Тест

13-річну школярку відрахували з гімназії через алкогольне сп’яніння

Принаймні про це свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров'я. Згідно з анонімним опитуванням 200 тисяч школярів 5-10 класів, 40% неповнолітніх регулярно вживають алкогольні напої.

У Львові та області неповнолітні можуть придбати алкоголь у будь-якому кіоску чи крамниці, повідомляє "Радіо Свобода".

А нещодавній експеримент громадських організацій "Якість життя" та "Громадянська позиція" показав: понад 85% кіосків і 80% магазинів біля дому продають неповнолітнім алкогольні напої та цигарки.

При цьому переважна більшість продавців навіть не питають про вік юного покупця.

Недитячі забави

Минулого тижня 13-річна учениця однієї з престижних львівських гімназій в крамниці неподалік навчального закладу купила пиво і вино. Першого уроку не було, з'явився вільний час...

Випивши, дівчина повернулась у клас, де їй стало зле. Директор гімназії заявив, що його навчальний заклад не є соціально-реабілітаційним центром, мовляв тут виховують моральну молодь, і вигнав ученицю з гімназії.

Наступного дня, у тому ж торговельному закладі двом, уже навмисно підісланим, неповнолітнім хлопчакам продали вино, дві склянки. Дітям також розкоркували пляшки. Факт, з ініціативи мерії, відзняли на відеокамеру.

[L]Ще у вівторок ця крамниця, збудована будь-як, не була позбавлена ліцензії на торгівлю. Представники управління у справах споживачів, санепідемстанції, прокуратури, правоохоронних органів, податкової, які були запрошені на нараду до міського голови, усі знайшли причини, щоб не закрити торговельний заклад.

Найбільше покарання для продавця - мінімальний штраф.

Водночас лікарі стурбовані таким станом речей.

"Коли дитина в 10, 11, 12 років інтенсивно росте, потребує багато енергії, клітини головного мозку є надзвичайно чутливі до будь-якого токсичного впливу, - каже психолог Олег Березюк. - Якщо ці клітини, розвиваючись, зазнають будь-якого токсичного впливу, то вони, без сумніву, назавжди залишаються пошкодженими. Такі люди потім нездатні ефективно мислити, це набута олігофренія".

Щоби податкова позбавила ліцензії торговельний заклад, спершу управління у справах споживачів має скласти адміністративний протокол, але лише за фактом порушення.

"Якщо ми самі не виявляли такий факт про порушення, то від громадян, батьків такої заяви не надходило жодного разу", заявила начальник кримінальної міліції у справах дітей ЛМУ ГУ МВС у Львівській області Мар'яна Мандрик.

Однак люди не інформують із кількох причин: відсутності почуття відповідальності, не вірять в покарання порушника, і знають, що подати заяву в міліцію, це нажити передусім проблеми для себе.

Тобто правоохоронні органи, зафіксувавши подібний факт, інформують про це управління у справах споживачів і далі закручується бюрократична машина. Наслідок - ніхто не покараний.

Безконтрольне спивання

У державі відсутній жорсткий контроль за продажем алкоголю неповнолітнім.

Для порівняння, у Польщі в кіосках продають тютюн і пиво, але ніхто, ніде і ніколи не продасть цей товар неповнолітнім. Адже знають, що наступного дня будуть без роботи та бізнесу.

"Верховна Рада зробила все можливе, щоб продаж алкоголю, тютюну, гральний бізнес став системним на території нашої держави. Політичні сили, які є в парламенті, мають прямий дохід від цього бізнесу. Це найбільша проблема. Законодавець забрав у місцевої влади всі можливі варіанти впливу на цю ситуацію", - зауважує мер Львова Андрій Садовий.

Антиалкогольна кампанія в столичному метрополітені. Фото з сайту "Радіо Свобода"

Міська влада закликає громадськість не залишатись байдужими до фактів продажу алкоголю неповнолітнім, прізвища порушників обіцяють оприлюднювати. До того ж згідно рішення львівської міськради, заборонено продавати алкоголь і тютюн на території парків, скверів, навчальних і дошкільних закладів, охорони здоров'я.

Продаж таких товарів можна здійснювати на відстані не менше 200 метрів від зазначених об'єктів, а, коли вже на 10 сантиметрів далі - вже можна...

У Львові навіть у хлібних крамницях повідкривали алкогольні відділи. І все це законно, бо в Україні досі не ухвалений закон про те, що алкогольні напої можуть продаватись лише в спеціалізованих крамницях, як це є, здебільшого, у цивілізованому світі.

За матеріалами статті Галини Терещук на "Радіо Свобода"