Друге життя харчової упаковки та сміття. Фото

Ці харчові обгортки та упаковки стали незамінними супутниками нашого життя: вони роблять побут комфортнішим і допомагають зберігати властивості продукту значно довше. Для прикладу, лише поліетиленових пакетів щороку на планеті використовується понад десять мільярдів.

Однак, темпи споживання невпинно ростуть, відповідно, гори сміття з використаних пакувальних матеріалів за межею мегаполісу щороку збільшуються. Частину відходів спалюють, інші - закопують в землю, а більшість просто висипають на купу і залишають.

Пачка з під соку чи обгортка від сиру, яка вам послужила кілька днів, може кілька років пролежати на звалищі - як відомо, пластик та поліетилен, з яких виготовляють упаковки, не розкладаються тривалий час - від кількох років до цілих століть.

Прогресивніша Європа на захист навколишнього середовища стала десятиліттями раніше. Вирішення проблеми просте - навіщо викидати речі, які не розкладатимуться роками, коли їх можна використати вже сьогодні.

Натомість екологічно правильна тенденція дійшла до України лише тепер. Втілювати її в життя взялися вітчизняні митці.

Київська художниця Ксенія Гнилицька та Антон Смірнов взялися втілювати в життя екологічний проект Remake, який має на меті проінформувати про можливість вторинного використання сміття та продемонструвати можливі для цього варіанти.

ВІДЕО ДНЯ

"Сміття - це мільярди гривень, які кидаються до ніг споживача комерсантами без думки про те, які наслідки має така діяльність. Ці гроші спалюються, закопуються, постійно засмічують навколишнє середовище, а не використовуються, як у багатьох країнах світу", - переконані організатори проекту.

На їхню думку, очевидні проблеми зі сміттям, наявні в Україні, є результатом відсутності екосвідомості, громадянської позиції, споживацької культури і, безперечно, державного підходу до цього питання.

Для популяризації екологічного проекту вирішили скористатися типовим маркетинговим ходом - рекламою, яка стимулює споживацьку активність. Таким чином заклик "Зроби свій Remake" з'явився в київському метро (станція "Либідська", "Вокзальна", "Політехнічний інститут") уже з лютого.

Листівки та плакати з інформацією про екопроект розповсюджували у вузах, пабах та інших публічних місцях. Зараз інформація щодо проекту поширюється в інтернеті.

Сайт проекту - remake.com.ua - розповідає про можливості вторинного використання упаковки, наводить конкретні приклади, дає пояснення та інструкції, а також запрошує до творчого діалогу.

Адже remake - не лише забаганка митців, які виробляють дивовижні речі зі звичайного непотребу, який ми щодня викидаємо в сміття. Remake - це можливість кожного створити з використаної упаковки потрібну дрібничку для повсякденного вжитку.

Чи знаєте ви, що переробивши алюмінієві бляшанки з-під прохолоджувальних напоїв, які викидають жителі мегаполісу за рік, можна сконструювати тридцять справжніх літаків? Виявляється, що будь-якій використаній упаковці можна дати друге життя.

Remake можна створити з того, що завжди під рукою - яскравий пакетик з-під соку чи молока, кави чи сиру - все це є придатним для вашого власного новотвору.

Пластик, з якого здебільшого, виготовлені сучасні пакувальні матеріали, не розкладається тривалий час. Саме цю його властивість можна використати повноцінно, створивши, наприклад, зручну і стильну упаковку для речей.

В такій упаковці можна зберігати сніданок, аптечку, компакт-диск, набір комп'ютерних кабелів, навіть документи під час походу в гори можна надійно заховати від дощу в таку обгортку.

А трилітровий пакет з під вина можна повторно використовувати як контейнер для води або як сидіння чи подушку для приймання ванни.

Для того, щоб зробити remake, виберіть упаковку, яка за розміром та фактурою відповідатиме вашому задуму.

Помийте та висушіть пакет. Щоб з'єднати деталі вашої майбутньої упаковки, зафіксувати її у потрібному стані чи зробити аплікацію, скористайтеся праскою. Регулюйте її температуру залежно від товщини матеріалів.

А далі - фантазуйте, адже створений вами remake буде ексклюзивним. Використовуйте різні упаковки, комбінуйте їх за кольорами чи малюнками.

Виявляється, зробити цікаву і корисну річ можна практично з усього непотребу, який, на перший погляд, ми вважаємо сміттям. Шукати натхнення для своїх витворів можна в роботах інших людей.

Хтось переробляє вторинну сировину задля цікавості чи простого захоплення. Пам'ятаєте, ще за радянських часів були популярними штори, виготовлені з листівок та скріпок? Тепер їх знайти можна лише на блошиних ринках.

З використаних пакетів від соку, виявляється, можна зліпити цілісінький намет, а з непотрібного шматка бляхи витиснути формочки для тістечок.


Інші вироби з вторинної сировини створюють справжні витвори мистецтва. Так американка Еріка Сімонз створює з плівки старих касет та бобін портрети легендарних виконавців.

Кріс Гілмор виготовляє справжні шедеври зі звичайнісінького картону за допомогою лише клею.

Кріс Гілмор може з паперу і клею зробити мікроскоп, а не лише машину. Фото з сайту Гілмор

В Європі налагодили серійне виробництво товарів з перероблених неорганічних відходів. Так британська дизайн-студія Revolve пропонує придбати новорічні прикраси з використаних CD - всього 3.99 фунтів стерлінгів, рамки для фотокарток з мікрочіпів та електронних плат (від £4.49 до £7.99) чи ділові щоденники з використаних картонних упаковок з-під соку (£17.99).

А нова колекція сумок італійської фірми Momaboma відрізняється надзвичайною екологічністю. Адже більшість аксесуарів створені з використаних платівок, сантиметрових стрічок або газет.

Колекція сумочок весна-літо 2009 від італійської фірми Momaboma з старих газет, платівок тощо. Фото facebook.com

З використаних речей можна робити оригінальну біжутерію. Так британська дизайнерка Люсі Норман виготовляє сережки зі шматочків діафільмів та дрібних пластикових фігурок.

Люсі Норман робить не лише сережки, але й ось такі лампи. Фото з її сайту

Йоав Котік знайшов застосування жерстяним кришечкам від пляшок - він виготовляє з них біжутерію - браслети, намисто, броші та медальйони.

Біжутерія від Йова Котіка. Фото з його сайту

Для виготовлення прикрас підійдуть і пластикові пляшки, доводять своїми роботами дизайнери Лора Естор та Гульнур Оздаглар .

Прикраса з пластикової пляшки від Лори Естор. Фото з її сайту

Українські митці, які започаткували Remake, відзначають, що вже за кілька місяців екопроект отримав резонанс у ЗМІ та серед населення. "Багато українців прикладним шляхом використовують ідеї повторного застосування упаковки, часто це є їхніми власними ідеями", - констатує одна з координаторів проекту Аліна Зазимко. В подальших планах - організація зустрічей для всіх зацікавлених.

Втім, митці не намагаються перетворити все сміття в Україні на об'єкти hand-craft. Вони закликають кожного українця замислитись над необхідністю належної переробки побутових відходів.

Адже, коли кожен усвідомить власну відповідальність за екологічну ситуацію в країні, хижацьке забруднення природи зменшиться бодай на трошки.

Усі фото з зазначених сайтів

Реклама:

Головне сьогодні