Розгадана таємниця риби з прозорою головою. Відео

— 26 лютого 2009, 13:02

До сьогодні відомі анатомічні дані не дозволяли вченим-біологам зрозуміти, яким же чином орієнтується у океані та полює на здобич риба Macropinna microstoma.

Та днями науковці з Дослідного інститут при морському акваріумі Монтерея опублікували прес-реліз, де розкрили секрет незвичайної риби.

Вперше Macropinna microstoma були описані у 1939-му році.

Ці риби дивують своєю прозорою головою та незвичними очами, які мають форму довгих вузьких трубочок.

Очі Macropinna microstoma ефективно вловлюють світло, невелика кількість якого проникає на глибини до кілометру. Однак недоліком циліндричних очей є маленький кут огляду.

Біологи, які вивчали чудо-риб, довго вважали, що очі Macropinna microstoma міцно зафіксовані і можуть дивитися лише уверх. Така анатомія робить полювання за здобиччю неможливим.

Але біологи не полишали надію розгадати секрет того, як Macropinna microstoma полюють на свою їжу та не гірше, ніж інші морські істоти орієнтуються у воді.

Тож автори нового дослідження спостерігали за поведінкою риб у глибоководному акваріумі за допомогою приладів з камерами, якими управляли дистанційно.

Вчені помітили, що у Macropinna microstoma навколо очей прозора оболонка, яка наповнена рідиною. Таким чином, коли риби обертають своє тіло у вертикальній площині, то їхні очі рухаються у навколоочній оболонці.

Науковцям вдалося підтвердити отриманні апаратом дані після того, як вони дуже обережно підняли з глибини живу Macropinna microstoma і декілька годин поспіль спостерігали за нею.

Дивно, але раніше ж біологам не вдавалося виявити оболонку. Певно через те, що коли риб піднімали з глибин -оболонка навколо очей зазнавала ушкоджень.

До речі, окрім незвичайних очей у Macropinna microstoma є ще декілька особливостей, які й допомагають цим рибам найкраще пристосуватися до водного середовища.

Так, "спираючись" на великі пласкі плавники, Macropinna microstoma може нерухомо "висіти" у воді.

Окрім цього, за рахунок тих таки плавників риби дуже точно керують своїм пересуванням. Саме це властивість й допомагає Macropinna microstoma полювати: у них дуже маленький рот, і при нападі їм дуже важливо одразу схопити жертву.

Реклама:

Головне сьогодні