Зимовий відпочинок "по-студентськи". Буковель

Комплект пристойного спорядження разом з одягом обійдеться приблизно в 5 тисяч гривень.

Словом, при середній українській зарплатні, тиждень відпочинку в Буковелі чи Славському обійдеться приблизно в третину річного заробітку. Треба бути справжнім фанатом зимового катання, щоб піти на такі витрати. Разом з тим, отакі ціни роблять зимовий відпочинок практично недоступним для головних любителів активних видів спорту - молоді, а зокрема студентів.

Але поганий той студент, котрий не знайде можливостей зекономити.

Саме про такі, цілком студентські, можливості зробити зимовий відпочинок дешевим, піде мова. Тут одразу ж слід зауважити, що рецепти дешевизни для кожного курорту свої, тому ця стаття присвячена окремо Буковелю.

Катання

Ще, здається, позаминулого року хтось з журналістів охрестив Буковель українським Куршавелем. Притому стосувалося це не лише елітності контингенту відпочивальників, а й цін на катання, проживання та харчування на курорті.

Зрештою, всі ціни вказані на офіційному сайті. Але разом з високими цінами там ще бувають оголошення про різні дисконтні акцій, однією з яких автор з друзями й скористався в грудні.

За цією акцією ціна одного проїзду підйомником складала 2,5 гривні в той час, коли звичайний квиток коштував 15. Щоправда, акційні абонементи треба було купувати за кілька тижнів до відпочинку, а мінімальна кількість проїздів, котру можна придбати - 20.

Відповідно справа була дещо ризикована, але цей ризик кінець-кінців виправдався економією. Тому покупка дисконтних абонементів є першою складовою рецепту дешевого Буковелю.

Зимовий Буковель. Тут і далі усі фото Віктора Загреби та Віталія Мороза

Проживання

Звичайно, саме проживання є основною статтею витрат. Тому й треба думати в першу чергу про те, де можна дешево пожити під час відпочинку. Варто просто шукати житло по автобусному маршруту "Івано-Франківськ - Буковель", тобто трохи далі від туристичної зони, котра починається приблизно з міста Яремче.

При цьому автобуси з Івано-Франківська до Буковелю їздять щогодини, від 7 до 17, а назад останній автобус повертається о 19:30. За проїзд звичайно треба платити, але весь маршрут в один бік коштує приблизно стільки ж, скільки й звичайний квиток на підйомник. Крім того, ці автобуси - єдиний спосіб дістатися Буковелю, за винятком власного транспорту.

Щоправда, тим, хто захоче жити подалі від туристичної зони, доведеться миритися з довгим часом, що вимагає проїзд, але другу складову рецепту "економного Буковелю" маємо. У цієї складової є й інший варіант - їхати відпочивати десь в лютому-березні, коли наплив туристів спадає. Тоді можна знайти житло в самій Поляниці (де й знаходиться Буковель) від 70 гривень з людини за добу, а в межах туристичної зони дістатися від Буковелю до Яремче навіть дешевше.

Правда такі "економ-пропозиції" треба знов-таки шукати або за допомогою друзів-знайомих, або на відповідних форумах, або, для любителів екстріму, - уже після приїзду на місце. На додачу високого рівню комфорту в такому житлі ймовірно не буде. Але хіба студенти женуться за комфортом?

На лижах у Буковелі

Спорядження

Остання затратна стаття - спорядження. Актуальна вона однаково для всіх лижних курортів, але разом з тим, в неї найбільше варіантів розв'язання. Кожен з них варто розглянути окремо.

Варіант перший: покупка спорядження на розпродажах в магазинах спорттоварів. На них можна знайти непоганий комплект сноуборд/лижі+кріплення+черевики вже від 1500 гривень. Таким самим чином комплект відповідного одягу може обійтися в 700 гривень.

До того ж ці розпродажі практично завжди добре розрекламовані, тому знижки цього типу знайти дуже легко. Єдина проблема в тому, що такі акції магазини проводять, коли треба збути минулорічну колекцію: навесні або влітку. А вам хочеться покататися в цьому сезоні?

Тоді маємо інший економний варіант - покупка спорядження "секонд-хенд". Зараз в Інтернеті можна знайти чимало пропозицій продажу б/у лиж чи сноубордів, є навіть цілі магазини, які займаються таким бізнесом. Більше того, навіть деякі великі магазини спорттоварів відкривають у себе відділи потриманого спорядження.

Цей варіант може обійтися навіть до 1000 гривень за комплект плюс 200-300 гривень за одяг. Проблема тут в тому, що дешевші речі обов'язково більш зношені. Але разом з тим спорядження б/у підходяще для тих, хто вчиться кататися, адже в цьому випадку навіть нові дошки чи лижі швидко псуються.

[L]Є ще й третій варіант, найбільш дешевий - прокат спорядження. Він вигідний передовсім для тих, хто катається рідко, або взагалі вперше і ще не вирішив чи кататиметься надалі.

У грудні відпочинок на Буковелі, акційний прокат сноуборда автору коштував 33 гривні за день та 8 гривень за прокат шолома. Насправді, не так вже й дорого, особливо порівнюючи з тим, що звичайна ціна прокату в цей час була - 99 гривень за сноуборд та 15 за шолом. Але повторюсь, що участь в акції завжди передбачає певний ризик, котрий може не всім підходити.

Супутні витрати

Розібравшись таким чином з основними затратами, варто ще згадати про витрати великою мірою похідні, але все ж необхідні, а саме - на їжу. Ці витрати напряму пов'язані з умовами проживання. Адже якщо жити в друзів, то така проблема, мабуть, не стоятиме, а у вартість проживання в дорогих приватних садибах зазвичай входять сніданок та вечеря.

В іншому випадку є два шляхи. По-перше, можна їсти у різних кафе та ресторанах, яких доволі багато на самому Буковелі. Тільки-от ціна 20 гривень за гамбургер чи 15 за глінтвейн дещо відлякує. Тому тут є інший, набагато економніший, вихід, а саме готування їжі самостійно.

Таким чином сніданки і вечері треба варити (як автор й робив, відпочиваючи в грудні), а обідати зробленими заздалегідь бутербродами та чаєм з термосу.

Так можна взагалі скоротити час на обід до мінімуму, катаючись з рюкзаком з усіма запасами, і їсти, їдучи на підйомнику. Тільки отак їсти дещо холоднувато, але на катання лишається більше часу.

Щодо супутніх витрат, можна звичайно додати, що для початківців добре кататися з досвідченими друзями, щоб не треба було послуг інструкторів, а також те, що замість вечірніх розваг, краще виспатися перед наступним днем катання.

Але ці останні дві поради залежать від кожного конкретного випадку, тому вирішуйте самі.

На завершення хочу лише додати що мій повний триденний відпочинок в грудні обійшовся в 500 гривень включно з квитками на поїзд з Києва та назад. А це місячна стипендія. Тому такого ж доступного відпочинку бажаю й вам.

Олег Бардяк, для УП
Реклама:

Головне сьогодні