Препарат від холестерину зменшує ще й задоволення від сексу

— 13 березня 2009, 11:49

Виявляється, популярні нині статинові препарати не лише знижують рівень холестерину в крові, а разом з цим заважають пацієнтам насолоджуватися сексом, пише USA Today.

Такі результати були отримані в ході шестимісячного дослідження співробітниці медичного факультету Університету Каліфорнії - Сан-Дієго Беатріс Голомб.

У медичному експерименті, який фінансувався урядом, взяло участь понад 1000 дорослих з підвищеним рівнем холестерину, але без хвороб серця.

Учасників дослідження умовно розділили на дві групи: одна приймала статинові препарати, а інша - плацебо (фізіологічно інертний препарат, який використовують як лікарський засіб, позитивна дія якого пов'язана з несвідомими очікуваннями пацієнта. Його використовують у клінічних дослідженнях нових препаратів. Тоді одній групі дають препарат, який тестують. Іншій - плацебо. Результат тестованого препарату має бути кращим, ніж плацебо, щоб його визнали ефективними ліками)

Пацієнти, які вживали статинові препарати, їли симвастин і правастатин.

В результаті, у тих пацієнтів, які приймали симвастин, сексуальне задоволення знизилося разом з холестерином. До того ж, ця побічна дія найбільше проявилася у чоловіків: дієві ліки по зниженню холестерину знизили їхні сексуальні відчуття ледь не вдвічі. Жінки ж менше відчули на собі сексуальні зміни.

Ті учасники експерименту, які приймали правастатин, значно менше зменшили рівень холестерину. Але їхня сексуальна сфера постраждала менше від вживання препарату.

Однак вчені розходяться у своїх висновках, стовно причин виникнення побічного ефекту від статину.

Так, на думку Голомб, зниження сексуального задоволення в результаті вживання статину пов'язане зі скороченням концентрації коензиму Q10, який допомагає конвертувати кисень, кров і глюкозу в енергію.

"Оргазм є високою енергозатратною подією, а втрата поживних речовин може послабити сексуальне задоволення", - пояснює Беатріс Голомб.

А от нейробіолог Беррі Комісару вважає, що у всьому винні хімічні процеси, які проходять у мозку. Але ці процеси потрібно детально вивчити.

Реклама:

Головне сьогодні