Тест

Вакарчук дасть студентам пільгові кредити на навчання?

"Можливий варіант взяти у міністерства пільговий кредит під 3% на 15 років. Якщо людина поїде працювати в сільську місцевість, вона його взагалі не повертає", - сказав заступник директора Департаменту вищої освіти Юрій Коровайченко газеті "Сегодня".

"Минулого року нам дали на це 15 млн. Скільки буде цього року, поки невідомо, але, незважаючи на кризу, вони точно будуть", - запевнив чиновник.

Тому Коровайченко радить у разі виникнення у студентів проблем із проплатою одразу звертатися до керівництва вузів.

"Поки випадків несплати не дуже багато, але в найближчому майбутньому ми очікуємо хвилю невиплат за навчання через кризу", - зазначив він.

Між тим, видання зазначає, що все більше студентів-контрактників не можуть платити за навчання - при тому, що, за даними Міносвіти, понад 1,5 млн українських студентів вчаться за гроші.

Причини тому різні: звільнення батьків, скорочення зарплат, заморожені депозити, - але усі вони так чи інакше пов'язані з кризою.

За словами студентів, у вузах їм погрожують виключенням у випадку несплати, а на їхні пояснення відповідають, що це - проблеми самих студентів.

Таке, наприклад відбувається в Інституті журналістики Київського національного університету ім. Т. Шевченко. Подібна проблема, за словами координатора громадської організації "Студентський захист" Андрія Черниха, і в Національному авіаційному університеті.

Щоправда, офіційно представники вузів радять не хвилюватися завчасу.

Так, ректор Інституту журналістики КНУ ім. Шевченка Володимир Різун радить у випадку виникнення подібних проблем не зволікати і звертатися до нього.

"Потрібно написати заяву з проханням про відстрочення чи переведення на бюджет. Кожен випадок ми розглянемо окремо, але у студента обов'язково має бути довідка з банку про заморожений депозит чи з роботи батьків про ліквідацію фірми чи скорочення зарплат. Студент не може не платити без пояснень, адже ми теж маємо виплачувати, наприклад, зарплати викладачам", - пояснює ректор.

У НАУ також підтвердили, що вже є випадки, коли контрактники не можуть платити за навчання. "Але ми можемо дати відстрочку до закінчення дії депозиту або перевести людину на бюджет", - пояснює ректор університету Микола Кулик. "А ще студент може десь підробляти й платити за навчання", - додає він.