Відеопіратство прибутковіше, ніж наркоторгівля

— 23 березня 2009, 15:52

Про це йдеться у звіті під назвою "Піратські фільми, організована злочинність та тероризм", який був оприлюднений цього місяця американською аналітичною організацією Rand Corporation, повідомляє "Радіо свобода".

Як зазначається, контрабандні фільми мають більший розмір прибутку, аніж незаконна торгівля наркотиками та й ризику значно менше бути заарештованим.

"Те, що ми дійсно знаємо, - що масштаб прибутку, не сам прибуток, але масштаб його, набагато більший від піратських фільмів, аніж від наркоторгівлі. Друга причина привабливості цього - що штрафи за піратську торгівлю фільмами відносно малі у порівнянні з тими, які «світять» за незаконну торгівлю наркотиками. Ось і маєте відносно невисокий ризик, високий прибуток - і це дуже добре доповнення до ваших злочинних оборудок", - зазначає співавтор звіту Rand Ґреґорі Тревертон.

Експерт розповідає, що Rand намагалася дізнатися якнайбільше про зв'язок між відеопіратством, організованою злочинністю і корумпованими чиновниками та їхньою роллю у створенні "захищеної зони" для злочинів.

Також він стверджує, що у звіті дані 14 спеціальних досліджень підтверджують цей злочинний зв'язок. Звіт відкриває взаємодію організованих злочинців, політиків, які створили у багатьох країнах, включно з Росією, Китаєм, Японією та Мексикою, спеціальні зони своїх прибутків, захищені від покарання законом і правосуддям.

У звіті Rand Corporation відзначено, що в Росії, наприклад, відновлення дозволу на закрите міліцією незаконне піратське виробництво відеозаписів коштує до 30 тисяч доларів.

Лише у 2005 році понад 4 тисячі російських міліціонерів були обвинувачені у корупційних зв'язках з організованими злочинцями.

Представник американської Торгової палати Марк Еспер заявляє, що на перших місцях у списку порушників права на інтелектуальну власність стоять Китай та Росія.

Еспер підкреслює, що в Росії останнім часом відбулися позитивні зрушення у законодавстві, покликаному завадити інтелектуальному піратству, але головна проблема тут - реалізація цих законів на практиці.

У звіті Rand наводиться приклад з Олександром Таранцевим, який керував у Москві піратським ринком та часто давав хабарі високим чиновникам. Його випадок, як підкреслюється у звіті, свідчить не лише про зв'язок оргзлочинності в Росії з пересічними чиновниками, але й про проникнення її у високі політичні кола та центральні урядові структури.

Тому й Марк Еспер зазначає, що політична воля влади в Росії - це той головний елемент, який може ослабити або й навіть розірвати зв'язок між піратством DVD та організованою злочинністю.

"Політична рішучість, добрі закони і реалізація їх на практиці - ось що захищає цей бізнес від злочинців та піратів", - каже чільний представник Торгової палати США Марк Еспер.

Реклама:

Головне сьогодні