12:56

Рей Захаб, Кевін Воллі та Ричард Вебер оголосили про закінчення своєї подорожі довжиною 1130 км, яка тривала 33 дні, 23 години і 30 хвилин, повідомляє ВВС.

Мандрівники розповіли, що пережили снігову сліпоту - так називаються погодні умови, коли розсіяне світло, що проходить крізь хмари, перетворює небо на білу мару, яка з усіх боків зливається зі сніговим покривом.

За таких умов, коли ніщо навколо не відкидає тіні і не видно лінії горизонту, орієнтуватися можна тільки "наосліп", по приладах.

Маршрут канадських мандрівників пролягав від бухти Геркулес у морі Ведделла (шельфовий льодовик Ронне) до самого Південного полюсу.

"Для того, щоб зрозуміти, що таке снігова сліпота, візьміть хмару, оберніть її навколо голови і закріпіть скотчем - вийде дуже схоже", - розповів Рей Захаб агентству Ассошіейтед Прес по супутниковому телефону з Антарктиди.

Раніше Захабу вже траплялося перетинати пустелю Сахара, однак, за його словами, нинішня подорож вимагала від нього більшого напруження і більших сил.

Том Сйорген, засновник сайту для мандрівників ExplorersWeb.com, де збирається вся статистика подібного роду, стверджує, що канадці побили попередній рекорд перетинання Антарктики, встановлений американцем Тоддом Кармайклом лише минулого місяця (39 днів, 7 годин і 49 хвилин).

За допомогою супутникового телефону мандрівники завантажували на сайт експедиції фотографії та підкасти в міру свого пересування до полюсу.

За собою вони везли 77-кілограмові сани з обладнанням. Рей Захаб йшов пішки у снігоступах, його супутники їхали на лижах. Ночами мандрівники спали в наметі.

Їм довелося пережити гірську хворобу (нестача кисню в повітрі), запаморочення та великі обмороження. Вони підтримували сувору дієту, щодня з'їдаючи по 7 тисяч кілокалорій у вигляді просмаженого бекону, сиру і великих шматків масла.

"Вмираю - так хочеться шматок піци", - сказав по телефону Захаб і додав, що дуже збуджений, щоб заснути.

Реклама:

Головне сьогодні