Тест

Вчені: підвищення зарплати діє, як наркотик

Вони довели, що думка про підвищення зарплати призводить до збудження в певних відділах головного мозку та опублікували результати дослідження в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, пише The Independent, з посиланням на дані дослідження.

При чому, чим вища зарплата (навіть уявна), тим більше задоволення отримує людина. Якшо це твердження може і не здивувати, то інший аспект дослідження інтригує.

Виявилось, що твердження "чим вища зарплата (навіть уявна), тим більше задоволення отримує людина" діє навіть в умовах високої інфляції.

"Збільшення зарплати розцінюється позитивно, навіть коли ціни підвищуються разом із зарплатою, а реальна купівельна спроможність залишається незмінною", - зазначає автор дослідження, професор Армін Фолк із Боннського університету.

Вчений знайшов підтвердження відомій економістам теорії "ілюзії грошей" (що людський мозок від народження чутливий до ілюзії багатства, яке можуть дати гроші).

За даними дослідження можна сказати, що люди будуть почувати себе більш щасливими при 5- відсотковому підвищенні зарплати й інфляції в 4%, ніж при 2- відсотковому підвищенні зарплати й низькій інфляції.

Вчені дали можливість вісімнадцятьом добровольцям виконати низку задач на комп'ютері за винагороду. При цьому за виконання завдань більш складного рівня надавалася винагорода на 50% вище.

Вони могли витратити зароблені гроші на товари, перелічені у двох типах каталогів. Усі каталоги були однакові, але ціни в одному типі каталогів були на 50% вищими, ніж в іншому.

На практиці купівельна спроможність була однаковою в усіх добровольців, однак відділи мозку, відповідальні за винагороду, починали працювати більш активно в тих, хто думав про підвищення зарплати, зазначає The Independent.