Життя сім’ї Обами у Білому Домі: нелегко бути президентом

Так, американське видання Time провело розслідування на тему: які напої обирає адміністрація Барака Обами - пепсі чи колу?

Виявилось, що не пепсі. Хоча компанія обклеїла автобуси і зупинки в столиці країни рекламними плакатами з написами: "Yes You Can", "Optimismmmm" і "Hope".

У букву "о" на постерах вписаний видозмінений логотип Pepsi - червоно-біла-синя сфера, що нагадує зображення висхідного сонця, що використовувалося в кампанії Барака Обами.

Рекламна кампанія PepsiCo. Фото http://www.adme.ru/
Сам президент не віддає явної переваги жодному з цих напоїв, хоча один раз на дебатах він попивав із пляшки воду Aquafina, яку робить PepsiCo.

У той же час Обама є відомим шанувальником напою Honest Tea, виготовленого компанією, 40% у якій належить Coca-Cola.

Після переїзду Барака Обами у Білий Дім увага журналістів прикована до його життя в нім. Тож як живе перший темношкірий президент?

Довгий робочий день

Президент Барак Обама прокидається перед 7-ою ранку, 45 хвилин проводить у спортзалі, потім снідає і десь о 8-й йде до свого офісу.

Між тим, помічник вже підготував йому на перегляд 10 із 40 тисяч приватних листів, які щодня приходять до Білого дому з порадами й побажаннями. Цю десятку він читає у вільні хвилини, яких обмаль.

Розклад кожного дня президента є ранковою справою його штату: 25 помічників, 25 заступників помічників, 50 спеціальних помічників. Зустрічаються вони о 7.30.

Ці люди контролюють інформацію, що лягає на стіл президента. Додати ще трьох каліграфістів, які пишуть від імені президента запрошення та листи подяки, та двох особистих помічників, що усюди супроводжують президента, роблять для нього телефонні дзвінки.

Найближчі люди президента, серед них шеф канцелярії Рам Емануель і відповідальна за розклад Алисса Мастромонако, прибувають до Білого дому перед 7-ою ранку на нараду. Час президента вважається у Білому домі найкоштовнішою річчю.

Барак Обама та Джо Байден. Зверніть увагу на схожість логотипів Pepsi та символа кампанії Обами (сонце, що сходить) на фото зверху. Фото з сайту barackobama.com

Різноманітні помічники є зв'язковими Обами з міністрами, губернаторами, законодавцями, бо він не має досить часу для особистих розмов з посадовцями.

Телефон на столі в його офісі запрограмований номерами важливих діячів так, що подзвонити можна, натискуючи одну цифру.

О 10-ій ранку - нарада з найближчими помічниками. Об 11 годині Обама як правило бере участь у громадській події.

О 12 - ланч з одним з дорадників, раз на тиждень - з віце-президентом Джо Байденом. І так до кінця робочого дня, який ніколи не буває коротшим, ніж 11 годин.

Але й після обіду у родинному колі Обама далі працює, читає приблизно до 1-ої години ночі всілякі папери, документи, рапорти тощо, підготовані штатом на завтра.

Баланс між державними обов'язками і особистим життям вдається знайти, але далеко не завжди.

Барак Обама, наприклад, прагне встановити певні межі.

Хоча його родину у Білому домі обслуговує штат з 92 осіб, включно з шістьма служницями, електриками, прибиральниками, кухарями тощо, його діти, 10-річна Малія й семирічна Саша, прокидаються за своїм будильником, самі прибирають свої ліжка, наводять чистоту у кімнаті.

Їм не дозволяється їсти забагато солодощів попри те, що першу родину обслуговує окремий кухар для печива й тортів.

Барак Обама запрошує на вечорниці друзів, влаштовує танці під оркестр. Але закон є закон, обов'язкові правила втручаються й тут.

Кожен запрошений повинен подати службі президентської охорони - SecretService - на перевірку свій номер картки соціального забезпечення, домашню адресу й дату народження, а президент змушений вибачатися перед друзями.

Робочий день Барака Обами триває не менше 11 годин. Фото з сайту "Радіо Свободи"

Президент Барак Обама подав номер свого мобільника близьким людям, але попередив, щоб нікому не давали й самі дзвонили лише у разі необхідності. Він не може піти до ресторану з друзями, бо ресторан господарі повинні будуть зачинити для решти бажаючих.

Розкладачка і похідне ліжко

Втім, підвищена працездатність політиків одразу після обіймання омріяної посади - не рідкість. Так, наприклад, у часи її першого прем'єрства, в кабінеті лідери БЮТ навіть стояло похідне ліжко і розкладачка. Тоді Тимошенко жалілася, що давно не мала вихідних і багато працювала.

У 2006 році політик розповідала, що її робочий день починається раніше восьмої ранку, а закінчується близько години ночі.

"Я позбавлена значної частини нормального життя. Наприклад, мені хочеться ходити на концерти. Але я навіть концерт свого власного зятя ще не бачила. Я тільки десь там записи бачила, чим пишається моя дочка", - скаржилася Тимошенко.

Розкладачка Тимошенко. Вона стояла на висоті 70-80 сантиметрів від підлоги. Фото "Української правди"
А поруч з цим спальним місцем стояв диван, на якому були подушка і вовняна ковдра

За матеріалами Time, "Радіо Свобода" та "Української правди"

Реклама:

Головне сьогодні