Тест

Великий адронний колайдер можуть запустити восени

Раніше вчені повідомляли, що ремонт реактора триватиме до листопада 2009-го року, потім з'явилася інформація, що його можна буде запустити вже в липні. Тепер дата знову перенесена, пише Інтерфакс.

CERN у вересні минулого року розпочав перший експеримент на найбільшому у світи прискорювачі елементарних частинок - Великому адронному колайдері (Large Hadron Collider, LHC).

Однак колайдер було зупинено практично одразу після його запуску.

Ця споруда побудована на 100-метровій глибині під кордоном Франції та Швейцарії та становить собою 27-кілометровий кільцевий тунель, у якому встановлено прискорювач заряджених частинок у вигляді гігантської труби.

[L]

Мета досліджень - запустити пучки протонів у різні сторони, розігнати їх до великих швидкостей, близьких до світових, після чого частина з них зіткнеться між собою з енергією 14 тераелектронвольт.

При таких енергіях мають з'являтися нові елементарні частинки, і вчені мають наміри наблизитися до відповіді, як було створено Всесвіт, окрема, - експериментально довести існування бозона Хіггса, чи "часточки Бога", яка відповідно Стандартній Моделі фізики, створила всю масу Всесвіту.

Окрім цього, вчені мають за намір перевірити низку теорій про створення Світу. Зокрема, теорію "суперсимметрії", "хіггсовий механізм", так звані "екзотичні" теорії.

А також вивчити найважчі з відомих на сьогодні фундаментальних частинок топ-кваркі і провести зіткнення ядер свинцю, у результаті яких очікується утворення температур близько півтора трильйонів градусів, які існували лише на самому початку Всесвіту.