Тест

Тарута покаже американцям українські ікони і хрести

До України завітала ціла делегація музейних працівників з США, які займуться відбором предметів з Києво- Печерського заповідника, Музею національного культурного надбання "Платар" та приватних колекцій.

За словами учасників проекту, що відбувається в рамках програми з популяризації вітчизняної культури у світі "Україна світові", процес відбору планують завершити до кінця 2009 року.

Ініціаторами проекту виступили Міністерство культури і туризму України, Фонд міжнародного мистецтва та освіти (США) разом з Музеєм національного культурного надбання "Платар".

"Платар", чия експозиція нараховує 10 тисяч предметів, створено 2006 року на основі колекцій стародавніх раритетів родин Сергія Тарути та Миколи Платонова. Куруватимуть проект Посольство України в США (Олег Шамшур) та Посольство США в Україні (Вільям Тейлор).

За словами організаторів проекту, переважну кількість ікон та церковне начиння (хрести, потири, лампади тощо) відберуть із надбання Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Ці речі становитимуть першу частину експозиції. Другу частину утворить підбірка раритетів "Україна: від Трипілля до Київської Русі", яку нададуть Музей культурного надбання "Платар" та приватні колекціонери. Деякі музеї, чиї експозиційні простори задіяні у проекті, покажуть одну частину експозиції, інші - обидві.

Загальна кількість пам'яток мистецтва, які поїдуть за океан у 2010-2012 роках, нараховує близько 100. За словами організаторів, 80 з них становитимуть твори іконопису (3 ікони ХVІ ст., до 15 ікон ХVІІ ст., 30-40 ікон ХVІІІ ст., 20-25 ікон ХІХ ст.).

Однак, як повідомила виконавчий директор Музею Біблійного мистецтва Нью-Йорку Ена Хеллер, вказана кількість предметів не є остаточною і може варіювати, оскільки процес відбору тільки починається, а вибирати насправді є з чого.

Більшість експонатів становитимуть храмові ікони з іконостасів різних церков, а також царські врата. Крім того, до США поїдуть і невеликі хатні ікони - образи Христа, Богородиці, вибраних святих, а також списки з чудотворних ікон України. Крім церковного приладдя та ікон XVI-XIX століття, написаних професійними майстрами та народними іконописцями, американцям покажуть літургійний текстиль та церковні книги у коштовних палітурках.

Грегорі Гурофф, президент американського Фонду міжнародного мистецтва та освіти, запевнив, що в українців немає причин турбуватися про безпеку перевезення експонатів: "Наша мета як співорганізаторів цього проекту - познайомити американців із культурним надбанням країн колишнього СРСР та безпечно повернути його додому".

За словами Гуроффа, відповідне американське законодавство зобовязує мистецькі інституції повернути експозицію туди, звідкіля вона прибула, у такому ж стані, в якому американська сторона її отримала. Тож той організатор виставки, якому заманеться продати ікону, ризикує опинитися за гратами. Крім того, запевнив він, американські музеї розглядають проведення виставок, привезених з-за кордону, як величезну відповідальність.

Будь-яка помилка в роботі може стати непоправною шкодою репутації музею, тож інколи, заявив Гурофф, їхні музеї турбуються про безпеку іноземних експонатів більше, ніж музеї країни, звідки вони доставлені. Він також додав, що до початку виставок в Україні проведуть низку експертних зустрічей, де буде оцінений стан кожного експонату та визначені умови, необхідні для його транспортування.

Будь-які із цих предметів можуть стати експонатами виставок культурного надбання України, які пройдуть в США у 2010-2012 роках. Тут і далі - фото автора
За словами музейних працівників США, їхні співвітчизники, на жаль, дуже мало знають про культурне надбання України, тож ці виставки стануть поштовхом до лікнепу американських громадян. Організатори прогнозують, що у деяких музеях, наприклад, у Нью-Йорку, виставку відвідають близько мільйона осіб.

Зауважимо, що сама презентація заходу планувалась як пафосна офіційна подія за участю, зокрема, Сергія Тарути.

Як виявилося, він перебував у Японії у складі делегації прем'єрки Тимошенко для проведення переговорів з приводу фінансової допомоги Україні. Замість колеги прес-захід з приводу старту проекту відвідав Микола Платонов (з початкових літер прізвищ Платонова та Тарути й утворилася назва спільного дітища - музею "Платар").

На відміну від американських гостей та міністра культури і туризму Василя Вовкуна, Платонов слова не взяв і взагалі поводився тихо. Місце серед спікерів тому сприяло - Платонов чомусь сів позаду всіх і час від часу зникав в іншій залі.

У списку учасників прес-презентації організатори обіцяли і посла США в Україні Вільяма Тейлора, однак він подію проігнорував, замість нього виступав його заступник, Джеймс Петтіт.

На запитання "Української правди. Життя" про цільову аудиторію майбутніх виставок пан Петтіт відповів, що відвідувачами стануть, у першу чергу, пересічні американці.

"Звичайно, ці події будуть цікаві науковцям та українській діаспорі, але вони переважно вже багато знають про культурно-мистецьке надбання України. Думаю, що реклама цих заходів привабить пересічних американців, оскільки Україна - це для них досі екзотика", - сказав Петтіт.


Заступник посла розповів про власні мистецькі вподобання: "Я дуже люблю живопис. У мене вдома висять картини, створені моїм свекром. Сам я не колекціоную предмети мистецтва, але пейзажами та портретами його роботи із задоволенням прикрашаю свій дім".