ЦРУ знищило плівки з записами катування підозрюваних у тероризмі

— 4 березня 2009, 16:03

Раніше вже було відомо, що співробітниками агентства у Таїланді було знищено сотні годин відеозаписів катування. Але у понеділок була оголошена точна кількість знищених відеодоказів - 92 плівки, пише The New York Times.

На цих відеозаписах були зняті катування двох підозрюваних у сприянні терористичному угрупованню "Аль-Каїда" - Абу Зубайдаха і Абд аль-Рахіма аль-Наширі.

Допипи підозрюваних проводилися на території Таїланду, у місцевому офісі ЦРУ. Там же у сейфі й зберігалися плівки, допоки їх не знищили у листопаді 2005-го року.

А наказ знищити відеозаписи віддав керівних одного з секретних відділів Хосе А.Родрігес-молодший, коли активізувалося федеральне розслідування випадків неправомірного застосування сили.

Припускається, що на знищених плівках затриманих допитували із застосуванням найжорстокіших способів тортур, зокрема і так званої "waterboardiang" (заливання обличчя допитуваних водою у положенні лежачи на спині).

Кримінальне розслідування щодо злочинного знищення відеодоказів розпочалося у січні 2008-го року.

До п'ятниці суд має отримати ряд додаткових документів по даній справі, у тому числі список осіб, які б могли продивлятися зображення, до їхнього знищення.

Реклама:

Головне сьогодні