Тест

Дієта: має значення лише кількість калорій

До такого парадоксального висновку прийшли вчені у своєму звіті у New England Journal of Medicine, пише Los Angeles Times.

Цей звіт видання називає "найдовшим, найбільшим та найдетальнішим", яке проаналізувало декілька популярних стратегій схуднення.

"Це дослідження говорить про те, що не важливо яку дієту ви оберете. Калорії завжди були і залишаються головним критерієм", - пояснив професор Роберт Екель з Центру медичних досліджень Університету Колорадо (University of Colorado Health Sciences Center).

Тепер людям, які бажають схуднути, не треба морочити собі голову тим, які саме жири споживати, яку кількість білків та вуглеводів. Головне, щоб кількість калорій була низькою і дієта передбачала вживання зернових, фруктів і овочів.

Але дослідження не довело, що будь-яка дієта є панацеєю. Навпаки, багато тих, хто в перші місяці активно втрачає вагу знову набирає її пізніше.

Так, за перші півроку дієти вдається скинути в середньому 6,5 кілограмів, а за два роки ця цифра складає лише 4 кілограми.

Для наукового експерименту було запрошено 811 людей з надлишковою вагою, 62% з яких становили жінки.

Учасники експерименту сиділи на одній з чотирьох видів дієт: з низьким вмістом жиру та з середнім вмістом білка; з низьким вмістом жиру і високим вмістом білка; високим вмістом жиру та середнім вмістом білка, високим вмістом жиру і високим вмістом білка.

У середньому раціон харчування - в діапазоні від 1200 до 2400 калорій на день. Але в ході дослідження було запропоновано скоротити його на 750 калорій. Окрім цього учасникам запропонували проводити 90 хвилин на тиждень у тренажерному залі та вести щоденник, у якому відмічати кількість калорій.

Це допомогло виявити, що незважаючи від того, хто якої дієти дотримувався, на зниження ваги впливало зменшення кількості калорій, які споживалися щодня.

Данні цього дослідження перекликаються з іншими минулорічними дослідженнями, і по суті підтверджують загальновідому істину: для схуднення важливіше за все зменшити кількість калорій.