У прем'єра Китаю пожбурили черевиком. Фото. Відео

— 3 лютого 2009, 11:07

Під час його лекції у Кембриджському університеті на тему глобальної економіки, один з студентів пожбурив у нього взуттям, повідомляє ВВС.

Черевик не потрапив у голову китайського кабінету міністрів, а впав у метрі від нього, додає Sky News.

При цьому метальник обізвав китайського прем'єра "диктатором".

Поліція затримала 27-річного студента-послідовника іракського журналіста, який постане перед судом вже 10 лютого зі звинуваченням у вчиненні публічної образи.

Той самий черевик. Фото Reuters/The Times

"Така нахабна поведінка не має ніякого відношення до дружби між Китаєм та Великобританією", - заявив Вень Цзябао, який якраз перед лекцією підписав з британським прем'єром серію договорів у сфері торгівлі.

Попри те, що інцидент трапився вчора, 2 лютого, сьогодні китайці про нього не дізнались.

Як зазначає The Times, китайці з газет прочитали про візит глави їхнього уряду у Великобританію. Вони довідалися, що Вень Цзябао провів переговори зі своїм британським колегою Гордоном Брауном, за результатами якого вони випустили спільне комюніке.

І нічого не сказано про те, що в Кембриджі студент жбурнув у китайського лідера черевиком.

На новинних порталах, де зазвичай є більше інформації, можна було прочитати, що візит китайського прем'єра пройшов "не зовсім по плану".

Сайти наводять інформацію міністерства закордонних справ КНР, яке висловило незадоволення тим, що промову прем'єра "переривали".

Але що ж саме трапилося, як його переривали, неможливо довідатися ні з новинних сайтів, а тим паче з телебачення.

Як пише видання, китайська інтернет-поліція уважно промоніторила всі новини про візит Вень Цзябао до Британії. Переглядаючи їх з Китаю, може здатись, що промову прем'єра ніхто не переривав.

Нову моду в світовому протесті поклав іракський журналіст, який минулого року кинув взуттям в американського президента Буша, коли той відвідував Ірак.

А славетному черевику було встановлено пам'ятник.

Реклама:

Головне сьогодні