Земля небезпечно зближалася з великим метеороїдом

— 4 березня 2009, 12:27

Розміри метеороїда, що пролетів повз Землю, схожі з габаритами Тунгуського космічного тіла, яке спричинило великі руйнування в сибірській тайзі сто років тому.

При зіткненні з Землею метеороїда могли виникнути схожі наслідки, але він пронісся на порівняно безпечній відстані від Землі - близько 66 тисяч кілометрів, повідомив директор астрономічної обсерваторії Іркутського державного університету Сергій Язєв.

"Метеороїдами називаються небесні тіла, які мають розміри до кілометра. Що могло трапитися, якби 2009 DD45 - кам'яна брила, що несеться зі швидкістю близько 20 км/с - потрапила б у Землю? Оцінки, наведені в "Новинах космонавтики" і National Geographic, вказують на виділення енергії з еквівалентом порядку мільйона тонн тротилу - в одну мегатонну! Це рівносильне могутньому термоядерному вибухові", - зазначив астрофізик, повідомляє Інтерфакс.

"Дві тисячі квадратних кілометрів поваленого лісу, дуже яскравий спалах, що викликав грандіозну пожежу, могутня ударна хвиля, землетрус, електромагнітний імпульс, стрибок тиску, який обігнав за півтори години всю земну кулю - усе це відбулося в результаті падіння Тунгуського тіла", - зазначив Язєв.

"Але якщо Тунгуське тіло ввірвалося в атмосферу над безлюдним районом північного Сибіру, то зіткнення в районі густонаселеної країни може призвести до великої кількості жертв. Засобів боротьби з об'єктами типу 2009 DD45 на сьогоднішній день не існує", - сказав учений.

"Відповідно до інформації в "Новинах космонавтики" і National Geographic, об'єкт 2009 DD45 має розміри в межах від 20 до 50 метрів. Навіть у могутні телескопи подібні тіла виглядають як крапки, тому важко вказати розміри більш точно - все залежить від того, наскільки багато сонячного світла відбиває поверхня метеороїда, а це невідомо", - зауважив астрофізик.

"Цього разу обійшлося, хоча цей випадок є грізним нагадуванням про те, що космос не дрімає", - сказав Язєв.

На його думку, серйозно турбуватися змушує випадковість відкриття.

"Метеороїд був виявлений 28 лютого астрономом Робертом Мак-Нотом по фотографії з телескопа австралійської обсерваторії Сайдінг-Спрінгс, - усього за дві доби до зближення з Землею!",- відзначив С. Язєв.

Він звернув увагу на те, що відкриття було зроблено єдиним дослідником.

Це означає, що, якби Маків-Нот не проаналізував знімки в останній день лютого (а це цілком могло б трапитись, бо була субота), то людство могло б і не довідатися про зближення.

Відео New Scientist

Реклама:

Головне сьогодні