Через 75 років можуть зникнути білий ведмідь та кити

— 25 березня 2009, 15:12

За оцінками вчених, через глобальне потепління до 2050 року зникне чверть відомих нам сьогодні видів тварин і рослин, якщо не зменшиться кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу, повідомляє "Інтерфакс".

"Ще тридцять років тому ніхто не міг уявити собі, що може з'явитися глобальна загроза, здатна поставити під ризик життя на Землі такій, якою ми її знаємо", повідомили активісти Всесвітнього фонду дикої природи (WWF).

Захисники довкілля заявили, що багато з відомих видів тварин і рослин, які можуть зникнути в результаті глобальної зміни клімату, страждають через неї вже сьогодні.

Стрімке зростання температури до середини ХХІ століття розтопить 42% літнього льоду в Арктиці, у результаті чого через 75 років може зникнути білий ведмідь та кити як вид.

"Для білого ведмедя лід критично важливий: це його місце проживання та літня "резиденція". Різке скорочення площі льодів, їх місцеперебування також впливає на втрату ваги самок, які через це стають нездатні до розмноження", зазначається в повідомленні.

ВІДЕО ДНЯ

Підвищення температури води в океані призводить до того, що представники китоподібних шукають більш сприятливе місце для існування.

Під загрозою зникнення опинився також бенгальський тигр.

"Згідно з дослідженнями, протягом 50 років близько 70% місць перебування тигрів можуть бути загублені, адже на сьогодні зникла вже майже третина.

Деякі них, які живуть у мангрових болотах, ризикують втратити своє місцеперебування через щорічне збільшення рівня моря на 4 мм. Це місце є їхнім останнім притулком - тут їх залишилося всього близько 400 особин", - зауважують у WWF.

"Через те, що їх території будуть скорочуватися, тигри будуть змушені переселятися й входити в контакт із людьми набагато частіше, чим раніше, що може спровокувати конфлікти між людиною й тигром - із сумними наслідками як для одних, так і для інших", повідомили в WWF.

[L]Дослідники схвильовані зникненням у майбутньому більше 80% коралів. Крім того, зміна клімату в Австралії через скорочення опадів і збільшення температури ставлять на грань вимирання багато видів австралійських кенгуру.

Охоронці довкілля закликають приєднатися до акції "Година Землі, організовану Всесвітнім Фондом Природи та вимкнути на годину світло 28 березня о 20:30 І таким чином спрямувати світових лідерів на прийняття правильних рішень щодо вирішення проблем клімату.

Реклама:

Головне сьогодні