Рейтинг спеціальностей, які матимуть попит через 5 років

Багато абітурієнтів хочуть одержати спеціальність юриста або економіста, у той час як на ринку праці ці професії не надто затребувані, переконує Міністр освіти та науки Іван Вакарчук.

Під час прес-конференції у вівторок він закликав абітурієнтів зважено обирати майбутній фах і оцінювати бажану професію не лише з позиції її престижності, але й можливості подальшого працевлаштування.

"Не тільки міністр має відповідати за те, що я не можу її (людину) працевлаштувати", - сказав Вакарчук.

А оскільки основна сесія зовнішнього оцінювання розпочнеться майже за місяць, а більшість вступників вже визначилися з майбутніми професіями, все ж ще є час обрати найперспективнішу спеціальність.

Зокрема, у виборі справи на все життя може допомогти рейтинг спеціальностей, які на думку експертів, будуть мати найбільший попит якраз через п'ять років.

Рейтинг складався за допомогою профільних експертів, які оцінювали перспективність професії за 5-бальною школою, повідомляє газета "Сегодня".

[L]Запрошеними експертами видання стали :

Віталій Михайлов, директор по країнах СНД компанії World Staff;

Микола Тимошенко, аналітик порталу з працевлаштування JOB.ukr.net;

Олексій Мірошниченко, виконавчий віце-президент Конфедерації працедавців України;

Микола Фоменко, начальник відділу моніторингу вищої освіти МОН.

Рейтинг професій, які матимуть найбільший попит через 5 років

1. Програмісти (С++, Java)

Всі експерти оцінили перспективність даної професії у 5 балів. Тож технічна спеціальність отримала найвищу загальну оцінку - 20 балів.

"Великий дефіцит є й зараз, і він збережеться в майбутньому у всіх галузях. З розвитком технологій потрібні будуть нові програми: кожен новий пристрій треба програмувати. Все більше з'являтимуться аутсорсінгові компанії, які пишуть програмне забезпечення "на замовлення", у тому числі для банків та інших секторів економіки", - прокоментував Віталій Михайлов.

Технологи харчових виробництв

На думку профільних спеціалістів, ця спеціальність матиме неабиякий попит за 5 років, тому й поставили їй загальну оцінку 20 балів.

"У зв'язку з вступом України до СОТ і збільшенням інвестиції у сільську промисловість, виробники зможуть працювати не лише на внутрішньому, але й на зовнішньому ринках, тому харчові технології матимуть попит", - пояснив Олексій Мірошниченко.

2. Інженери-будівельники

Ця професія отримала 18 балів в рейтингу перспективності.

Троє з чотирьох експертів поставили по 5 балів і зійшлися на тому, що перспектива цієї професії доволі велика.

На їхню думку, за 5 років криза швидше за все закінчиться і знову виникне будівельний бум.

Однак виконавчий віце-президент Конфедерації працедавців України не погодився з думкою колег, тому й оцінив перспективність цієї професії у 3 бали.

"Не дуже перспективно. Навіть якщо поновиться будівництво, замовлення напевне підуть іноземним підрядникам", - пояснив свій скепсис Мірошниченко.

Перевізники

Так само у 18 балів оцінили експерти майбутній попит на таку професію, як перевізник. Щоправда, тут думка експертів розділилася порівну.

Так, Віталій Михайлов та Микола Фоменко віддали по 5 балів. Адже, на їхню думку "транзитний потенціал України ще не вичерпаний", а коли економіка відновиться, то у "транспортників буде робота".

Інші експерти - Микола Тимошенко та Олексій Мірошниченко (кожен з них оцінив попит на перевізників у 4 бали) перспективність цієї професії не заперечують, але вбачають можливі перешкоди для цього.

"Логістика у перевезенні перспективна, оскільки має працювати на оптимізацію перевезення. Наразі ж товар частенько перед тим, як потрапити на полиці магазинів, відлежується на 5-10 складах, а кожне вантаження - це гроші, які заплатить споживач. Але в нас поки кульгає якість підготовки таких спеціалістів", - прокоментував Тимошенко.

"Транзитний потенціал у нас високий, але використовувати його не завжди вдається, тому що Росія часто перехоплює і пускає вантажі в обхід України через північні та південні порти. До того ж, основну частину ринку перевезення захоплюють міжнародні компанії, які працюють за всім правилами, вимагають іншу якість освіти, і з ними важко конкурувати приватному бізнесу", - додав Олексій Мірошниченко.

3. Архітектори

Щодо перспектив цієї професії думки експертів знову розділилися. В сумі за цю спеціальність було віддано 16 балів.

Так, Тимошенко та Мірошниченко поставили по 5 балів, оскільки вважають, що якщо відновиться будівництво, то й попит на проектувальників зросте. Щоправда, на думку експертів "вчитися треба з прицілом на найновіші технології".

Архітектори - на третьому місці у рейтингу. Фото www.u-mama.ru
"В Україні мало вузів, які готують архітекторів добре, а значить, дефіцит на професіоналів буде завжди", - пояснює свою позицію аналітик порталу з працевлаштування JOB.ukr.net.

Віталій Михайлов оцінив перспективність архітекторів у 4 бали, оскільки це все ж таки "не масова професія, і потребує особливого таланту".

Найменше - 2 бали, поставив Микола Фоменко, тому що "спеціальність потрібна, але навряд чи матиме великий попит".

Адже більшість замовників намагатимуться зекономити, тому користуватимуться типовими проектами.

4. Дизайнер офісів та інтер'єрів

За цю перспективність цих спеціалістів експертами було віддано 14 балів.

Найбільшу оцінку - 5 балів - поставив начальник відділу моніторингу вищої освіти МОН МОН, мотивуючу тим, що коли піде бум на будівництво, потрібними стануть і дизайнери.

У 4 бали оцінив перспективність професії Микола Тимошенко. На його думку, через 5 років у цій галузі буде висока конкуренція, адже вже зараз готують доволі багато спеціалістів у цій галузі.

Директор по країнах СНД компанії World Staff вважає, що робота для дизайнерів інтер'єру буде, але успіх матимуть лише ті, "хто тримає марку та опановує нові напрямки і технології". Експерт поставив 3 бали.

І лише у 2 бали оцінив перспективність професії Микола Фоменко.

"Щоб була робота у дизайнерів, які спеціалізуються на оздоблені, спочатку треба достатньо побудувати. Гадаю, що їх час прийде років через 10", - пояснив він.

Так само на 4 місці з загальною сумою 14 балів опинилася спеціальність менеджери готельного бізнесу.

Директор по країнах СНД компанії World Staff оцінив майбутній попит на цю професію у 5 балів. На його думку, це дуже перспективна спеціальність, тому що до України зараз входять крупні міжнародні мережі готельних компаній.

"А до Євро-2012 побудують ще нові великі готелі. І працювати там практично нікому, оскільки в нас навчають цілком за іншими стандартами. Тому треба під час навчання стажуватися у міжнародних компаніях і добре володіти англійською", - додав Віталій Михайлов.

4 бали поставив Микола Фоменко: хоча Україна й приваблива для туризму, але поки що не вміє себе презентувати у цій сфері.

"Перспективність готельного бізнесу в нашій країні сумнівна. Адже мало побудувати готелі, треба ще щоб сюди пішов потік туристів, як у Європі чи Туреччині", - висловив свою позицію Олексій Мірошниченко, який поставив 3 бали.

Аналітик порталу з працевлаштування JOB.ukr.net оцінив перспективність даної професії лише у 2 бали, тому що навіть якщо й з'являться нові готелі, то подібних спеціалістів навчити легко. А це означає, що дефіцит кадрів швидко заповниться, а "ті хто буде якраз навчатися, ризикують залишитися без роботи".

Бухгалтери та аудитори також мають перспективи через 5 років - майбутній попит був оцінений експертами у 14 балів.

Найбільше у перспективність цих спеціальностей вірить Микола Тимошенко, який і поставив 5 балів. Адже "на спеціалістів цих професій покладається велика відповідальність та потрібна точність і сміливість, щоб переступити закон, розробляючи різноманітні схеми". Тож попит на такого роду спеціалістів буде, бо не кожен випускник впорається з цим.

Виконавчий віце-президент Конфедерації працедавців України оцінив майбутній попит на бухгалтерів та аудиторів у 4 бали.

"Роботи для них багато. В України близько 2 мільйонів приватних фірм, фінансові потоки яких треба постійно обслуговувати. Але зарплата тут, як правило, невисока, і мільйонером стати не вийде", - пояснив експерт.

Віталій Михайлов налаштований не так оптимістично, щодо перспективності цих професій, тому й поставив 3 бали.

"Якщо держава нарешті змінить податковий кодекс у бік спрощення, то замість наразі працюючих 20 бухгалтерів компанії знадобиться лише 10. Плюс до того, завдяки комп'ютерним програмам бухобліку їх робота спроститься, тому більшість залишиться без роботи. Аудитори будуть потрібні, але в обмеженій кількості", - сказав Михайлов.

Начальник відділу моніторингу вищої освіти МОН взагалі поставив 2 бали, тому що вважає, що з роками бухгалтерам буде все складніше знайти роботу (їх вже достатньо, а навчатися на них хочуть й досі багато абітурієнтів).

До того ж, на думку експерта, "все йде до того, що скоро їх не будуть навчати у вузах, оскільки це рівень технікуму чи ПТУ"

5. Менеджери з персоналу, рекрутери.

Перспективність цих професій профільні експерти оцінили у 13 балів.

Наприклад, директор по країнах СНД компанії World Staff вважає, що в цій сфері велика нестача хороших спеціалістів, тому що це нова для України професія і їй мало де правильно навчають. Тож майбутній попит на рекрутерів експерт оцінив у 5 балів.

Менеджери з песоналу лише на п'ятому місці з загальною оцінкою 13 балів (з 20). Фото www.tenfold.ru
Микола Тимошенко поставив 4 бали, бо вважає, що рекрутинговий ринок у стадії зародження, тож в майбутньому очікується його зріст. Але потрібна правильна підготовка цих спеціалістів.

Одностайно дали по 2 бали за перспективність цих професій Олексій Мірошниченко та Микола Фоменко, бо хоча спеціалісти з людьми завжди будуть потрібні, але вони повинні бути психологами.

В нас же так не вчать, тож професіонали або мають вчитися психології за свій рахунок, або вдовольнятися невисокою зарплатнею.

"Найближчими роками, схоже, частіше потрібні будуть менеджери не з найму, а зі звільнення. Чув, що більшість фірм зараз впроваджують негласну посаду менеджера-камікадзе, який бере на себе звільнення людей, щоб зняти негатив з керівництва", - додав Мірошниченко.

6. Інженери-енергетики

Ця технічна спеціальність на думку експертів буде мати не надто великий попит через 5 років, тому й загальну оцінку має 12 балів.

Зокрема по 4 бали віддали аналітик порталу з працевлаштування JOB.ukr.net та виконавчий віце-президент Конфедерації працедавців України.

На їхню думку, зараз випускники-енергетики рідко йдуть працювати за спеціальністю. Окрім цього, підготовка спеціалістів з року в рік погіршується. Але можна очікувати дефіцит цих спеціалістів, бо розвиватиметься енергоаудит, альтернативна енергетика, вітрова, сонячна. Щоправда, зарплатня залишиться не надто високою, чи ж треба буде довчатися, що отримувати більше.

У 2 бали перспективність інженерів-енергетиків оцінили Віталій Михайлов та Микола Фоменко.

"Ця сфера у стадії застою, держава не вкладає гроші у її розвиток, зарплати невисокі. Не думаю, що через 5 років щось особливо зміниться", - пояснив позицію Фоменко.

Юристи

Так само 12 балів за перспективність отримали спеціалісти з юриспруденції.

На думку директора по країнах СНД компанії World Staff та аналітика порталу з працевлаштування JOB.ukr.net, буде попит на спеціалістів корпоративного, комерційного та податкового права. Що ж до юристів у громадянському секторі, то у кращому випадку ті матимуть невеликі приватні адвокатські компанії. Тому експерти поставили по 4 бали.

Олексій Мірошниченко і Микола Фоменко оцінили перспективність влаштуватися на роботу юриста у 2 бали, тому що вже зараз надлишок спеціалістів у цій сфері.

"Перш ніж вступати, треба замислитися, на який результат хочеш вийти. Якщо стати нотаріусом, то треба мати заможного тата, який зможе купити офіс. Але вони і зараз вже сидять у кожному кварталі. Якщо ж стати юристом у сфері перевезення, то треба вчити міжнародне право. У країни сьогодні запросто забирають літаки і арештовують судна. Юрист має добре знати специфіку своєї галузі", - пояснив Фоменко.

Маркетологи

Майбутній попит професіоналів цієї галузі експерти оцінили по-різному, але загалом вийшло 12 балів.

Так, Микола Тимошенко поставив найвищі 5 балів, тому що вважає, що "конкуренція виробників з кожним роком загострюється, наразі не проблема виробити товар, головне - його продати". Тож, на думку експерта, особливо великий попит на маркетологів буде вже через 2-3 роки".

Директор по країнах СНД компанії World Staff також вірить у перспективність професії. Але поставив 4 бали, тому що гадає, що ця сфера має проблеми з якісною освітою.

Аналітик Олексій Мірошниченко оцінив перспективність у 2 бали, бо вважає маркетологів "паразитичною ланкою, яка створює додаткову націнку на товари". А фірми, в яких справи йдуть нормально, уникають витрат на таких спеціалістів.

Ще один експерт Микола Фоменко взагалі постави 1 бал, тому що "як прихильник фундаментальної підготовки", такої професії взагалі не розуміє.

7. Журналісти

Перспективу працевлаштування спеціалістів цієї гуманітарної професії аналітики оцінили в 11 балів.

Зокрема, одразу три експерти постали по 3 бали, бо на їхню думку, зараз вже багато журналістів, але треба бути кращим, щоб заробляти нормальні гроші. До того ж, в умовах кризової ситуації "виживають лише сильні видання". Але навіть якщо з часом ця сфера знову "оживе", то все одно зарплатня журналіста залишиться невисокою.

Єдиний з експертів Микола Фоменко постави 2 бали, хоча й вважає, що ця професія матиме попит, але треба міняти підхід у їхній підготовці.

"Є думка, що не треба вчитися 5 років журналістиці, а краще брати історика, хіміка чи енергетика, які володіють римою, і довчати їх рік-два у магістратурі", - додав Фоменко.

8. Технологи виробів легкої промисловості

Експерти оцінили перспективу працевлаштування спеціалістів галузі легкої промисловості у 9 балів.

Лише виконавчий віце-президент Конфедерації працедавців України віддав 3 бали за те, що через 5 років на технологів буде попит. Хоча аналітик вважає, що це "професія з минулого".

"Дуже велика конкуренція з іноземними компаніями, а в нас працюють давальні схеми (коли сюди привозять усі матеріали, а тут лише шиють), де вища освіта не потрібна", - прокоментував свою позицію Мірошниченко.

Інші три експерти дали лише по 2 бали, адже на їхню думку Україна навряд чи найближчими роками зможе конкурувати з Європою та Китаєм.

"Навіть якщо виробництво легкої промисловості буде збільшуватися, це буде відбуватися поступово, а, значить, гострого дефіциту спеціалістів не буде", - додав Микола Тимошенко.

9. Фінансисти (спеціалізація "банківська справа")

Найнижче аналітики оцінили можливий попит на фінансистів, тож віддали всього лише 5 балів.

"Через велику конкуренцію, кар'єру тут зробити важко. Тому уклинюватися в цю сферу варто лише якщо це ваше справжнє покликання, яке підкріплене хорошою освітою", - вважає директор по країнах СНД компанії World Staff, який оцінив перспективність професії у 2 бали.

А от Микола Тимошенко, Олексій Мірошниченко та Микола Фоменко поставили лише по 1 балу, тому що навряд чи через 5 років відновиться банківська сфера, яку підкосила економічна криза. Окрім цього, вже досить багато було випущено спеціалістів, які вже сьогодні не можуть знайти хорошу роботу, а отже для новачків тим паче місць не буде.

За матеріалами газети "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні