Екологи судяться з урядом України за Червону книгу

— 17 березня 2009, 09:32

14 березня суд прийняв позов до розгляду і призначив перше засідання у даній справі на 1 квітня, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомив газеті директор еколого-культурного центру Володимир Борейко, учені запропонували внести в чергове видання Червоної книги деякі види тварин, які мають високу промислову цінність. Зокрема, лосів і кілька видів осетрових риб, у тому числі російського осетра.

Це й стало, на думку Борейка, причиною, з якої Кабмін затягує перевидання Червоної книги.

"І лосі, і осетри є цінними об'єктами полювання й риболовлі для високопоставлених чиновників, впливових політиків, елітних мисливців, іноземців і просто заможних людей. Тому, очевидно, Кабмін зайняв таку позицію: спочатку вибити всіх лосів, виловити всіх осетрів, а потім перевидавати Червону книгу", - сказав директор еколого-культурного центру.

Він також додав, що в 1960-і роки в Україні нараховувалося близько 17 тис. лосів, а вже у 1990-і їхня чисельність скоротилася до 14 тисяч.

"Сьогодні офіційно їх 4 тис., а насправді трохи більше 1 тис. особин. Крім того, щорічно на їх відстріл видається близько 100 ліцензій. При цьому проконтролювати, скільки саме лосів відстрілюють, по них неможливо", - зазначив Борейко.

Фото mail.menr.gov.ua
Водночас начальник управління комунікацій і зв'язків із громадськістю Мінприроди Володимир Гаптар заявив, що нове видання Червоної книги побачить світ не пізніше 20 серпня.

"Кабмін виділив кошти на її перевидання і половина цих коштів уже перерахована компанії "Глобал консалтинг", яка виграла цей тендер (на право перевидання Червоної книги)", - повідомив він.

За словами Гаптара, затягування перевидання викликане винятково технічними причинами - "якимись змінами у вимогах до проведення тендерів".

Перше видання Червоної книги з описом видів зникаючих тварин і рослин, які зустрічаються в Україні, вийшло в 1980 році.

У 1994 році був виданий перший том другого видання Червоної книги, у який були занесені 382 види тварин. У 1996 році вийшов другий том Червоної книги, який містить опис 541 виду рослин.

У 2002 році Верховна Рада ухвалила закон "Про Червону книгу України", відповідно до якого вона має перевидаватися з новою редакцією списку зникаючих видів рослин і тварин раз на десять років.

Реклама:

Головне сьогодні