На одну вакансію претендує 11 українців

— 16 лютого 2009, 16:18

Такі дані повідомив в інтерв'ю виданню "День" директор Державної служби зайнятості Володимир Галицький.

За його словами, у деяких областях ця цифра набагато вища: у Вінницькій області - 39, в Івано-Франківській і Хмельницькій областях - 48, у Черкаській області - 77 осіб.

Найбільша кількість зареєстрованих безробітних на східній Україні спостерігається у Донецькій області. Зростання звернень до центрів зайнятості мало місце і в інших регіонах, найістотніше - в Полтавській, Вінницькій, Харківській і Дніпропетровській областях (на 15-20 тисяч осіб протягом місяця).

"Сьогодні 930 тисяч осіб стоять у нас на обліку. Але потрібно розуміти, що до служби зайнятості звертаються не всі. Як засвідчує статистика, до центру зайнятості звертаються лише приблизно 60% тих людей, що мають потребу в роботі", - зауважив Володимир Галицький.

Він повідомив, що кількість клієнтів Державної служби зайнятості продовжує зростати.

Однак якщо наприкінці грудня минулого року в установі щодня реєструвалися вісім-дев'ять тисяч осіб, то в січні-лютому 2009 року щоденний приріст зареєстрованих становить одну тисячу громадян.

"Кількість людей, що звернулися до центрів зайнятості в січні нинішнього року - 157,5 тисячі осіб, що майже на 130 тисяч осіб менше, ніж у грудні 2008 року", - повідомив Володимир Галицький.

"Якщо наприкінці 2008 року кількість вакансій, заявлених роботодавцями в центри зайнятості, щодня зменшувалася в середньому на дві тисячі, то у другій половині січня 2009 року - на 500 одиниць", - додав Галицький і зауважив, що "з'явилися передумови для оптимізму".

Галицький зазначив, що друга хвиля звільнень "можлива".

"За даними Державного комітету статистики, сьогодні 900 тисяч осіб працюють у режимі неповного робочого часу і 800 тисяч знаходяться в неоплачуваних адміністративних відпусках", - розповів директор Державної служби зайнятості.

Він зауважив, що робочі місця є в наявності майже у всіх галузях.

Активний пошук працівників ведуть державні та комунальні підприємства, які пропонують вакансії слюсарів, електромонтерів, малярів, монтажників, електро-газозварювальників. Користуються попитом професії сфери обслуговування - продавці та офіціанти. Запитаними залишаються й водії та охоронники.

"Щодо вакансій службовців, то останнім часом з'являється попит на менеджерів із реклами, менеджерів із продажу, користуються попитом ІТ-фахівці та працівники страхових компаній. Почали повертатися на свої робочі місця працівники банківської сфери - "антикризовики", фахівці з роботи з клієнтами та агенти з продажу банківських послуг. Як і раніше, існує великий попит на фахівців вищої ланки, топ-менеджерів. А фахівцями початкового рівня майже перестали цікавитися. У той же час на бухгалтерів попит за останні тижні знизився майже втричі, а на економістів і касирів (у банку, на підприємстві) - вдвічі", - додав директор Державної служби зайнятості.

Галицький повідомив, що "сьогодні немає жодних проблем з виплатою допомоги по безробіттю", а гроші виплачують у повному обсязі своєчасно.

Реклама:

Головне сьогодні