Антикризове меню: не бійтесь українського "наркотику" і пийте молоко!

Чиновники не забули вказати вартість кожного продукту та його харчову цінність. Таким чином росіянам запропонували чіткий інструктаж, що їсти "дешево і корисно".

В українському Мінздоров'я "Українську правду. Життя" запевнили: не варто говорити про харчування в умовах кризи. І не тому, що у людей нестача коштів.

"Населення втратило традиційну для українців культуру харчування, батьки втратили відчуття відповідальності за здоров'я своїх дітей. Тому сьогодні найбільш актуальним є виховання у населення культури харчування", - повідомив нам доктор медичних наук Віталій Корзун.

Він зауважує: розповсюдженість захворювань, спричинених нераціональним харчуванням, як в Росії, так і в Україні з кожним роком зростає, особливо серед дитячого населення.

"І не тільки, а, можливо, і не стільки ожиріння турбує медиків, а, в першу чергу, захворювання шлунково-кишкового тракту, гіповітамінози та, особливо, мікроелементози, наприклад, так звані "йододефіцитні захворювання", - зазначає експерт МОЗу.

Населення, особливо діти, і в докризовий період часто-густо харчувалось не так, як радять медики. Тож криза може стати поштовхом для того, щоб переосмислити витрати сімейного бюджету у бік здорової та не надто дорогої їжі.

На запит "Української правди. Життя" МОЗ надало інструктаж для українців, на що варто звернути увагу при здоровому харчуванні.

МОЗ рекомендує:

Як дітям, так і дорослим та пенсіонерам бажано більше вживати натуральні, не денатуровані, не консервовані, технологічно мало оброблені продукти. Якщо хліб - то не менше ½ - з борошна грубого помелу, крупи - менше перероблені (перевагу гречаній, вівсяній над шліфованою, рисовою тощо), якщо м'ясо - то не лише ковбаси і сосиски, а й натуральне.

Сало - українцям друг! Малюнок взято з ois.org.ua
І не боятись українського "наркотика" - сала! Від нього "не жиріють"!

Більше вживати м'яса птиці, телятини. Рибу бажано вживати морську солону - в ній більше мікроелементів.

Українці - молочарі. Ні в якому віці не цуратися молока та молочних продуктів. Це і повноцінний білок, і солі кальцію, майже усі мікроелементи, хай і в невеликій кількості, і незначна кількість жиру.

Якщо у молочному продукті, наприклад, 3 % жиру і людина вживає 500 мл такого продукту (молока, кефіру, ряжанки чи рівноцінної кількості сиру м'якого), то це всього 15 грам жиру, 135 калорій.

Це рівноцінно одному тістечку, 35-45 грам цукерок чи 50-60 грам печива.

Особливої уваги заслуговує забезпечення раціону фруктами, ягодами та овочами.

Наша картопля найсмачніша, якщо зварена в "мундирах" чи запечена в духовці, несе в собі, крім крохмалю, вітамін С (аскорбінову кислоту), солі калію, деякі інші вітаміни.

Квашена капуста, огірки, помідори, кабачки - це теж малокалорійні, але дуже корисні продукти, особливо наприкінці зими.

Чорна смородина, журавлина, малина, заготовлені на зиму (заморожені чи перетерті з цукром) - джерело вітамінів та мікроелементів.

І навіщо нам дорогі заморські "блискучі" яблука чи інші фрукти, якщо в Україні достатньо своїх.

Крім використання у свіжому вигляді, вони корисні в киселях, компотах, приготовлених з заморожених чи висушених.

Врешті решт, використання морепродуктів - недорогої риби (салака, кілька, мойва), креветок та морських водоростей - це, крім всього іншого - прекрасне джерело так необхідних в теперішній непростій екологічній ситуації мікроелементів - йоду, селену, міді, цинку, кобальту тощо.

Приблизне меню від російських експертів:

Дітям від 7 до 15 років на сніданок варто з'їсти сирну запіканку, вівсяну молочну кашу з маслом і солодкий чай. На другий сніданок - бутерброд із сиром і свіжі фрукти.

Обід має складатися з рибного супу з овочами (картопля, морква, цибуля, капуста, кабачки, горошок зелений), яловичих котлет, варених макаронів, салату з буряка і зеленого горошку, компоту зі свіжих яблук з цукром.

Батькам потрібно подбати і про підвечірок: чай з цукром і здобною булочкою. На вечерю школярам необхідні відварна курка, картопляне пюре, салат з капусти, моркви і яблук і компот зі свіжих яблук.

Перед сном - кефір 2,5% жирності.

Дорослим від 16 до 59 років на сніданок рекомендується яєчня, вівсяна каша на молоці і солодкий чай з булочкою. На другий сніданок - бутерброд із сиром і чай з молоком і цукром.

На обід - борщ зі сметаною, відварне м'ясо курки, рис, овочевий салат з капусти, моркви і цибулі, чай з цукром і лимоном.

Приблизно ось так виглядає рекомендований російськими фахівцями обід для дорослих. Тут і далі фото ura.ru

На підвечірок треба з'їдати сир і свіжі фрукти, а на вечерю - варену рибу, запечену картоплю, салат з капусти і моркви та компот зі свіжих яблук. Перед сном необхідно випити 1%-й кефір.

Зразковий денний раціон пенсіонерів на сніданок включає яйце не круто зварене, вівсяну молочну кашу без цукру, але з олією та чай з печивом.

Рекомендований російськими фахівцями сніданок для пенсіонерів: яйце не круто зварене, вівсяна молочна каша без цукру, але з олією та чай з печивом.

На другий сніданок НДІ харчування і Росспоживнадгляд радять пенсіонерам з'їдати бутерброд із сиром і запивати його солодким чаєм з молоком.

Обід має включати овочевий суп (картопля, морква, цибуля, капуста, кабачки, квасоля зелена стручкова) на курячому бульйоні, варену курку, рис, салат з буряка і зеленого горошку, чай з цукром.

На підвечірок рекомендується яблуко і сир, а на вечерю - смажена риба, відварна картопля, салат з капусти, яблук і моркви та компот з яблук. Перед сном - 1%-й кефір.

Реклама:

Головне сьогодні