Денний сон підвищує ризик захворювання на діабет

— 10 березня 2009, 14:56

Результати нового дослідження, у якому взяло участь 16480 осіб, свідчить про те, що післяобідній сон на 26% підвищує ризик виникнення діабету другого типу, пише BBC.

На думку спеціалістів з університету Бірмінгема і лікарні Гуанчжоу, любителі поспати вдень уникають фізичних навантажень і до того ж погано сплять вночі. У той же час медки пропонують не забувати про більш важливі фактори ризику, такі, як генетична схильність до діабету та зайва вага.

Побічні ефекти

Побічних ефектів від денного сну може бути одразу декілька.

По-перше, такий відпочинок може скоротити звичайний нічний сон, а це, як вже доведено, призводить до збільшення ризику діабету другого типу.

По-друге, коли людина прокидається від сну, в організмі активізуються гормони, які стають на заваді ефективній роботі інсуліну.

Це, у свою чергу, також підштовхує людину до діабету другого типу, при якому інсулін, який виробляється організмом, не виконує своїх функцій.

"Давно відомо, що люди із зайвою вагою частіше за інших страждають діабетом другого типу і разом з цим відчувають проблеми зі сном", - розповів доктор Йен Фрейм, який очолює дослідний відділ британської організації Diabetes UK.

"Нове дослідження допоможе пояснити зв'язок між сном і діабетом другого типу. Однак уривчастий сон все ж таки слід вважати другорядним фактором після зайвої ваги і спадкової схильності", - вважає медик.

Діабет вважається серйозним захворюванням, яке може призвести до різних ускладнень - від серцево-судинних захворювань та інсультів, до відмови нирок та втрати зору.

Короткострокові наслідки хвороби виражаються у гіпоглікемічних приступах, аж до втрати свідомості, і підвищеному вмісту у крові глюкози, яка, при відсутності контролю, може призвести до летальних наслідків.

Реклама:

Головне сьогодні