Няня прославилась через запис на сайті парламенту

— 2 березня 2009, 11:34

42-річна Сюзанне Віст (Susanne Wiest) навіть уві сні не могла собі уявити, що колись прославиться на всю Німеччину. Тепер її добре знають - принаймні користувачі інтернету.

Жінка, яка працює нянькою в північнонімецькому місті Ґрайфсвальд, вирішила поскаржитися в Бундестаг на нові правила оподаткування. Через запроваджені нещодавно зміни вона стала значно менше заробляти, повідомляє "Радіо Свобода".

На веб-сторінці парламенту вона ознайомилися з правилами подання петиції, прочитала, що вимагають інші громадяни: одні наполягають, щоб в агентстві з питань працевлаштування запровадили для безробітних безкоштовну телефонну лінію; інші просять доплат за користування громадським транспортом.

"Тоді я подумала: власне, йдеться про відносно невеликі фінансові поступки. Якби моє прохання задовольнили, то, можливо, у мене було б на 200 євро більше в гаманці. Цікаво, а як виглядатиме щось кардинально нове? Тут я знову згадала про свою улюблену тему - базовий дохід для всіх. Це може допомогти вирішити чимало проблем", - поділилася в одному з інтерв'ю своїми думками Віст.

Після цього жінка написала петицію з вимогою, щоб Бундестаг ухвалив рішення про запровадження базового доходу для всіх громадян розміром у півтори тисячі євро.

Цю петицію помітили так звані блогери. За лічені дні весь німецький інтернет буквально "загудів" цією ідеєю.


Віст запросили виступити на одній із конференцій. Промову записали й виставили на відео-порталі YouTube, після чого її переглянули вже понад 22 тисячі разів.

Але найцікавіше те, що під петицією Віст за три тижні підписалося 53 тисячі осіб. А щоб простих смертних почули у німецькому парламенті, потрібно зібрати 50 тисяч підписів.

"Я відповідальна за те, що тут відбувається, і тепер можу сказати: якщо трішки напружитися, то можна щось зрушити з місця", - переконана Віст.

При цьому жінка не перестає дивуватися своєму несподіваному успіхові. Газета Die Welt прокоментувала: "Історія успіху петиції - це зразок, як форми прямої демократії затверджуються в мультимедійній добі".

І справді, йдеться про досі безпрецедентний випадок. Подавати петиції через інтернет до Бундестагу можна, починаючи від 2005 року, але ще жодне звернення на знайшло такої широкої підтримки мас.

Експерти, однак, сумніваються в тому, що вже зараз можна говорити про нову епоху інтернет-демократії.

Політолог із Фонду Бертельсмана Леонард Новий вважає, що останній випадок продемонстрував передусім потенціал сучасної техніки. Мобілізувати ж виборців, на його думку, вдалося, в першу чергу, завдяки темі, яка турбує сьогодні багатьох.
Реклама:

Головне сьогодні